Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Sjælesorg på Nettet: Online livline når livet er svært

Fra nytår vil det være muligt at chatte med en præst, når livet er svært. Ekspert i digitale trends Christiane Vejlø ser potentiale for online nærvær i millionprojektet ”Sjælesorg på Nettet”.

Med "Sjælesorg på Nettet" kan du tale eller skrive fortroligt med en præst hjemme på sofaen eller når du står og venter på bussen. Foto: Colourbox.com.

Dorthe Wolff

Er du syg, har du mistet, er du i sorg, eller har du af andre årsager brug for en at tale med, kan vejen til en sjælesorgssamtale hos den lokale præst for nogle virke lang og fremmed. Men det findes der snart råd for. Som supplement til den klassiske sjælesorgssamtale vil du fra nytår kunne tale eller chatte med en præst direkte fra din smartphone eller computer gennem initiativet ”Sjælesorg på Nettet”.

På den måde kan man få støtte på selv de mest skæve tidspunkter af døgnet, og målgruppen begrænser sig ikke til mennesker i dyb krise. ”Sjælesorg på Nettet” er for alle med behov for samtale.

Har du brug for en at tale med? LÆS MERE om folkekirkens samtaletilbud

Online nærvær

”Sjælesorg på Nettet” vil gøre det nemt at få støtte via chat, samtale og video. Men kan man mon opnå den grad af nærvær online, der er nødvendigt i en sjælesorgssamtale? Digital trendanalytiker ved Elektronista Media og ekspert inden for ny teknologi, digital livsstil og forholdet mellem teknologi og mennesker, Christiane Vejlø, ser ikke det digitale rør som en hindring:

- Jeg tror bestemt, at man kan opnå samme dybde i en digital samtale som ved en traditionel sjælesorgssamtale. Faktisk tror jeg også, at man nogle gange kan komme lidt længere, fordi vejen jo pludselig er meget kortere. Derfor er der sikkert også potentiale for at nå flere unge på denne måde, når det digitale netop gør det nemmere og mere overskueligt, udtaler hun til folkekirken.dk. Christiane Vejlø har i mere end 10 år arbejdet med digital adfærd, kommunikation og indhold på digitale platforme.

LÆS OGSÅ: I kirken kan børn tale om skilsmisse

Omsorg for sjælen

Ordet sjælesorg dækker over en gratis fortrolig samtale med en præst om stort og småt. Det er en mulighed for at tale med et andet menneske om lige præcis det, man går og tumler med. Med sjælesorg tilbydes der omsorg for sjælen, og der er derfor ikke tale om et behandlingstilbud. Præsten er til gengæld en erfaren samtalepartner, der har udvidet tavshedspligt. Man kan også bede en bøn sammen med præsten, men det religiøse behøver ikke at være en del af samtalen.

Hospicepræst Ole Raakjær, der er med i projektgruppen bag ”Sjælesorg på Nettet”, siger om baggrunden for det nye initiativ:

- Danskerne skal kunne chatte med en præst, når livet rusker i dem. Fx efter en skilsmisse, en alvorlig diagnose eller når en de elsker dør. Det er ofte ikke problemer, der kan løses, men byrder der skal bæres. Det er ikke alt, vi mennesker kan klare alene. Vi har brug for en at tale med, og her kan præsten være en vigtig samtalepartner, udtaler han i en pressemeddelelse fra Aalborg Stift. 

Fakta

  • ”Sjælesorg på Nettet” lanceres efter planen den 1. januar 2017
  • Biskop over Aalborg Stift Henning Toft Bro er formand for projektet, der har modtaget 8,3 millioner over en treårig periode fra Folkekirkens Fællesfond og landets ti stifter
  • Præster har udvidet tavshedspligt og der føres ikke journal. Gennem ”Sjælesorg på Nettet” kan du derfor chatte, snakke eller videosamtale med en præst 100% fortroligt
  • ”Sjælesorg på Nettet” vil trække på gode erfaringer fra Sverige og Finland, hvor man allerede praktiserer online sjælesorg
  • Sjælesorgssamtaler er gratis
  • Læs mere om "Sjælesorg på Nettet" på Aalborg Stifts hjemmeside