Hvad er kirkebryllup?
Par af samme køn

Vielse af par af samme køn


Par af samme køn har siden en lovændring i 2012 kunnet indgå ægteskab i folkekirken. Og par af samme køn, som allerede har indgået borgerligt ægteskab, kan få en kirkelig velsignelse af deres forhold i kirken.

Lovændringen giver ikke mulighed for kirkelig velsignelse af et registreret partnerskab. Men hvis man er ”registreret partner” og ønsker at blive registreret som ægtefæller i Personregistret, kan man gå på borger.dk og søge om det.

EKSTERNT LINK: Omdannelse af registreret partnerskab til ægteskab

Sådan foregår vielsen

Et bryllup for to af samme køn foregår næsten som et bryllup for mand og kvinde. Højtideligheden i kirken indeholder altså salmer, bibellæsninger, velsignelsen og præstens tale til brudeparret.

Læs også: Sådan foregår et bryllup 

Forskellen er især, at der ved vielse af et par af samme køn anvendes et ritual, hvor blandt andet ordene ægtemand og ægtehustru er erstattet med ordet ægtefæller. Du kan læse ritualet her.

 

I vielsesritualet til par af samme køn er ordene 'ægtemand' og 'ægtehustru' erstattet med ordet 'ægtefælle.' 

Præsten kan sige nej – hvad gør I?

I det autoriserede ritual er tilføjet en note om, at præster af teologiske grunde kan afvise at bruge ritualet. Det betyder, at en præst kan sige nej til at vie et par af samme køn.

Hvis en præst siger nej til at forestå en vielse eller en kirkelig velsignelse af et par af samme køn, vil provsten finde en anden præst, som kan forestå vielsen.

Selvom den lokale sognepræst afviser at forestå vielsen, har parret stadig ret til at blive viet i deres egen sognekirke. Kontakt din lokale kirke for vejledning.

Find din kirke

Sankt Johannes Sogn

Hjemmeside: sktjohannes.dk

Email: sanktjohannes.sogneaarhus@km.dk