Fortsæt til hovedindholdet
Herrens Veje
Fem facts om fjortende afsnit af 'Herrens Veje'
Herrens Veje

Fem facts om 'Herrens Veje'

Hvordan fejrer folkekirken nytår? Hvilken symbolsk betydning har vintergækken? Hvordan ser kirken på aktiv dødshjælp? Her får du fem facts om 14. afsnit af 'Herrens Veje'.

Tryk på pilen i billedgalleriet herunder for at se alle fem facts.

1. Hvordan fejrer folkekirken nytår?

Nu er det blevet nytårsaften i Herrens Veje, og vi ser Johannes planlægge sin nytårsprædiken. De fleste ved, at årets første dag er den første januar. Men sådan har det ikke altid været. Den tidlige kristne kirke henlagde nytåret til den 25. december, men da den gregorianske kalender blev indført i 1582 blev den første januar igen gjort til nytårsdag. 
Nytårsdag er en helligdag i folkekirken og de fleste kirker markerer den med en gudstjeneste til sædvanlig tid. Mange foretrækker at tilbringe nytårsmorgen med at slappe af, så derfor er flere kirker begyndt at holde midnatsgudstjenester nytårsaften eller eftermiddagsgudstjenester nytårsdag. 
I stedet for den sædvanlige kirkekaffe byder flere kirker på både kransekage og champagne for at fejre nytåret.

Foto: Tine Harden, DR.
  

2. Hvad er Kirkesangbogen?

I 14. afsnit af Herrens Veje ser, at familien er samlet ved Augusts grav. Her foreslår Johannes, at de synger en sang fra Kirkesangbogen. Emilie vælger Anne Linnets 'Forårsdag' fra 1970, som har nummer 810. 
Det kan være svært at vælge, for Kirkesangbogen indeholder 229 salmer og sange. Kirkesangbogen er et supplement til salmebogen, som fornyer og viderefører den vigtige danske fællessangstradition. Indholdet er meget varieret og har mangfoldige tolkninger af kristent trosliv og eksistens. Ambitionen har været at imødekomme 21. århundredes kirke- og kulturliv og videreudvikle fællessangen ved at bygge bro mellem ældre og nyere salme- og sangtraditioner. 
Kirkesangbogen blev udgivet i 2017 på Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag og er redigeret af Rasmus Nøjgaard, Inge Marstal, Helene Dam og Henrik Marstal. 
 

3. Hvordan beder man aftenbøn?

I 14. afsnit af Herrens Veje ser vi, at Johannes fortæller sit barnebarn, at han og August altid plejede at bede den samme aftenbøn. Mange forældre beder en fast aftenbøn med deres børn som del af 'putteritualet', for eksempel ved at sige tak for dagen, der er gået, bede for alle i familien og slutte med Fadervor.
Man kan bede på mange måder. En bøn er at tale med Gud, hvor man kan sige alting. Det kan lette de tunge tanker at bede en bøn.

Du kan se eksempler på morgen- og aftenbønner her

Foto: Tine Harden, DR.

4. Hvordan ser folkekirken på aktiv dødshjælp?

I 14. afsnit af Herrens Veje ser vi, at Emilie udøver aktiv dødshjælp ved at give patienten en dødelig sprøjte.
Folkekirken har ikke et officielt standpunkt på spørgsmålet, da der ikke er ensretning i kirken. Derfor er der forskellige holdninger også til aktiv dødshjælp. Kristendommen betragter livet som helligt og ukrænkeligt, fordi det er givet af Gud. Med udgangspunkt i De 10 Bud må man hverken tage sit eget eller andres liv. Aktiv dødshjælp er heller ikke lovligt i Danmark. 
Det Etiske Råd har diskuteret temaet flere gange. I 2012 tog Rådet officielt stilling til spørgsmålet, og her var man imod at legalisere aktiv dødshjælp. Debatten handlede dog ikke udelukkende om at være enten for eller imod, men også om alternativer til aktiv dødshjælp. 
Det Etiske Råd består af 17 medlemmer, der bliver udpeget for en treårig periode. På nuværende tidspunkt sidder der én præst i rådet. Det er Henrik Gade Jensen, som er sognepræst i Dannemare-Græshave-Tillitse-Gloslunde sogne på Lolland.

Foto: Tine Harden, DR.

5. Hvilken symbolsk betydning har vintergækken?

I 14. afsnit af Herrens Veje ser vi flere gange en vintergæk, så spørgsmålet er, om denne blomst har en symbolsk betydning. 
En gammel legende fortæller om den første kolde tid efter syndefaldet, at ingen blomst havde blomstret siden den dag, hvor Adam og Eva var blevet forvist fra Paradisets Have. Nu sad Eva uden for og græd på den bare, frosne ord. En engel nærmede sig forsigtigt for at trøste hende. Men selv en engel kan have svært ved at finde de rette ord, når den står over for et menneske i sorg. I stedet for at sige noget rakte englen sin ene hånd frem og fangede forsigtigt et snefnug. Englen åndede på det, lod den lille dråbe falde til jorden og en vintergæk skød frem. 
Derfor kan vintergækken ses som et symbol på håb og trøst.

Herrens Veje

  • Et familiedrama om det moderne menneskes tro og tvivl.
  • TV-serien handler om en præstefamilie, om fædre og sønner, om forventninger, kærlighed og konflikter i en familie, hvor de hver især udfordres i deres personlige tro.
  • Sæson 2 består af 10 afsnit og havde premiere på DR1 søndag den 14. oktober 2018.

LÆS ALLE artikler og interviews om 'Herrens Veje' her.


 

LÆS OGSÅ:

Adam Price: 'Jeg ved, at vi får nogen på snotten'

Lars Mikkelsen: Mere legalt at tale om sex end om tro