Nyheder
Nyheder

Slog barnedåb og 1-års fødselsdag sammen

Rasmus og Louise valgte at slå to store fejringer sammen – barnedåb og 1-års fødselsdag – efter at have udskudt dåben på grund af coronanedlukning.

Louise Birkild kalder det en mere "livlig" barnedåb, end hun er vant til. Her prøver hun at holde styr på 1-årige Lærke og dåbskjole på samme tid. Foto: Jens Peter Engedal

Andreas Lindbjerg Nielsen

Rasmus Birkild og Louise Birkild havde fået lavet balloner med tryk på begge sider til Lærkes store dag. På den ene side af ballonen stod der ”tillykke med fødselsdagen”, på den anden ”tillykke med barnedåben”. De fejrede nemlig begge dele på samme dag.

Først var det ellers planen, at Lærke skulle have været døbt i julen 2020, da hun var 3 måneder gammel. Ligesom hendes to ældre brødre Jakob og Jonas blev det. Men så kom den anden nedlukning.

- Så tænkte vi, at det måtte blive en sommerdåb med fest i haven i stedet. Men da vi kom tættere på sommer, fik vi pludselig den tanke, at vi jo kunne slå det sammen med Lærkes 1-års fødselsdag. Det var alligevel så tæt på, og det ville være de samme mennesker, vi inviterede, siger Louise Birkild, mor til Lærke.

LÆS MERE: I fjerde forsøg blev Petra døbt

Tradition og nødvendighed

Louise Birkild blev selv først døbt som 10-årig. Hendes forældre mente, at hun selv måtte tage stilling til den tid. Og fordi hun selv fik valget, har hun altid overvejet, om hun skulle døbe sine egne børn som små eller ej.

- Men for min mands familie er det noget meget traditionsrigt. Og for mig er det faktisk blevet en nødvendighed, for hvad nu, hvis der skulle ske noget? Der er jeg nok lidt mærket af mit arbejde som bioanalytiker, hvor jeg af og til er vidne til de tilfælde, hvor hospitalspræsten kommer og foretager en nøddåb. Det ville være svært for mig at være i, hvis et af mine børn ikke var døbt, og det ligger der selvfølgelig også noget religiøst i, siger Louise Birkild.

LÆS MERE: Dåbskjole til tumlingen

Lidt mere livligt

Lærke blev endelig døbt den 9. oktober 2021 i Skødstrup Kirke. Det gjorde hun sammen med en anden pige, Clara, på næsten samme alder.

- Den anden pige gik selv op til døbefonden, og det var så fint. Men det var selvfølgelig også en smule udfordrende både at koncentrere sig om det, præsten sagde, samtidig med at begge dåbsbørn bare gerne ville ned og gå. Men der var en hyggelig stemning, og så fik de lov til at hoppe lidt rundt på os på bænkene, siger Louise Birkild.

Selvom det er en gennemgående udfordring, at de større tumlinger ikke kan være i dåbskjolen, så var det ikke et problem for Louise og Rasmus.

- Min mands families dåbskjole er faktisk brændt. Så vi har startet en ny dåbskjole, som er sådan en type, der kan bindes bagpå. Og så er Lærke heldigvis ikke så stor, så det lykkedes at få hende ned i den.

Fakta

Hvad er en tumling?

En tumling betegner et barn på cirka et til tre år og svarer til det engelske "toddler". Kendetegnende for børn i aldersgruppen er, at de er: urolige, smilende, nysgerrige, sanselige, bevægelige, larmende, umiddelbare, pludrende og undersøgende.

 

Kilde: Religionspædagogisk konsulent Camilla Bækgaard Eriksen, Hellebæk sogn