Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Regeringen vil afskaffe store bededag

Det er ikke den vigtigste kristne helligdag, men alligevel et dårligt signal i en tid, der kalder på eftertanke, ro og bøn, siger biskop, der undrer sig over, at regeringspartierne ikke har taget kontakt til folkekirkens biskopper.

Traditionen med at spise varme hveder, holde konfirmation eller bare sætte tempoet ned store bededag tegner til at slutte i 2023, hvor store bededag falder fredag den 5. maj.

Ellen Aagaard

Fra 2024 skal det være slut med at nyde forårssolen i haven, gå til konfirmation eller i kirke på Store bededag, der siden 1686 er faldet fredag før fjerde søndag efter påske. I al fald hvis det står til den nye regering, som onsdag præsenterede sit regeringsgrundlag.

Biskop over Aalborg stift, Thomas Reinholdt Rasmussen kalder det et meget uheldigt signal at sende netop i en tid, der kalder på ro og eftertanke:

- Danskerne kommer til at miste den ene dag i året, som er afsat til bøn, ro og eftertanke. Selv om man ikke går i kirke, bliver man mindet om den kristne tro. ’Store bededag’ er jo en ’eftertankens dag’, den bliver altid omtalt i medierne og er på den måde med til at fastholde den kristne tro hos os.

Ikke en vigtig kristen helligdag

At dagen ikke hører til blandt de vigtigste kristne helligdage har biskoppen altid vidst. I hans barndom i Frederikshavn tog man den dag altid færgen til Sverige for at handle. Der var butikkerne i modsætning til i Danmark åbne, for store bededag er ikke helligdag i noget andet kristent land.

LÆS OGSÅ: Historien bag om den særlige danske helligdag

Det er ikke desto mindre blevet en dag, som har fået sin særlige plads i danskernes traditioner og fælles rytme. Dagen bliver også kaldt ’Store konfirmationsdag’ og Thomas Reinholdt Rasmussen forudser, at afskaffelsen hverken bliver modtaget godt i familierne eller restaurationsbranchen. Han undrer sig over, at regeringspartierne ikke har kontaktet nogen i folkekirken før udmeldingen:

- Det kunne jo være, vi kunne have oplyst dem også om det rent praktiske. Når det gælder konfirmationerne, så er de gerne planlagt fem år ud i fremtiden. En stor del af restaurationsbranchens omsætning i foråret hentes store bededag. Mister vi den, må vi samle konfirmationerne på færre helligdage i foråret og så bliver der også færre fester til kroer og restauranter.

LÆS OGSÅ: Derfor spiser vi varme hveder store bededag

Det er ifølge de tre partiledere krigen i Ukraine, der gør det nødvendigt, at alle bidrager mere ved at arbejde en dag mere om året. På pressemødet onsdag, hvor regeringsgrundlaget blev præsenteret, forklarede Mette Frederiksen (A) og Jacob Ellemann Jensen (V) begge, at afskaffelsen af helligdagen skal være med til at finansiere de øgede forsvarsudgifter.