Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Biskop: Vi må stå sammen om at hjælpe flygtninge

Myndighederne og kirken skal samarbejde om at hjælpe de mange hundrede flygtninge, som lige nu krydser de danske grænser, mener biskop.

- Regeringen og myndighederne må prøve at samle kræfterne fra det civilsamfund, som kirken er en vigtig del af, siger biskop Henrik Stubkjær.
På billedet ses en far, som går langs motorvejen i Rødby i håbet om at nå til Sverige. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix.

Ellen Aagaard Petersen, Astrid Højbjerg

Vi må samle kræfterne og finde nye veje til at hjælpe de mange flygtninge, som netop nu krydser Danmarks grænser.

Det mener biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær.  

- Regeringen og myndighederne må prøve at samle kræfterne fra det civilsamfund, som kirken er en vigtig del af, så vi sammen kan sikre en værdig modtagelse af de mennesker, som er havnet i en ulykkelig situation, siger han. 


SE OGSÅ: Sådan kan du hjælpe flygtningene

Også kirken skal tænke nyt

I kirkerne findes der allerede mange lokale tilbud, som hjælper flygtninge med at få en god start på tilværelsen i Danmark. 

Mange sogne har lokale tilbud som eksempelvis uddeling af tøj og møbler, sprogundervisning, sociale tilbud som fællesspisning, sport, undervisning, mande- og kvindeklubber, men denne situation er ekstraordinær, og derfor skal også kirken tænke nyt, mener biskoppen. 

- Også kirken må tage nye skridt i indsatsen. Vi må gøre os spilbare i samarbejdet med offentlige myndigheder og organisationer, som sidder med ansvaret i dag, siger han.


SE OGSÅ: Europas kirker opfordrer til mindegudstjeneste


Retorikken skal ændres

Folkekirken har store ressourcer i de mange frivillige, der er engageret i kirker landet over, og de ressourcer skal synliggøres, mener biskoppen.

- Vi har ikke været i denne situation før, så der er et potentiale i kirken, vi ikke har aktiveret endnu, men kirken er i høj grad klar til det, siger Henrik Stubkjær, der samtidig opfordrer til, at retorikken om flygtningene ændres.

- Vi må holde op med at tale om flygtningene som masser og horder og i stedet begynde at se på det enkelte menneske, som skal mødes med respekt og værdighed. Al snak om ragnarok er kun med til at øge frygten, slutter han.


SE OGSÅ: Fokus på forfulgte kristne