Fortsæt til hovedindholdet
Helligtrekonger
Traditioner til Helligtrekonger
Til Helligtrekonger er der tradition for at tænde tre lys

Traditioner til Helligtrekonger

Helligtrekongersoptog, kongekagen og det trearmede helligtrekongerslys er blot nogle af traditionerne til helligtrekonger.

Helligtrekongerslyset

Det særlige helligtrekongerslys med tre arme bliver tændt helligtrekongersaften for at markere, at julen er omme. Engang var det almindeligt at støbe lidt krudt ind i lysets "stamme", så julen gik ud med et lille smæld, når de tre lysarme var brændt ned. Lysene kan købes i nogle af de genbrugsforretninger, som drives af kirkelige organisationer og i enkelte museumsbutikker.

Kongekage med tørret bønne

Det er også en gammel skik at spise kongekagen, som er en wienerbrødsagtig kage, man har gemt en tørret bønne i. Skikken minder om mandelen i risengrøden juleaften. Den, som får bønnen, er konge for en dag og må bestemme over de andre. De gamle traditioner tages op af nogle kirker i disse år.

C + M +B

I Central- og Sydeuropa kan man mange steder i foråret se bogstaverne C+M+B skrevet med kridt over husdørene. Her har helligtrekongersbørnene været. Børn klæder sig ud ud som de tre konger og synger ved hver dør og får slik til gengæld. Forbogstaverne på de tre konger, som efter traditionen kaldes Casper, Melchior og Balthazar, kan også på latin stå for Christus Mansionem Benedicat, som betyder Kristus velsigne dette hus.

Helligtrekongersoptog

Ved nogle kirker markerer man Helligtrekonger med et fakkeltog gennem byen.  

Helligtrekonger er en ukendt højtid for mange, men ikke i Fredericia. Se hvordan byens kirker markerer højtiden.