Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Bededagens fremtid skal afgøres

Efter bispemødet i Viborg har der været stort fokus på biskoppernes advarsel mod at indføre aktiv dødshjælp. Men også fremtidens fejring af store bededag, fælles investering i grøn omstilling og adgang for alle til at blive viet som par af samme køn var på dagsordenen.

Biskopper samlet til bispemøde i Viborg Stift

Biskopperne var samlet til bispemøde i Viborg Stift i oktober 2023. Foto: Claus Søndberg

Andreas Lindbjerg Nielsen

Vi har som bekendt fejret store bededag for sidste gang som officiel helligdag. Men det er stadig uklart, hvordan bededagen i fremtiden skal markeres og fejres i kirkerne. Det var derfor på dagsordenen til sidste uges bispemøde i Viborg Stift. Biskopperne blev her enige om at samle idéer til markeringer, som kirkerne kan lade sig inspirere af. Der blev også nedsat en "liturgigruppe", som skal udarbejde konkrete forslag til, hvordan markeringen af store bededag kan forløbe i kirken.

Fakta

Hvad er liturgi?

Liturgi kommer fra det græske ord leiturgia og bruges i den kristne kirke i betydningen gudstjeneste.

 

Ordet betegner det fastlagte forløb, som gudstjenesten og de kirkelige handlinger som dåb, konfirmation, vielse og begravelse forløber efter.

 

Der er en række variationsmuligheder i liturgien til de enkelte handlinger, så menighedsråd og præster frit kan vælge den liturgi, der passer dem bedst.

 

Liturgierne er beskrevet i 'Den Danske Alterbog og Ritualbog - Gudstjenesteordning for Den Danske Folkekirke'.

 

Læs mere om folkekirkens liturgi

Det er samtidig processen op til afskaffelsen af store bededag, som har givet anledning til den kommende ’Konference om Stat og Folkekirke efter Bededagsprocessen 2023’. Den finder sted den 25. april 2024 fra kl. 10 til 16 på Christiansborg.

Fraråder aktiv dødshjælp

Et andet vigtigt punkt var debatten om aktiv dødshjælp. Drøftelsen resulterede i, at biskopperne udsendte en fælles erklæring, hvor de advarer mod at indføre aktiv dødshjælp i Danmark. En legalisering vil føre til en forråelse af menneskesyn og samfundssyn, skriver de i erklæringen, som slutter:

“Det er derfor biskoppernes samlede tilkendegivelse, at samfundet ikke bør kunne tage borgernes liv.”

LÆS MERE: Fælles udmelding om aktiv dødshjælp

El-ladestandere og vielsesritualer

Foruden tidens store offentlige debatter, blev der også diskuteret en lang række andre ting. For eksempel var der enighed om at arbejde på et fælles udbud til den lovpligtige opsætning af ladestandere ved landets kirker. De enkelte menighedsråd kan derefter vælge at tilmelde sig. 

Det blev også diskuteret, hvordan man bedst vedligeholder de mange middelalderkirker i Danmark, som typisk er mest repræsenteret i de tyndest befolkede områder, hvor der derfor også er færrest ressourcer til vedligehold. 

Desuden blev ønsket om at bruge det autoriserede ritual for vielse af par af samme køn ved alle vielser behandlet. Flere præster har nemlig bedt biskopperne om lov til at bruge ritualet fra 2012, som har nyere bønner og flere bibelske tekster at vælge imellem. Det støtter biskopperne, og de vil nu undersøge, hvad der skal til, for at det kan gennemføres.

LÆS MERE: Referat af bispemødet i Viborg Stift 2023