Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Stressede unge efterspørger præster

Et stigende antal undervisningsinstitutioner oplever man mangel på studenterpræster og har nu rettet henvendelse til landets biskopper.

Der findes 17 studenterpræster i hele landet, her er en studerende i samtale med studenterpræst på CBS, Charlotte Grunnet.

Sidsel Thorsteinsson

Sidste uge mødtes biskopperne til bispemøde og her var et nyt punkt på dagsordenen: Stor efterspørgsel på studenterpræster fra erhvervsskoler og gymnasier.

Der findes i alt 17 studenterpræster spredt ud over de store uddannelsesinstitutioner. Nu oplever studenterpræsterne, at også de mindre institutioner henvender sig:

- Jeg og mine kolleger får et stigende antal henvendelser fra en række uddannelsesinstitutioner, der efterspørger studenterpræster, de må henvise til eller om hvordan det kan være at de ikke har en studenterpræst, siger Nicolai Halvorsen, studenterpræst på natur- og sundhedsvidenskabelige fakulteter i København.

Nicolai Halvorsen fortæller om baggrunden:

- Vi ser effekten af at de studerende skal meget hurtigere igennem uddannelsen. Der er mere stress og hvis der sker noget for studerende personligt, er de studerende mere sårbare på grund af en mere stram studieplan. Og det omsætter sig i en øget efterspørgsel af studenterpræsterne som en fortrolig samtalepartner.

LÆS MERE: Studenterpræster er klar til at tage imod nye studerende

Studenterpræster har en vigtig rolle

På Københavns Universitet, hvor studenterpræsten har været fast inventar gennem flere årtier, kan man kun støtte op om nødvendigheden:

- Studenterpræsten har en vigtig rolle som en del af den vifte af tilbud, som vi har til de studerende på universiteterne. De studerende i dag oplever hårde vilkår. Studenterpræsterne kan sammen med universitets øvrige tilbud være med til at hjælpe de studerende med at håndtere den situation siger Institutleder Hans Henrik Dietz, fra Københavns Universitet.

Han tilføjer:

- Det er naturligt, at folkekirken er repræsenteret på universiteterne. Folkekirken yder et bidrag til de mange andre tilbud til studerende, som vi ser på universiteterne. Studenterpræsternes tilbud gælder alle, uanset religiøst ståsted. Og den indsigt og kløgt, præsterne repræsenterer, vil tiltale nogle af de studerende. Derfor skal det naturligvis også være tilgængeligt hos os.

På bispemødet kunne alle biskopper nikke genkendende til det stigende behov, der viser sig for tiden, men også udfordringen i at imødekomme behovet inden for den nærmeste fremtid.

LÆS MERE: Referat af bispemødet d. 2.- 5. januar. 

Fakta om studenterpræster

  • Studenterpræster hjælper alle studerende.
  • Studenterpræster har fuld tavshedspligt og fører ikke journal ligesom en psykolog.
  • Man behøver ikke at være kristen for at henvende sig til studenterpræsterne.
  • Samtalerne med studenterpræsterne er gratis.
  • Der er 17 studenterpræster i Danmark.
  • Studenterpræstegerningen har eksisteret siden 1966, hvor den første studenterpræst blev ansat ved Københavns Universitet og gerningen var i mange år forbeholdt universiteterne.
  • I 1990’erne spredte fænomenet sig til andre uddannelsesinstitutioner.
  • I 2017 oprettedes tre nye stillinger ved hhv. University College Lillebælt, University College Nordjylland og Syddansk Universitet, Odense.
  • Læs mere om studenterpræsterne her.