Nyheder
Nyheder

Vi googler rundt om juletræet

Sidste år skiftede mange Salmebogen ud med smartphone. Vi har set på, hvad vi synger juleaften, og hvornår vi går om juletræet.

Juletræ

Omkring klokken 20 har flest spist julemiddagen og er klar til at gå om juletræet og synge julesalmer.

Ellen Aagaard Petersen

Julefreden havde endelig sænket sig, da der juleaften sidste år tikkede en advarsels-sms ind på udviklingschef i Folkekirkens IT, Jacob Rosenkrans’ mobil. Der var foruroligende høj aktivitet på folkekirken.dk. Knap 50.000 sidevisninger på kort tid kunne tyde på, at folkekirkens hjemmeside var udsat for angreb på selveste juleaften.

Der var dog hverken russiske trolde eller fjendtlige hackere på spil. Et hurtigt kig på aktiviteterne på hjemmesiden afslørede, at det bare var familien Danmark, som var nået til at synge julesalmer.

Det ser ud til, at 2018 blev året, hvor vi i stedet for at slå op i Salmebogen begyndte at google salmerne og tage smartphonen med omkring træet. Gør man det, er folkekirken.dk nemlig en af de hjemmesider, Google anbefaler. Vi har set tilbage og fundet ud af, hvad der bliver sunget i smartphonens skær, og hvornår vi går om træet.

LÆS OGSÅ: Lyt til julesalmer

De mange klik på folkekirken.dk's julesalmer faldt mellem klokken 19 og 21. Og allerflest havde fundet mandlen og gjort sig klar til at synge klokken 20. Det kunne også se ud til, at mange læser juleevangeliet som del af deres juleaftenstradition. Siden, hvorfra man kan læse og printe juleevangeliet, ligger på folkekirken.dk's top tre i ugen op til jul og har også mange besøg juleaften. 

LÆS OGSÅ: Print Juleevangeliet

Gamle salmer er favoritter

Men det er uden sammenligning salmerne, der er mest besøgt med Ingemanns 'Glade jul' som den mest populære. Derefter følger Grundtvigs to børnejulesalmer 'Et barn er født' og 'Dejlig er den himmel blå'.

De gamle julesalmer er uden tvivl populære. Men de færreste tænker nok over, at flere af dem er skrevet til børn, mens andre er blevet til som protestsange mod forløberen til vor tids julefrokoster, julestuerne. 

For dem, der er klar til at tage hul på juleglæderne, har vi valgt nogle af salmefavoritterne og fortæller den lange historie bag den, ligesom vi giver ordet til to salmekendere og biskopper, som fortæller, hvad salmerne siger i dag, når vi synger dem i en verden med klimakrise og børn på flugt.

LÆS OGSÅ: Bag om julesalmerne

De, der ikke vil have mobilen med om juletræet, kan printe et julesalmehæfte. Men hvis man synes, det er smart med lys i salmebogen, finder man de fleste kendte julesalmer her. Og så er det bare at ’Google Around The Christmas Tree’.

TOP TI

Det synger vi juleaften

1. Glade jul

2. Et barn er født i Betlehem

3. Dejlig er den himmel blå

4. Det kimer nu

5. Julen har bragt velsignet bud

6. En rose så jeg skyde

7. Kimer, I klokker

8. Velkommen igen, Guds engle små

9. Her komme Jesus dine små

10 Barn Jesus i en krybbe lå