Nyheder
Nyheder

Præst til politikere: Husk det enkelte menneskes værdighed

Eva-Maria Schulz, der står i spidsen for Folketingets åbningsgudstjeneste, opfordrer til at udviske den usynlige grænse mellem mennesker og møde andre uden fordomme.

Eva-Maria Schulz er sognepræst i Sortebrødre Kirke i Viborg og desuden tilknyttet Viborg Arrest. Foto: Jeanne Lehmann

Nanna Rønnov Johansen

Tirsdag åbner Folketinget, og på traditionel vis begynder dagen med en gudstjeneste. I år er det Eva-Maria Schulz, der er præst i Sortebrødre Kirke i Viborg, som skal lede gudstjenesten.

Når hun træder op på prædikestolen foran Danmarks ministre, politikere og alle, der lytter med via DR’s radiotransmission, er det med et helt særligt budskab om at bryde de usynlige grænser mellem mennesker.

- Folketingets politikere og alle os andre skal huske, at vi er sat i verden for at give vores medmennesker værdi og værdighed, siger Eva-Maria Schulz.

LÆS MERE: Coronavirus og grænser var emner i prædiken til Folketinget

Vigtigt at se mennesket

At udviske grænsen og møde mennesker på en værdig måde er noget, hun selv har for øje i sit præstearbejde, hvor hun blandt andet har fortrolige samtaler med varetægtsfængslede personer i Viborg Arrest.

- De er medmennesker, som alle andre også er det. Jeg ser ikke deres handling, men jeg ser mennesket. Det er i hvert fald det, jeg går ind med i mine samtaler med dem, fortæller Eva-Maria Schulz.

Hun opfordrer til, at man selv prøver at huske den tankegang i hverdagen:

- I det almindelige samfund kan vi også gå ud og møde mennesker på den måde. Når vi møder de hjemløse på gaden, så kan vi prøv at se mennesket i stedet for den ildelugtende person.

Vi kan lære af Guds søn

Hendes budskab udspringer af den bibeltekst, hun vil prædike over til åbningsgudstjenesten. Den er fra Johannesevangeliet kapitel 4 og handler om et møde mellem Jesus og en samaritansk kvinde.

Jesus var jøde, og på den tid undgik jøder samaritanere på grund af gamle stridigheder. Men i fortællingen taler Jesus med den samaritanske kvinde, lytter til hende og giver hende værdighed, som hun ikke er vant til.

- Han er på ingen måde fordomsfuld. Han bryder nogle grænser og regler for, hvad en jødisk mand på daværende tidspunkt har lov til. Vi kan lære noget af, at Guds søn gør sådan, siger Eva-Maria Schulz, der ser frem til at tale mere om grænser, både geografiske og individuelle, ved åbningsprædikenen.

Du kan læse hele prædikenen her.

Om Folketingets åbningsgudstjeneste

  • Folketinget åbner hvert år den første tirsdag i oktober – i år den 6. oktober.
  • Siden 1850 er åbningen blevet markeret med en gudstjeneste, der ofte er ført an af en af landets 10 biskopper.
  • I år har kirkeministeren inviteret præst Eva-Maria Schulz til at lede gudstjenesten. 2020 er nemlig 100-året for genforeningen med Sønderjylland, og Eva-Maria Schulz er selv født og opvokset syd for grænsen.
  • Åbningsgudstjenesten plejer at foregå i Christiansborg Slotskirke, men er i år rykket til Holmens Kirke, hvor der er plads til alle Folketingets medlemmer uden at overskrive afstandskravet i forhold til corona.
  • Du kan lytte med til gudstjenesten, som bliver sendt live på DR P1 klokken 10.