Fortsæt til hovedindholdet
Luthers liv
Barn og ung

Barn og ung

Martin Luther blev født i 1483 i byen Eisleben øst for Harzen, men allerede da han var et halvt år gammel, flyttede familien til Mansfeld, hvor Luthers far forpagtede en del af en kobbermine. Martin var en begavet dreng, og minen skaffede familien tilstrækkeligt med penge, til at han kunne komme i latinskolen og siden på universitetet. 

Hans Luther forpagtede en del af en kobbermine. Det skaffede penge til at sønnen Martin Luthers uddannelse. Til farens store ærgrelse, valgte Martin Luther jurastudierne fra efter få måneder

Martin Luthers forældre, Hans og Margrethe Luther, malet af Lucas Cranach. Hans Luther var forpagter af en kobbermine.

Skulle være jurist

Martins far, Hans Luther, betalte for hans uddannelse, og derfor var det også faderen, der bestemte, hvad sønnen skulle studere. Hans Luther mente, at jurastudiet gav gode karrieremuligheder også for folk, der ikke var af fornem familie. Derfor begyndte Martin i 1505 at læse jura ved det velanskrevne universitet i Erfurt.

Luther går i kloster

Luther havde kun studeret et par måneder, da en voldsom oplevelse fik ham til at skifte spor. Mens han var på vej hjem for at besøge sine forældre, blev han overrasket af et voldsomt tordenvejr. Tanken om at dø uden at have gjort sig fortjent til en plads i himlen gjorde ham skrækslagen. Han faldt på knæ og bad til Sankt Anna, og han lovede at blive munk, hvis han slap levende gennem uvejret. Til sin fars store ærgrelse holdt Martin Luther sit løfte og blev få uger senere medlem af præsteordenen Augustiner-eremitterne i Erfurt.