Nyheder
Nyheder

Kirker fejrer høst med æblemost og loppemarked

Æblefest, skattejagt, friluftsgudstjeneste og hoppeborg. Landet over fejrer kirkerne høsten i september.

Høsten indleder efteråret med fokus på taknemmelighed. Landet over fejrer kirker høsten på forskellige og kreative måder.

Lars Ulrick Lousdal

Dagene bliver kortere. Vinden bliver friskere. Æblerne falder fra træerne og mejetærskerne høster de gule kornmarker. Det er tid til høstgudstjenester med fokus på taknemmelighed.

Høstgudstjenesten er en særlig festgudstjeneste, hvor kirkerne takker for årets høst og deler overskuddet med fattige i sognet. Folk synger kendte høstsalmer, pynter kirkerne med naturens gaver og hygger sig med sociale arrangementer.

LÆS MERE: Høstgudstjeneste

Æblefest og loppemarked

I Løjtofte på Lolland er der en lille tradition for at holde æblefest i forbindelse med høsten, fortæller sognepræst ved Løjtofte Sogn, Susanne Oxholm Bay Jacobsen.

- Ved Lille Løjtofte Kirke står der en del æbletræer. Den 24. september samler vi æblerne ind og afleverer dem til et æblemosteri på Østlolland. Saften bliver solgt til gavn for menigheden, siger Susanne Oxholm Bay Jacobsen.

I Dronningborg Kirke ved Randers bliver kirken pyntet op med neg den 17. september. Efter gudstjenesten er der loppemarked, hvor folk i sognet sælger brugte ting og sager. For børnene er der skattejagt inde i kirken.

- Selvom vi er et bysogn, prøver vi at skabe en landlig stemning til vores høstgudstjeneste, fortæller sognepræst ved Dronningborg Sogn, Dorthe Engelbrecht Larsen.

LÆS MERE: Derfor bliver høsten fejret i folkekirken

Amerikansk lotteri

Mange kirker bruger høsten til at samle ind til velgørende formål. Det sker typisk ved et høstoffer, som er en særlig indsamling i forbindelse med et arrangement eller en gudstjeneste.

I Lille Løjtofte Kirke på Lolland inviterer de til amerikansk lotteri efter gudstjenesten. Overskuddet bliver samlet ind af menighedsplejen og brugt til julekurve, som fattige i sognet kan søge om at få tildelt i december.

Sanselig friluftsgudstjeneste

Høstgudstjenesten handler også om at sige tak for jordens mangfoldighed og menneskets ansvar for naturen. I Agedrup Kirke på Fyn fejrer man høsten med en friluftsgudstjeneste den 8. september, og det er altid en sanselig oplevelse, fortæller præsten Lene Bischoff-Mikkelsen.

- Vi indretter vores store græsplæne udenfor kirken med et halmballealter og klapstole. Der kommer altid mange mennesker, og det er virkelig en sanselig oplevelse. Vi synger høstsalmer akkompagneret af et elektrisk klaver, med udsigt til nyslåede marker, mens den lune vind blafrer os i håret. Altergangen bliver med friskbagt rugbrød. Efter gudstjenesten griller vi sammen, og børnene hopper på hoppeborg, siger Lene Bischoff-Mikkelsen.

Find en høstgudstjeneste nær dig

Søg på 'høst' i Kirkekalenderen her