Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Nyt web-katalog skal give mere kirke for pengene

Et sogn sparede 25.000,- på bl.a at droppe fastnettelefonen og fik råd til kirkehøjskole, forårsjazz og en større julekoncert. Disse erfaringer og mange flere samles nu i et web-katalog, så landets kirker kan trække på hinandens erfaringer.

I et sogn fik man råd til flere sociale arrangementer ved at afskaffe kirkeblad og fastnettelefon. Pengene bliver nu brugt på det, der giver værdi for kirken og beboerne i sognet, og det er netop formålet med projektet 'Mere kirke for pengene'.

Hvordan kan både penge og de menneskelige ressourcer bruges, så der kommer mest muligt lokalt kirkeliv ud af anstrengelserne?

Det spurgte Landsforeningen af menighedsråd sine medlemmer om i efteråret 2014, da projektet ’Mere kirke for pengene’ startede.

Menighedsrådsmedlemmer, præster og ansatte landet over har givet deres bedste erfaringer videre til projektet, og det er der nu kommet et nyt web-katalog ud af.  

Deler de gode ideer

Med web-kataloget og en række minikonferencer til efteråret og næste forår vil Landsforeningen skabe en ramme for vidensdelingen af de mange erfaringer.

- Ideen er opstået, fordi vi har oplevet, at man mange steder har rigtig gode ideer til, hvordan man bedst muligt prioriterer penge og menneskelige ressourcer. De ideer vi vil gerne dele, så flere får gavn af erfaringerne. Man behøver ikke at opfinde den dybe tallerken, hvis andre har fundet en model, som giver mening, forklarer Vivi Rolskov Jensen, der er projektleder på 'Mere kirke for pengene'.

Mere lokal værdi 

Selv om det kunne lyde sådan, så er projektet ikke et forsøg på at skære ind til benet på kirkens kerneydelser.

Det handler tvært i mod om at få endnu mere ud af budgettet.

- Agendaen er ikke at spare penge. Tanken er, at man lokalt kan se på, om der kan justeres, så pengene kan bruges der, hvor de giver mest værdi for den enkelte kirke, siger Vivi Rolskov Jensen.

Sparede 40 procent på kalkning

I web-kataloget kan man blandt andet læse om Aarhus Vestre Provsti, hvor 10 kirker har indgået en fælles kalkningsordning.

Provstiet har sparet mindst 40 procent i forhold til udgifterne til kalkning før samarbejdet. Desuden sparer menighedsråd og kirkeværge tid, fordi entreprenøren nu har ansvaret for kalkningen. 

Ud med fastnet og kirkeblad

I Sulsted sogn har man kigget økonomien grundigt igennem og luget ud i dyre løsninger.

Fastnettelefonerne blev opsagt og kirken fik billigere internet og alarmsystem. Det har sparet kirken for 25.000,- om året.

I stedet for et kirkeblad har kirken hver måned en helsides annonce i den lokale avis. I annoncen står kirkens kontaktoplysninger og aktiviteter i den kommende måned. 

Det sparer kirken for 48.000,- kroner årligt, og det har givet luft til blandt andet en kirkehøjskole, forårscafe med jazzband og vinsmagning og en større julekoncert.

Læs mere

Har du lyst til at læse mere om 'Mere kirke for pengene', så besøg merekirke.dk 

Her vil du løbende kunne finde nye eksempler på, hvad andre kirker gør for at få mere kirke for pengene.