Fortsæt til hovedindholdet

Tornbjerg Kirke

9. december
Fyens Stift

Klik på afspilleren ovenfor, og se dagens julekalender afsnit.
Ønsker du at se filmen tekstet, kan du gøre det ved at trykke på CC-ikonet i afspilleren.

Tekst fra Bibelen, der passer til dagens afsnit

Verdens skabelse

I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden.

Jorden var dengang tomhed og øde, der var mørke over urdybet, og Guds ånd svævede over vandene.

Gud sagde: »Der skal være lys!« Og der blev lys. Gud så, at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket. Gud kaldte lyset dag, og mørket kaldte han nat. Så blev det aften, og det blev morgen, første dag.

Første Mosebog kapitel 1 vers 1-5

Kunstneren

Tròndur Patursson
1944

regnes blandt de største levende kunstnere på Færøerne, men han er også kendt som eventyrer, der sejlede på alle verdens have sammen med Tim Severin. Han er den yngre af to tvillingebrødre. Han fortalte i en udsendelse som Jógvan Arge fra Færøernes Radio (Kringvarp Føroya) lavede om ham, at han var glad for, at han ikke var den ældste tvillingebror, for så skulle han have arvet bondegården og var blevet bundet af den, og så var han nok ikke blevet kunstner eller have rejst med på eventyrrejser på verdens have.[3]

Han er en eksperimenterende kunstner, der har udtrykt sig på flere felter. Han arbejder med skulpturer og relieffer i jern, kobber og andre metaller. Drivtømmer, forkullet træ, hvalknogler, sten og andre af naturens egne materialer anvendes i monumentale skulpturer, hvor der lægges vægt på stoflighed, struktur og dekorativ kvalitet. Og er i dag anerkendt både som maler og billedhugger, især er han berømt for sine glasmalerier, hvoraf der er grund til at fremhæve hans arbejder i Gøta Kirke (1991-1994), Tórshavn Katolske Kirke (1993), altertavlen i Tornbjerg Kirke, Odense

Han har desuden udført en omfattende rumudsmykning i indkøbscenteret SMS i Tórshavn, hvor han har benyttet glas kombineret med stål og marmor. Monumentet består af en dobbelttrappe i marmor, der snor sig omkring en glasskulptur, der er placeret i et vandbassin. Han har desuden lavet en lang glasskulptur på Vejles nye parkerings hus fra 2006. Huset er også opkaldt efter Tróndur.

Hanmodtog Færøernes kulturpris 2013 i januar 2014.

I januar 2014 blev han hædret med Færøernes største kulturpris Mentanarvirðisløn Landsins for året 2013.

Om serien 'Glæden findes mange steder'

Præst og kunstanmelder Troels Laursen tager os med til forstæder, små byer og alternative kirkerum i fængsler, hospicer og hospitaler, der alle gemmer på kirkekunst. Værker, som kan fortælle historien om, at Glæden - findes mange steder. 

Klik på filmen, hvis du vil se en kort introduktion til serien.