Nyheder
Nyheder

Ny kirkekunst af Dronningen

Dronning Margrethes nyeste værk, et broderet antependium, kunne ses for første gang ved gudstjenesten søndag i Gråsten Slotskirke.

Alterbordsforhænget er broderet i petit point og henter symbolik fra Salmebogen og Gråsten, som kongefamilien har været knyttet til i generationer. Foto: Kongehuset

Ellen Aagaard Petersen

Dronning Margrethe har de sidste to år arbejdet på et nyt antependium til Gråsten Slotskirke. Symbolikken i alterbordsforhænget viser både Dronningens inspiration i Salmebogen og kongefamiliens tilknytning til Gråsten og dens 300 år gamle slotskirke. 

Margueritter og gråstenæbler

De to brede søjler er dekoreret med billedesymbolik i klare farver, som Dronningens kirketekstiler er kendt for. De gyldne liljer spejler et motiv i kirkens loft af en engel, som bærer en lilje, og blandt dem finder man tre små margueritter, som symboliserer Dronningen og hendes to søstre og det lokale gråstenæble.

Det centrale motiv i antependiet er inspireret af salmerne 'Alle mine kilder' og 'Som tørstige hjort monne skrige'. Begge salmer er af N. F. S. Grundtvig, som skrev dem over bibelske tekster om dåben og om menneskets tørst efter livets vand.

Erstatter Dronning Ingrids værk

Det nye alterbordsforhæng erstatter antependiet fra 1943, som Dronning Ingrid syede i 1943. Det vil senere blive hængt op et andet sted i kirken, som man fortsat kan opleve det i det kirkerum, det blev skabt til under Anden Verdenskrig, hvor den kongelige familie ikke kunne opholde sig på Gråsten Slot.

Allerede som barn fik Dronning Margrethe kælenavnet Daisy, som på engelsk betyder marguerit. De tre margueritter symboliserer Dronningen og hendes to søstre. Foto: Kongehuset.

De røde æbler i liljerankerne er en reference til gråstenæblet, som kommer fra slotsparken i Gråsten omkring år 1700 og dermed er en af Danmarks ældste æblesorter. I 2005 blev Gråstenæblet kåret til Danmarks nationalfrugt. Foto. Kongehuset.

Det centrale motiv er inspireret af Grundtvigs salmer 'Alle mine kilder' og 'Som tørstige hjort monne skrige'. Begge salmer bruger kilden og det levende vand som billede på dåben og menneskets længsel efter Gud. Foto: Kongehuset.

ANTEPEDIET  OG GRÅSTEN SLOTSKIRKE

 • 'Alle mine kilder skal være hos dig'
  Salmebogens nr. 441 af N.F.S. Grundtvig, 1856
  Digtet over Bibelens dåbsberetninger og Salme 87.
  Hør salmen her:
 • 'Som tørstige hjort monne skrige'
  Salmebogens nr. 410 af N.F.S. Grundtvig, 1811
  Digtet over Bibelens Salme 42, som bliver læst ved gudstjensten 2. søndag i fasten.
  Hør salmen her:
 • Gråsten Slotskirke
  Nordfløjen i Gråsten Slot, som blev bygget af Grev Ahlefeldt i 1600-tallet.
  Indviet i 1702 og den eneste del af slottet, som overlevede en brand i 1757
  I dag både sognekirke for Gråsten sogn og slotskirke for kongefamilien, når den opholder sig på slottet.
 • Besøg Gråsten Slotskirke her: