Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Tag plads på den digitale kirkebænk

De danske kirker er for alvor kommet på de digitale medier. Her sender de blandt andet direkte gudstjenester, daglige bønner, salmesang og hilsener til deres menigheder.

Efter coronakrisen brød ud i Danmark, er de lokale kirker for alvor kommet online. Foto: Lolland-Falsters Stift

Andreas Lindbjerg Nielsen

På ganske kort tid er mange af landets kirker rykket ind i det virtuelle rum. Og kreativiteten er stor. Sociale medier som Facebook og Youtube flyder i disse dage over med direkte sendinger af gudstjenester (live streams), salmesang og musikstykker, bønner, rundvisninger, digte og hilsener.

En af de kirker, som har prioriteret deres online tilstedeværelse, er Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København. De lægger dagligt små videohilsener, bønner eller musikstykker ud på Facebook, og om søndagen sender de direkte fra gudstjenesten i kirken. Efterfølgende kan man gense videoen, og det har 2800 gjort i skrivende stund, hvilket er noget mere, end der ellers kan være på kirkens fysiske bænke. I Vor Frelsers Kirke i Aalborg sendte man også en Facebookgudstjeneste i søndags, og den er blevet set 6500 gange indtil videre, hvilket vidner om en stor interesse fra de online kirkegængere. 

Omfanget af kirkernes produktioner varierer meget fra sted til sted – nogle nøjes med et lille opslag med et trøstende ord i ny og næ, nogle har hyret eksterne produktionsselskaber ind. Andre vælger at prioritere deres tid andre steder end på nettet.

Til inspiration giver vi dig her et lille uddrag fra det ganske land – både de små håndholdte og de store produktioner. Men uanset indpakningen er hensigten med dem alle helt den samme: At folk derhjemme stadig kan deltage i folkekirkens fællesskab – sammen hver for sig.

(NB. Nedenstående er ikke en udtømmende liste, det er blot et udpluk af nogle forskellige tilgange til det at være kirke på nettet. Hvis du vil vide, om din lokale kirke er 'online' eller på de sociale medier, kan du prøve at søge efter den på nettet eller tage kontakt direkte til den)

Provstierne i Lolland-Falsters Stift

Lolland-Falsters Stift sender hver søndag fire gudstjenester på nettet på vegne af stiftets fire provstier. Gudstjenesterne holdes på skift af stiftets præster, og de kan ses på stiftets Facebookside, på Youtube og stiftets hjemmeside.

BESØG STIFTETS HJEMMESIDE HER

Timotheuskirken, Københavns Stift

Præsterne i Timotheuskirken skiftes til at lægge et dagligt opslag på Facebook. Det kan være en miniprædiken, en guidet videorundtur, et digt eller en velsignelse.

BESØG KIRKEN PÅ FACEBOOK

Viborg Domkirke, Viborg Stift

Hver dag sender Viborg Domkirke en live videohilsen ud på deres Youtubekanal kl. 10.00. Den kan også findes bagefter på både Youtube og Facebook. Gudstjenesten søndag sendes også live.

BESØG KIRKENS YOUTUBEKANAL HER

Mern og Øster Egesborg Pastorat, Roskilde Stift

I det lille pastorat på Sydsjælland har de valgt at lægge en online udgave af søndagsgudstjenesten på nettet som tekst, så man kan læse med og lytte til salmerne undervejs via et link.

BESØG KIRKENS HJEMMESIDE HER

Kirkerne i Ishøj og Torslunde Kirke, Helsingør Stift

De lokale kirker i Ishøj og Torslunde lægger hver dag en hilsen op på Facebook med salmesang, en video eller et billede. Om søndagen streamer de deres gudstjeneste live og opfordrer til, at man selv tager salmebogen frem og tænder et lys ude i stuerne.

BESØG ISHØJ KIRKERS FACEBOOKSIDE

Sct. Catharinæ Kirke, Ribe Stift

Kirken i Ribe har forproduceret nogle korte gudstjenester, som de publicerer (minimum) de næste to søndage på Facebook og Youtube.

BESØG KIRKEN PÅ FACEBOOK

Vor Frelsers Kirke, Aalborg Stift

Vor Frelsers Kirke i Aalborg sender hver søndag en Facebookgudstjeneste, som efterfølgende kan ses på deres profilside.

BESØG KIRKEN PÅ FACEBOOK

Hans Tausens Kirke, Fyens Stift

Hans Tausens Kirke i Odense sender hver dag en lille morgenhilsen ud på Facebook og deres hjemmeside, som ”kan sprede lys og håb” - for eksempel små Youtubevideoer.

BESØG KIRKEN PÅ FACEBOOK

Sct. Jørgens Kirke, Haderslev Stift

Sct. Jørgens kirke i Aabenraa sender hver søndag en live gudstjeneste i kort format på Facebook. Det er med provst Kirsten Sønderby og kan efterfølgende ses på kirkens Facebookside.

BESØG KIRKEN PÅ FACEBOOK

Christianskirken, Aarhus Stift

Christianskirken i Aarhus sender en "daglig opmuntring" ud via deres Facebook og Youtubekanal.

BESØG KIRKEN PÅ FACEBOOK

Gudstjenester på Danmarks Radio

Den vel nok største menighed samles hver søndag foran radioen, når DR’s P1 sender live fra gudstjenesten i Københavns Domkirke kl. 10.00. De næste to søndage er det hhv. biskop Peter Skov-Jakobsen og sognepræst Stine Munch, som står for gudstjenesten.

På TV sender DR2 'Gudstjeneste i en corona-tid' fra Sankt Pauls Kirke i København, hvor sognepræst Kathrine Lilleør prædiker og organist Frederik Magle spiller. Det er kirkens selv, som har optaget gudstjenesten, afløser den planlagte DR-gudstjeneste fra Sorgenfri Kirke, som blev optaget, før corona-krisen satte ind 

LYT MED HER

LÆS MERE: Corona: Sådan kan du bruge kirken