Fortsæt til hovedindholdet
Bryllupshistorier
Kreativt kolonihavebryllup
Kirkebryllup kan fejres på mange måder

Kreativt kolonihavebryllup

Kenneth og Gitte ønskede sig en udendørsvielse ved et hjemmelavet alter i kolonihaven. Drømmen blev til virkelighed under en strålende septembersol.

Kenneth og Gitte blev viet udendørs i deres kolonihave af sognepræsten Birgitte Refshauge Kjær. Privatfoto. Se flere fotos fra vielsen længere nede.

Lars Ulrick Lousdal

Gitte Pilgård Villadsen vidste ikke, at bilen var pakket med højstilkede glas og champagne, da de kørte mod kæresten Kenneth Pilgård Villadsens kolonihavehus ved Skive. Hun anede heller ikke, hvor nervøs han var. For når de kom frem, ville han ikke følge sin normale rutine:

- Jeg plejer jo egentligt gerne at ville rundt og snakke med de andre ejere, når vi kommer op til kolonihaven. Så jeg troede faktisk, at hun havde gennemskuet mig. Men det gik, fortæller Kenneth.

Kenneth gennemførte den plan, som han længe havde pønset på. Han ville fri til Gitte udenfor: 

- Altså, jeg har haft den kolonihave i mange år, og jeg har faktisk altid tænkt, at jeg gerne ville fri og giftes derude, fordi det ville være anderledes.

Sæbebobler og saml-selv-brudebuket

Gitte sagde heldigvis ’ja’ til både Kenneth og kolonihavebrylluppet. Det blev begyndelsen på mange måneders forberedelser. Det var vigtigt for begge, at den lille have skulle være klar og nydelig til en ceremoni med mere end 80 mennesker. Samtidigt skulle det være anderledes og hyggeligt:

- Jeg kan godt lide at være kreativ, så jeg begyndte at lave en hel mappe med skabeloner over, hvad der skulle gøres klar, siger Gitte.

Kenneth griner og tilføjer: 

- Jamen, i et halvt år op til brylluppet snakkede vi jo ikke om andet, vel? Ja, vi var faktisk helt nervøse for, om vi overhovedet havde noget andet at snakke om til sidst, for alt handlede bare om det bryllup.

Gittes skabeloner blev brugt fantasifuldt. Blandt andet til at lave vanddunke med parrets monogram og bryllupsdato. Hun lavede også sæbebobler med små tekster på, som gæsterne kunne blæse ud på parret, når de gik ned ad den røde løber efter vielsen:

- Ja, så fik vi også den ide, at hver gæst skulle tage en blomst med, som blev bundet sammen til en brudebuket, fortæller Kenneth.

Mødte præsten i haven

Kenneth og Gitte tog kontakt til præsten Birgitte Refshauge Kjær fra Skive. Hun var lydhør over for deres ønsker:

- Udendørsvielser er en dejlig mulighed for, at vi som præster kan gøre noget sammen med mennesker som er betydningsfuldt i deres liv og på deres præmisser. Derfor er det vigtigt for mig at spørge meget ind til, hvad parret drømmer om og forestiller sig, siger Birgitte Refshauge Kjær.

Præsten og parret mødtes i kolonihaven og snakkede det hele igennem:

- Hun spurgte meget ind til os, og det fungerede bare rigtig godt, konstaterer Gitte.

- Kenneth og Gitte havde gjort sig mange vigtige tanker. Vielsen ville selvfølgelig blive mere uformel, men det skulle ikke være discount eller hurtigt overstået, fortæller præsten.

Gift på årets varmeste dag

Sommeren 2017 var regnfuld og våd, så i ugen op til vielsen i kolonihaven var parret bekymrede. 

Tilmeldingerne på Facebook begyndte dog at strømme ind, da vejrudsigten viste sig fra sin allerbedste side. Bryllupsdagen i begyndelsen af september blev årets varmeste:

- Ja, det blev høj sol hele dagen. Hele weekenden var faktisk rigtig god, så vi var heldige, griner parret i kor.


Birgitte Refshauge Kjær fra Egeris Sogn vier Kenneth og Gitte Pilgård Villadsen i deres kolonihave. Privatfoto.

Brudebuketten fra Kenneth og Gitte Pilgård Villadsens udendørsvielse i kolonihaven. Hver gæst blev bedt om at medbringe en blomst, som blev samlet til den smukke buket. Privatfoto.

Gæsterne blev bedt om at medbringe en stol, så de kunne overvære udendørsvielsen i kolonihaven. Privatfoto.

Kenneth og Gitte Pilgård Villadsen efter udendørsvielsen i deres kolonihave. Privatfoto.

Bryllupsgæsterne blev budt på flødeboller og sandwiches efter vielsen i kolonihaven. Festen for den nærmeste familie og venner fortsatte på den lokale kro. Privatfoto.

Kenneth og Gitte Pilgård Villadsen står foran den kro, hvor bryllupsfesten fortsatte for den nærmeste familie og venner. Privatfoto.

Hjemmelavet alter og fugtige fingre

I bryllupsinvitationerne havde parret bedt alle gæster om at medbringe en stol. Hovedparten af de 80 gæster sad derfor og så til, da Gitte blev sunget ind til Søs Fengers sang Du er. Sammen med præsten ventede Kenneth iført sit røde jakkesæt foran det hjemmelavede alter, der var pyntet fint op med blomster.

Da Gitte har gigt, kan hun ikke bære ring. En lokal smykkeforhandler havde derfor designet nogle detaljerede medaljoner til parret som et alternativ til ringene. Gitte griner og husker, at Kenneth var så nervøs, at han måtte have hjælp af sin søster til at give hustruen medaljonen rundt om halsen:

- På sådan en speciel dag, er man jo rigtig spændt. Så mine fingre var da fugtige og sådan, griner Kenneth.

Tyve minutter senere kunne brudeparret gå ned ad den røde løber, mens gæsterne blæste sæbebobler og kastede hybenroser på dem. Brudebuketten blev smukt samlet af de medbragte blomster.

Flødeboller og fest for de nærmeste

Efter vielsen blev gæsterne budt på sandwich og flødeboller, og festlighederne fortsatte for de nærmeste på den lokale kro. Det flotte vejr skabte en god stemning:

- Folk gik bare rundt i haven og snakkede med hinanden. De hyggede sig rigtig meget, fortæller Kenneth.

- Ja, de snakker stadigvæk om det i dag, supplerer Gitte.

Selvom det var tidskrævende og intenst at holde en udendørsvielse, er Gitte og Kenneth Pilgård Villadsen glade for deres valg. De vil bestemt anbefale andre at gøre det samme:

- Det var bare en dejlig dag. Det var jo ikke så højtideligt, og det kan vi godt lide. Men man skal jo også gøre noget ud af det. Det er ikke hver dag, at man bliver gift, siger Kenneth.

Kenneth og Gittes råd til andre par, der ønsker en vielse uden for kirkerummet

- Det er en god ide at have en nødplan, hvis vejret bliver dårligt. Vi havde en pavillon og et fælleshus, hvor gæsterne kunne stå i ly, hvis det blev regn, siger Kenneth.

- Det kræver meget forberedelse, men det er det hele værd, siger Gitte.

Præstens råd til par, der ønsker en vielse uden for kirkerummet

- Det er vigtigt at gøre sig tanker om, hvorfor man ønsker en vielse uden for kirkerummet. Vejrforholdene kan påvirke ceremonien meget. Den intensitet, som man oplever i et kirkerum, får man ikke på samme måde ude i naturen, siger Birgitte Refshauge Kjær.