Fortsæt til hovedindholdet
Næstekaffe
Simon Kvamm: Angst

Handler angsten om det, der ikke er der?

For musiker Simon Kvamm kommer den eksistentielle angst oftest til udtryk som en mangel på kurs i livet eller i tomheden efter at have skabt noget meningsfuldt.

Simon Kvamm (th.) er musiker og er blandt andet forsanger i bandet Nephew og duoen De eneste to. Christian Juul Busch (tv.) er præst på Rigshospitalet.

- Jeg har egentlig ikke tænkt på den som en sang, der handler om angst. Men det kan jeg godt mærke, når vi sidder og snakker om det, at det gør den egentlig.

Simon Kvamm fortæller om en ny sang, han har skrevet. Den er ikke udgivet endnu, men han kalder den ’Venter på lyde’. Egentlig havde han mere tænkt, at den handlede om søvnløshed. Men der kan muligvis være tale om to sider af samme sag, eller at det ene er en forlængelse af det andet.

- Den der fornemmelse af ikke at kunne sove og vente på, at natten er ovre. At lyset kommer tilbage, og man kan begynde at høre nogle fugle eller en bil på vejen. Man venter på, at der kommer noget, siger Simon Kvamm.

Tomhed efter målstregen

I Næstekaffe taler han med hospitalspræst Christian Juul Busch om angstens væsen. Hvor kommer angsten fra? Hvordan forholder vi os til den? Og hvorfor lever den særligt stærkt i natten og i livets mange mellemrum?

For Simon Kvamm kommer den eksistentielle angst oftest til udtryk som en mangel på kurs i livet eller i tomheden efter at have skabt noget meningsfuldt.

- Jeg kan godt lide at bygge noget og være på vej. Men jeg kan så godt blive ramt af en form for tomhed eller mangel på kurs, eller måske ligefrem lidt angst, når jeg så er kommet i mål med det, fortæller han.

Lyt til afsnittet ovenfor, eller download og tag det med dig.

Fakta om 'Næstekaffe':

  • 'Næstekaffe' er en podcastserie om håbet, om kærligheden, angsten og glæden, om sorgen og døden, men mest af alt om livet. Lyt med, når præsten byder en, du kender, på en kop helt almindelig filterkaffe og en samtale uden filter.
  • Find 'Næstekaffe' der, hvor du henter podcasts, og her på folkekirken.dk/naestekaffe