Hver femte udøbte teenager vælger nu dåben til
Stadig flere unge, der ikke er døbt som børn, vælger dåben til inden deres konfirmation – et valg, som handler om meget mere end gaver og fest.

Bjørn står ved døbefonten efter sin dåb i marts 2025 sammen med præst i Hasseris Kirke Anne Sophie Bredmose Jakobsen. Privatfoto.
Andreas Lindbjerg Nielsen
I mange år har en del af fortællingen om folkekirken været, at stadig færre forældre vælger at få deres børn døbt. Nu viser nye tal, at en stigende del af de udøbte selv vælger dåben til som teenagere, inden de skal konfirmeres i kirken.
En af dem er Bjørn Valdemar Kiiveri Juhl. Han blev døbt i foråret og skal konfirmeres søndag den 10. maj i Hasseris Kirke.
- Det var en dejlig oplevelse at blive døbt. Det var en lørdag formiddag med fire af mine venner og den nærmeste familie. Jeg havde sagt til min mor, at jeg ikke ville gøre noget stort ud af det, så vi tog bare ud at spise om aftenen. Så kunne vi gemme den store pakke til konfirmationen.
Og ligesom Bjørn selv valgte at blive døbt, så har han også selv valgt konfirmationen til.
- Det har ikke noget med festen og gaverne at gøre, dem kunne jeg jo få alligevel. Men jeg synes, der er en ro i det med at tro på noget, der er større end os selv. Om det så er Gud, eller hvad det er. Selvom jeg ikke er ultra-religiøs.
At konfirmationsdagen samtidig kan deles med klassekammeraterne og præsten er bare en bonus, siger Bjørn Valdemar Kiiveri Juhl.
LÆS MERE: 'Måske er du cooked, men du er elsket alligevel': To præster har skrevet en tale til årets konfirmander
Vælger fællesskabet til
Nye tal fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) viser, at hver femte af de udøbte unge sidste år valgte at blive døbt inden deres konfirmation. Det er en stigning fra 16,2 procent i 2014 til 20,2 i 2024.
Så mange bliver døbt inden konfirmationen
År Antal døbte Procentdel
(13-15-årige) af ikke-medlemmer
2014 2100 16,2
2015 2183 16,3
2016 2323 16,7
2017 2333 16,2
2018 2538 17,5
2019 2569 17,4
2020 2440 16,0
2021 2727 17,1
2022 3022 18,1
2023 3289 18,2
2024 3799 20,2
Udviklingen ses på tværs af landet og understreger, at konfirmationen fortsat er en central del af ungdomsårene i Danmark – båret af tradition, fællesskab og individuelle valg. Det fortæller Karen Marie Leth-Nissen, vidensmedarbejder ved FUV:
- De unge er blevet opdraget i en ånd af individualisering, så de skal selv tage valget om konfirmation. Det gør de i høj grad, fordi de gerne vil være en del af et større fællesskab. Vi ved, at forældrene – også dem, som ikke døbte deres børn, da de var små – synes, at børnene selv skal vælge, om de vil knyttes til folkekirken gennem dåb og konfirmation eller ej.
FUV laver hvert år spørgeskemaundersøgelsen ’Folket og Folkekirken’, og den viser, at udsigten til gaver langt fra er hovedårsagen til, at de unge vælger konfirmationen. På spørgsmålet ”Hvorfor vil du gerne konfirmeres?” svarer 60 procent i undersøgelsen fra i år, at ”det er en tradition som jeg gerne ville være en del af”, mens 41 procent svarer: ”jeg ville gerne have den oplevelse sammen med mine kammerater”. Kun 23 procent svarer, at de glæder sig til gaverne, mens 27 procent svarer, at troen er vigtig.
- Det viser, at konfirmanderne ikke kun vil skabe deres egen fortælling, men gerne vil knytte sig til de traditioner, som deres forældre og familie og kammerater er del af, siger Karen Marie Leth-Nissen.
LÆS MERE: Trivselsmålinger fjerner fokus fra det hele menneske
Biskop: Religion betyder noget for de unge
Biskop i Fyens Stift, Mads Davidsen, glæder sig over stigningen i konfirmanddåb. Ifølge ham hænger det sammen med, at der bliver gjort meget ud af både konfirmandundervisning og konfirmationer i disse år.
- Jeg glæder mig over, at vi som folkekirke formår at være både et relevant og samlende fællesskab - også for de unge. Det er opløftende, at de 13-15-årige selv tager valget om at blive døbt. En af årsagerne kan være, at de unge vokser op blandt kammerater med en anden kulturel og trosmæssig baggrund og derfor bliver mere bevidste om deres tro. Det betyder med andre ord noget for de unge, hvilken religion de bekender sig til, siger biskoppen.
LÆS MERE: Dåben til eftersyn: Vær med i samtalen