Fortsæt til hovedindholdet

Kristian Leth: Håb forudsætter handling

Af Andreas Lindbjerg Nielsen

En dag troede forfatter Kristian Leth ikke længere på sig selv, når han lovede sin datter, at det hele nok skulle gå. Det blev begyndelsen på en tur langt ned i håbløshedens mørke - og op igen.

"Det vigtigste - og allermest afgørende - jeg har erkendt, mens jeg har arbejdet på denne bog, er, at historien om verdens nært forestående undergang er klart overdrevet."

Sådan lyder de første linjer i Kristian Leths bog ‘Håb’, som bærer undertitlen: ‘Et forsvar for fremtiden’. Bogen igennem argumenterer han for, at vi på alle målbare parametre har det bedre som civilisation end nogensinde før, og at det kun går fremad. Og selvom der er talrige, reelle udfordringer, så bliver det ifølge forfatteren ikke nemmere at løse, når vi tror, at det alligevel er for sent at gøre noget.

I en samtale med sognepræst i Sct. Matthæus Kirke i København, Birgitte Kragh Engholm, med netop håb som tema, fortæller han om, hvorfor opgivenhed og pessimisme efterhånden er mere giftigt at sende ud i atmosfæren end CO2.

Mediernes dommedagsfortælling

Grunden til, at Kristian Leth, som så mange andre i særligt de yngre generationer, bukkede under i fortvivlelse over jordens og tingenes tilstand, var, at han med nyhedsmediernes konfliktfyldte dækning af klimakatastrofe, krig og nød helt havde mistet håbet på en fremtid for sig selv og sine børn.

Min datter havde en klassisk eksistentiel krise, som børn har, og så er det jo min rolle at beskytte hende og sige, at det hele nok skal gå. Men i det øjeblik indså jeg, at jeg ikke selv troede på det. At jeg måtte foregive et håb. Det var meget ubehageligt.

Kristian Leth

Det blev for Kristian Leth begyndelsen på en lang nedtur. Først da han ramte bunden, indså han, at det var en pligt for ham at gå på jagt efter nogle helt konkrete håb for fremtiden. Det er foreløbigt blevet til bogen ‘Håb’, men den er kun en del af en vedvarende mission for at holde håbet i live. Ikke på en passiv, jubeloptimistisk måde. Mere på baggrund af et kritisk og nøgternt blik på de mange forfaldshistorier sat overfor de opadgående kurver for levestandarden hos en rigtig stor del af befolkningen i vores globale landsby.

- I dag er jeg meget håbefuld for fremtiden. Jeg er ret sikker på, at det bliver et spændende og fedt sted at være.

Håbet er aktivt

For Kristian Leth er håb fremadrettet og har en handling i sig.

- Hvis man passivt sidder derhjemme og håber, så bliver det let bare ønsketænkning. For mig handlede det om at dykke ned i overskrifterne og spørge kritisk; kan det virkelig passe? Og det er det, min bog handler om, at ændre sit verdensbillede stykke for stykke. Så bliver det konkret og håndgribeligt.

En dag, efter Kristian Leth havde holdt foredrag med udgangspunkt i bogen, kom en ældre dame hen til ham. Hun fortalte, at for at børn ikke skal miste håbet for klimaet, skal de hver eneste dag gøre en lille handling, som gavner miljøet. Uanset hvor lille den er. Og det er lige præcis det, det handler om, forklarer Kristian Leth:

- Det bliver til et ritual. Den konkrete handling gør, at ens menneskelige, fejlbarlige sjæl kan falde lidt tilbage i visheden om, at man trods alt stadig kan handle.

Andre temaer