Fortsæt til hovedindholdet

Nærvær i døden

I dette tema kan du læse om, hvordan man er nærværende hos en, der er døende. Om afskeden, både den gode og den svære, om at bevare livet i døden, hvad vi siger til hinanden - eller ikke siger. Og om alt det, der kan være med til at skabe håb og en fortrolighed med noget, vi ikke har kontrol over: døden.

NÆRVÆR I DØDEN

Hverdagen blev en selvopholdelsesdrift

Flere af Folketingspolitiker Søren Gades (V) familiemedlemmer er døde af kræft, heriblandt hans kone. Selvom hun var syg, ønskede hun, at familien opretholdt en hverdag. Derfor levede de livet, men vendte ikke døden ryggen.

NÆRVÆR I DØDEN

Kæmpede for kærligheden til det sidste 

Den ultimative utilstrækkelighedsfølelse. Sådan beskriver forfatter Leonora Christina Skov de sidste timer ved sin mors dødsleje. Timer, som afsluttede et ulykkeligt mor-datter forhold, der til det sidste bar præg af forfatterens stræben efter at vinde sin mors kærlighed.

NÆRVÆR I DØDEN

Det vigtigste er at være der for den døende

Som pårørende til et menneske på kanten af livet kan man komme i tvivl om, hvordan man bedst giver nærvær til den døende. Man kan tale, synge og holde i hånd, men det vigtigste er at være der, siger hospicepræst.

NÆRVÆR I DØDEN

Når døden er ensom

Ældre mennesker, som lever livet på kanten af samfundet, taler ofte om døden. Mange af dem dør alene eller forsvinder. Dén afsked med livet accepterer sognepræst Jens Christian Raabjerg Larsen ikke uden videre.

NÆRVÆR I DØDEN

Vi skal turde gribe øjeblikket 

Kræftsyge unge kan ofte selv mærke, når døden nærmer sig, og det er ingen hjælp at være tavs om det svære. I stedet skal man gribe øjeblikket, når den unge lægger op til at tale om døden. Sådan lyder rådene fra en kræftsygeplejerske og en hospitalspræst.

NÆRVÆR I DØDEN

At tale om døden gør sorgen mindre kompliceret

Det kan være svært at sætte ord på døden uden at føle, at man samtidig giver afkald på håbet. Men en mere åben samtale om døden kan både hjælpe den døende og de pårørende.

NÆRVÆR I DØDEN

'Døden kan være livgivende'

På trods af døden og smerten er der altid håb om nyt liv, mener Benny Andersen, der rejste sig fra sorgen efter sin kones død. Her fortæller digteren om episoder fra sit liv, hvor påskens temaer har været aktuelle.

NÆRVÆR I DØDEN

Døden er en stor klump af ækel uoverskuelighed, som vi skal have med ind i livet

Døden er det eneste sikre i livet, men vi lader, som om den ikke vedrører os. Det gør os angste og overkontrollerende, og der er kun én ting at gøre ved det: Sæt dig ned og træn i at dø, siger forfatteren og musikeren Kristian Leth.

Læs mere om 

Eksistens