Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Salmebogen fylder 450 år

Kirker fejrer jubilæet for den autoriserede salmebog med koncerter, foredrag og nye melodier til en gammel salme.

Den seneste udgave af salmebogen, 'Den Danske Salmebog', er fra 2002. I den findes stadig 49 salmetekster og -melodier fra kirkens første salmebog i mere eller mindre bearbejdet form.

Nanna Rønnov Johansen

Den 10. august 1569 udkom den første danske salmebog, som blev autoriseret af kongen. Det betød, at man nu kunne synge de samme salmer, uanset hvilken landsdel ens kirke lå i.

Folkekirken har dermed haft sin officielle fælles salmebog i 450 år, og det bliver fejret i kirker rundt omkring i landet.

LÆS MERE: Tidslinje over salmebogens historie

Nye melodier til gammel salme

Som en måde at markere salmebogens jubilæum har Haderslev Stift fået skrevet to nye melodier til en gammel salme, 'Jeg løfter mine øjne op' af Hans Thomissøn. 

Den er en af de salmer, som gang på gang er blevet optaget i de autoriserede danske salmebøger, siden den første gang blev bragt i salmebogen fra 1569. 

Nogle af stiftets kirker vil derfor synge salmen med en af de nye melodier til gudstjenesten den 11. august.

LÆS MERE: Ti populære salmer

FAKTA

De nye melodier

Du kan se de nye melodier til Hans Thomissøns salme 'Jeg løfter mine øjne op' her og her. Salmen har nummer 47 i 'Den Danske Salmebog'.

 

Melodierne er komponeret af komponisterne, musikerne m.m. Pojken Flensborg og Hans Esbjerg, som også er organister i henholdsvis Uldum og Langskov og ved Christianskirken, Fredericia. 

Foredrag og koncerter

Hjortshøj Kirke og salmenetværket Syng Nyt fejrer jubilæet med en salmedag, hvor der både er gudstjeneste, kirkefrokost og et salmehistorisk foredrag. Derudover afholder kirken søndagskoncert, hvor musik med rødder tilbage til den første salmebogs tid bliver sat sammen med nye salmer.

450-året for udgivelsen af Thomissøns salmebog bliver også markeret med en studiedag på Sjællands Kirkemusikskole, hvor der blandt andet er foredrag om reformationstidens salmesang og eksempler på tekster og melodier, som har overlevet fra den første autoriserede salmebog til i dag.

Desuden inviterer enkelte sogne i efteråret musikerne Sigurd Barrett og Eskild Dohn til at fejre salmebogens fødselsdag med koncert og fortællinger om de store salmedigtere gennem tiden.

LÆS MERE: Nye sange og salmer fornyr fællessang i kirken

Her er nogle af de steder, som fejrer salmebogens jubilæum

11/8 i Hjortshøj Kirke (gudstjeneste, salmedag og koncert)
11/8 i Haderslev Domkirke (gudstjeneste med ny melodi til salme nr. 47)
11/8 i Simon Peters Kirke, Kolding (gudstjeneste med gamle og nye salmer)
28/9 ved Sjællands Kirkemusikskole (studiedag)
5/10 i Øster Hornum Kirke (koncert)
8/11 i Sindal Bykirke (koncert)
22/11 i Fonnesbæk Kirke (koncert)