Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Præster kan forebygge selvmord

Mange præster bliver kontaktet af selvmordstruede mennesker, og kan dermed være med til at forebygge selvmord. For at styrke præsternes viden er der netop udgivet et undervisningsmateriale.

Præster kan forebygge selvmord

Et nyt forskningsprojekt fra Center for Selvmordsforskning har undersøgt, hvad præster ved om selvmord. Undersøgelsen er udmundet i et nyt undervisningsmateriale, der er målrettet nye præster og præster, der arbejder med selvmordstruede.

Marianne Luna Røndal

Mange præster bliver kontaktet af mennesker, hvis liv gør så ondt, at det føles ubærligt. Ny undersøgelse viser, at 81,6 procent af de danske præster har talt med selvmordstruede mennesker.

Selvom præster er uddannet i sjælesorg, søger flere endnu større viden om, hvordan de kan hjælpe mennesker med selvmordstanker.

For første gang nogensinde er præsternes viden om selvmord og sjælesorg til selvmordstruede blevet undersøgt. Center for Selvmordsforskning står bag rapporten ”Præsters forebyggelse af selvmordsadfærd blandt sårbare og udsatte grupper”. I rapporten giver flere præster udtryk for, at de gerne vil have endnu mere viden om, hvordan de skal hjælpe selvmordstruede.

LÆS OGSÅ: Nu tilbyder folkekirken sjælesorg på nettet

Undervisningsmateriale til præster om selvmord

Derfor har Center for Selvmordsforskning lavet et undervisningsmateriale, der retter sig mod nye præster og præster, som arbejder med selvmordsproblematikker.

Uddannelsesleder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, Ulla Morre Bidstrup, oplever stor efterspørgsel fra præsterne.

- Der er løbende stor interesse for både materiale og kurser om, hvordan præsten kan møde det selvmordstruede menneske. For kommende præster er dette et af de mest skræmmende fænomener. Bl.a. fordi man ofte generelt er bange for at fejle og her kan frygte, at det har fatale konsekvenser, hvis man som præst ”fejler” i sjælesorgen, siger hun.

Vigtig del af efteruddannelse

På pastoralseminarierne har de både testet og evalueret undervisningsmaterialet, mens det blev udviklet.

- Vi underviser p.t. både i det på pastoralseminariet og på den obligatoriske efteruddannelse. Vi oplever, at sjælesorgs-problematikker kan være svære at ”forestille sig”, før man møder praksis. Det er derfor et fag, der har stor vægt i den obligatoriske efteruddannelse, hvor der er større praksis at reflektere over, siger Ulla Morre Bidstrup.

Undervisningsmateriale om selvmordstruede til præster


Undervisningsmaterialet er målrettet bredt og kan bruges til uddannelse af præster på Pastoralseminariet, på efteruddannelser samt af sognepræster og andre, fx fængselspræster og præster, der arbejder i psykiatrien.


Målet er at øge viden om forebyggelse af selvmord og ruste den enkelte præst til at møde selvmordstruede mennesker og efterladte til mennesker, som har begået selvmord.


Find materialet her: ”Undervisningsmateriale for nyuddannede præster og præster, der arbejder med selvmordsproblematik”