Nyheder
Nyheder

Motion til både krop og hjerne

Løbeskoene på fødderne og podcasten 'Næstekaffe' i ørene. Smalltalk var byttet ud med samtaler om tvivl, da kirken og løbeklubben i Elev inviterede til fælles løbetur.

Eventen er en del af konceptet ”Næstekaffe”, hvor folkekirken vil inspirere os til at tale med hinanden om de eksistentielle emner, der ofte ikke er tid eller mod til at tale om i en travl hverdag.

Rikke Bøgh

Når løbeklubben i Elev-Nye Idrætsforening løber deres 5 km lørdag morgen, er der normalt mest smalltalk om bøvl på jobbet og weekendens planer. Men det ændrede sig for en stund, da Elev Kirke inviterede løbeklubben til at lave en fælles event med løb, podcastlytning og efterfølgende samtale over en øl eller vand. Formålet var at give plads til nogle af de samtaler om livet, der ofte ikke er tid eller mod til i en travl hverdag.

Et fælles udgangspunkt

Eventen startede med 5 km løb rundt på stierne i Elev, mens deltagerne lyttede til musiker Peter Sommer og præst Vibeke Houmøller tale om tvivl i en episode af podcasten ”Næstekaffe”. Bagefter var der en halv times samtale i små grupper om podcasten, og om hvad tvivl er for en størrelse, og hvilken rolle den spiller i vores liv.

En af dem, der deltog, var Mads Hulgaard.

- Det var anderledes at få et indspark i ørerne, mens vi løb, for så havde vi noget at snakke om bagefter, siger han.

Normalt er folks udgangspunkt forskelligt, når de småsnakker efter løbeturen. En fortæller om knas på jobbet, en er på vej til familiefest, og en fortæller om weekendplaner.

- Men her havde vi samme udgangspunkt, da vi startede snakken bagefter. Det kan jeg rigtig godt lide. Det er lidt ligesom, hvis man mødes i en læsegruppe. Man har en kvalificeret samtale, fordi hjernerne ligesom er sporet ind på det samme, siger Mads Hulgaard.

LÆS MERE: Podcasten Næstekaffe

Rart med rammer

For ham betyder det meget, at der var en ramme omkring initiativet, så man vidste, hvad man gik ind til.

- Folk havde et fælles mindset og havde committet sig til det samme. Du risikerer ikke at få åbnet for noget ubevidst, så du står og tænker: Hovsa, nu er det blevet meget dybt, og jeg skulle egentlig hjem. Der var en aftale i det her setup, at det var 30 minutters samtale, og det var der en tryghed i. At nu lukker vi op for noget, men der er også en naturlig bagkant, siger Mads Hulgaard.

Han troede egentlig ikke, at tvivl fyldte særlig meget i hans eget liv, men så kom de til at snakke om det her med at slå sig ned et sted med sin familie, og skal det nu være land eller by, og hvordan ved man, at det er det rigtige sted. Og var det nu den rigtige beslutning, man tog?

- Det kom bag på mig, at nogle af de her ting stadig fylder, når man prikker til det, siger Mads Hulgaard.

Han oplevede, at tvivl var mange forskellige ting i gruppen. Både store og små ting. Og at alle mennesker kender til tvivl, også selv om man som han selv er et positivt menneske med masser af initiativ, livsglæde og let til grin.

- Når vi kom til at snakke, så var vi jo egentlig meget ens, griner han og tilføjer:

- Det var måske lidt overraskende, at vi kom så dybt i samtalen. Grupperne på 4-5 personer var en fin størrelse til at fange intimiteten i samtalen. Man kunne nå at blive tryg i det. Der var noget, man kunne tage med sig derfra og tænke over og blive klogere.

LÆS MERE: At turde tvivle

Et lokalt fællesskab

Det var Mads Hulgaard, der blev kontaktet, da Elev Kirke fik ideen til det fælles arrangement. Og selv om han straks var med på ideen, og sagde ja til, at løbeklubben ville være med, blev han senere i tvivl. For hvordan skulle det praktisk fungere. Det gav en del bekymringer – og tvivl. Men det viste sig, at der ikke var grund til bekymring, og siden har løbeklubben fået mange gode tilbagemeldinger både fra folk, der deltog, og fra folk, der havde lagt mærke til initiativet.

- Jeg bruger kirken til højtider, og jeg er medlem, men jeg slider ikke på kirkebænkene. Men vi ønsker et lokalt fællesskab her i Elev, og jeg tænker meget over at samarbejde på tværs, siger Mads Hulgaard, der gerne gentager arrangementet.

- Jeg tænker, at hver 3-4 måned vil være et passende niveau, siger han.

LÆS MERE: Vi er alle forbundne

Nærværende samtaler i travl hverdag

Eventen er en del af konceptet ”Næstekaffe”, hvor folkekirken vil inspirere os til at tale med hinanden om de eksistentielle emner, der ofte ikke er tid eller mod til at tale om i en travl hverdag. 

Udover en podcastserie, hvor en række præster og kendte som f.eks. forfatter Kristian Leth og radiovært Iben Maria Zeuthen får sig en samtale om emner som lykke, håb, tvivl, fællesskab og mening, kan man også møde konceptet flere steder rundt omkring i landet i sin lokale kirke. I Sankt Lukas Kirke i Århus har man f.eks. kunnet høre podcast om meningen med livet, og få en samtale over en kop kaffe og en croissant på vej på arbejde. Og man har kunnet lytte til episoden om tvivl med efterfølgende rødvin om aftenen.

LÆS MERE: Er livet uden børn meningsløst?

Om Næstekaffe

Næstekaffe er for alle, der sukker efter nærværende samtaler midt i en travl hverdag med småbørn, indkøb, job og alle de andre ting, livet byder på. Du finder podcasten her eller der, hvor du normalt henter dine podcasts.