Nyheder
Nyheder

Julevarme til hjemløse

Danmark har nordisk rekord i hjemløshed. Henover vinteren hjælper kirker og organisationer de udsatte med overnatning, fællesmiddag og julefejring.

Antallet af hjemløse stiger i Danmark, viser en nylig undersøgelse fra tænketanken Kraka. Kirker og kirkelige organisationer hjælper de socialt udsatte med at holde varmen i kulden.

Lars Ulrick Lousdal

I det råkolde decembervejr er det rart at samles indendørs for at få varmen og hygge sig sammen. Men det er ikke alle her i landet, der har mulighed for et varmt fællesskab i hverdagen. 

En ny rapport fra tænketanken Kraka viser, at Danmark er det nordiske land, hvor hjemløshed har bredt sig mest siden 2009, hvor undersøgelsen tager sit udgangspunkt. Stigningen er især stor blandt unge mellem 18 og 29 år. 

Flere hjælpeorganisationer og kirker samarbejder for at række ud til de udsatte.

LÆS OGSÅ: 'Stort fokus på pressede unge'

Natherberg på Nørrebro

København har de seneste år oplevet, at der er kommet flere folk på gaden, som ligger udenfor og fryser i vintermånederne. For et par år siden opstod deciderede slumlejre i området omkring Folkets Park på Nørrebro, hvilket fik en lokal kirke til at handle hurtigt.

Andreas Christensen er sognepræst i Hellig Kors Kirke, som ligger 300 meter fra parken. I efteråret 2016 fik præsten en direkte henvendelse fra Kirkens Korshær, som skulle oprette et herberg. De havde alle midlerne, men lokalplanen i hovedstaden kunne ikke give den nødvendige tilladelse. Derfor blev Andreas Christensen og menighedsrådet i Hellig Kors Kirke spurgt, om man kunne bruge kirkebygningen til at lade de hjemløse overnatte indenfor i varmen:

- Det var en meget konkret forespørgsel fra Kirkens Korshær, og vi greb ideen med stor entusiasme. Fem dage senere kunne vi meddele, at vi havde de fornødne ressourcer til at huse 40 hjemløse seks ud af syv nætter om ugen, fortæller Andreas Christensen.

LÆS OGSÅ: 'Kirkens Korshær til kamp mod fattigdom'

Hjemløs jul uden tilmelding

Vibeke Houmøller er sognepræst i Sankt Lukas Kirke i Aarhus. De seneste ti år har hun i samarbejde med værestedet Det Blå Sted holdt julegudstjeneste i kirken og julemiddag i sognehuset for byens hjemløse. I år foregik forjulen den sidste torsdag i november, og alle socialt udsatte var inviteret. 

Der er ingen tilmelding til julearrangementet, så kirkens personale ved aldrig, hvor mange der dukker op:

- Vi inviterer til klokken 17, hvor der er julegudstjeneste i kirken. Jeg holder en juleprædiken, hvor juleevangeliet bliver læst op. Sammen synger vi de mest kendte julesalmer og holder også altid nadver, siger Vibeke Houmøller.

I år mødte omkring 50 hjemløse op til julegudstjenesten, men det er i høj grad også det sociale samvær omkring den store julemiddag, der tiltrækker folk, fortæller præsten:

- Efter julegudstjenesten går vi over i sognehuset og spiser den store julemiddag med flæskesteg, rødkål, sovs og kartofler. Bagefter er der risalamande med mandelgave. Til slut spiller vi bankospil, hvor de fremmødte kan vinde gevinster. Det er en rigtig fin aften, og folk er altid meget glade, siger Vibeke Houmøller.

LÆS OGSÅ: 'Psykisk syge jubler over støttekroner'

De udsatte er meget taknemmelige

I begyndelsen af oktober kunne Hellig Kors Kirke - for tredje år i streg - åbne sine døre for at skabe nattely til hovedstadens udsatte borgere. Kirken kan huse 40 personer, og pladserne bliver fordelt ved lodtrækning:

- Sidste år var der 5700 overnatninger hos os. Det svarer til, at 36 mennesker overnatter inde i kirken hver nat. Når det bliver koldt udenfor, så er der run på. Derfor kan det ske, at vi desværre må afvise folk. Lodtrækningen foregår ved hjælp af bankonumre, siger Andreas Christensen.

Sognepræsten i Hellig Kors Kirke fortæller, at de udsatte borgere er meget glade for, at kirken giver dem mulighed for at sove varmt og trygt:

- De hjemløse er meget taknemmelige for, at de må sove herinde. Der er mange migranter, som viser stor ærbødighed over for kirkerummet og kirken som institution, siger Andreas Christensen og uddyber, at kirkens tiltag også påvirker de skoleklasser, som han jævnligt viser rundt i Hellig Kors Kirke:

- Jeg har haft en del skolebesøg, og det gør indtryk på de unge, når de ser, at vi har madrasser og tæpper til de hjemløse, som ellers må sove på gaden. Det er bestemt et tiltag, der er med til at skabe troværdighed og respekt hos kirkefremmede her på Nørrebro, fortæller sognepræsten.

LÆS MERE om folkekirkens sociale arbejde

I Hellig Kors Kirke på Nørrebro er madrasserne stablet klar til de hjemløse. Der er plads til, at 40 mennesker kan sove i kirken hver nat mellem søndag og fredag. Foto: Andreas Christensen.

Fakta

  • Tænketanken Kraka vurderer i deres undersøgelse fra november 2018, at der i dag er omkring 6600 hjemløse mennesker i Danmark.
  • Stigningen er især stor blandt de 18 til 29-årige. Siden 2009 er antallet af unge hjemløse i Danmark steget med knap 1200 personer, skriver Kraka.
  • Kirkens Korshær og Hellig Kors Kirke har siden 2016 drevet natherberget i hele vinterhalvåret.
  • Hellig Kors Kirke har madrasser og tæpper til 40 hjemløse. 
  • De overnattende bliver tilbudt kaffe eller the, når de kommer ind i kirken. Nogle gange er der også lidt mad, som bliver doneret fra lokale velgørenhedsorganisationer.
  • Natherberget har åbent søndag til fredag i tidsrummet 22:30 til 07:00. Der skal være ro mellem 23:00 og 06:30, så alle kan få deres nattesøvn.
  • Natherberget er lukket mellem lørdag og søndag, så Hellig Kors Kirke er klar til højmessen om søndagen.
  • Sankt Lukas Kirke i Aarhus holder hvert år forjul for socialt udsatte i samarbejde med Det Blå Sted, som er et alkoholfrit værested, der drives af Blå Kors Danmark.