Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny generalsekretær: Én ting er vigtig for at undgå, at Gaza-krigen splitter os

Der er særligt én ting, der kan hjælpe os, når konflikten mellem Israel og Palæstina splitter os, mener den nye generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær. For konflikten fylder i hele verden, og netop det inviterer folkekirken til debat om på Folkemødet på Bornholm. 

Jonas Nøddekær er ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. - For mig er mødet mellem de uenige det vigtigste svar på, hvordan man undgår polarisering. At være åben for samtalen og at spørge til de synspunkter, man ikke forstår, siger han. 
Foto: Folkekirkens Nødhjælp. Redigering: Folkekirken.dk

Astrid Højbjerg

Fra demonstrationer på gaden, protester på sociale medier til en teltlejr på Københavns Universitet. Konflikten mellem Israel og Palæstina har sat verden - og Danmark - i bevægelse.

Men hvorfor påvirker konflikten os så meget i Danmark?

Det er der ifølge den nyudnævnte generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, flere svar på.

Nervøse helt ned i maven

Ét svar kan være den geografiske nærhed. Et andet kan være konfliktens længde og dermed det store kendskab, vi med årene har fået til den.

Men et tredje og mere tungtvejende bud handler ifølge Jonas Nøddekær om den verdensorden og det regelsæt, vi i en dansk sammenhæng forestiller os at spille efter.

Og som vi forestiller os, at også resten af verden gør.

- Når de regler, som skal rammesætte dialogen og vores måde at agere på, bliver sat fuldstændig ud af spil, som vi oplever i konflikten mellem Israel og Gaza, ja så bliver vi påvirket dybt, siger han.

- Det gør vi, fordi et lille land som Danmark er dybt afhængig af, at vi ikke bekriger hinanden, men at vi handler sammen og at vi taler med hinanden. Når det skrider, bliver vi nervøse helt ned i maven over, om der så er plads til sådan nogle som os. Jeg tror, at det meget dybtliggende er det, vi bliver usikre på, siger Jonas Nøddekær.

På med de store ører

Selvom Jonas Nøddekær er ny i rollen som generalsekretær, navigerer han hjemmevant i svære kriser.

Han har nemlig været ansat i Folkekirkens Nødhjælp i 23 år, de seneste 7 år som international direktør. Han har også tidligere været udstationeret i Etiopien, Cambodja og Myanmar.

Og med den erfaring i bagagen, peger han på én ting, som er særligt vigtig for at undgå, at de holdninger, vi hver især kan have til Israel-Palæstina-konflikten, bliver til interne uenigheder herhjemme.

Svaret er dialog. Rigtig, rigtig meget af den. Og så et par solide ører.

- For mig er mødet mellem de uenige parter det vigtigste svar på, hvordan man undgår en polarisering. At være åben for samtalen og at spørge til de synspunkter, man ikke selv forstår. Det er simpelthen på med de store ører, siger han.

For på den måde kan vi undgå, at vi i stedet griber til antidemokratiske midler:

- I mange af de samfund, vi arbejder i, ser vi, at polariseringen bliver så voldsom, at den bliver til chikane og fysiske overgreb. Det ser vi ikke i Danmark, men den yderste bekymring er, at det kan ske, hvis vi ikke har samtalen, siger han.

Store ører på folkemødet

Når folkekirken slår teltdugen op til den 13. udgave af Folkemødet på Bornholm, bliver det med netop store ører og en invitation til dialog.

Generalsekretær Jonas Nøddekær, Udlandsredaktør Anna Libak, samfundsdebattør og aktivist Nafisa Fiidow, politiker Trine Pertou Mach og biskop Peter Skov Jacobsen mødes til en diskussion om, hvorfor Israel og Palæstina-konflikten fylder så meget i resten af verden, og hvilke konsekvenser det har for polariseringen i det danske samfund, når internationale konflikter bliver til interne stridigheder.

Debatten arrangeres sammen med Folkekirkens Nødhjælp og styres af Tine Gøtzsche.

Hvis du er på folkemødet og har lyst til at følge debatten, kan du kigge forbi folkekirkens telt på C32 fredag 14. juni fra klokken 12.15 til 13.00.

Se mere her.