Nyheder
Nyheder

Kirker holder menighedsrådsvalg på forsvarlig vis

Den stigende coronasmitte har givet en ekstra udfordring i forbindelse med menighedsrådsvalget. Der bliver dog taget hånd om det, så du trygt kan møde op til valget i din kirke.

Corona er stadig en del af hverdagen i kirkerne - her i Kerteminde Kirke. Foto: Ard Jongsma

Nanna Rønnov Johansen

I år er det første gang, folkekirken skal gennemføre menighedsrådsvalg på en ny måde, hvor mange personer skal mødes på samme tid til valgforsamlinger. Derfor har den stigende coronasmitte givet en ekstra udfordring for kirkerne.

Du kan dog roligt møde op og stemme som planlagt ved den lokale valgforsamling, hvor medarbejdere og frivillige sørger for at overholde de gældende retningslinjer om afstand, håndsprit m.m., så valget foregår sundhedsmæssigt forsvarligt.

LÆS MERE: Brug din stemme til menighedsrådsvalget

God plads til alle

Et krav til kirkerne er, at der skal være mindst 2 kvadratmeter til hver person. Det betyder, at nogle valgforsamlinger finder sted i for eksempel kirkerummet eller en idrætssal, hvor der er meget plads, eller endda udenfor.

- Jeg ved, at nogle menighedsråd, som forventer mange deltagere, har haft overvejelser om at bruge sognegården eller et større lokale. Nogle laver for eksempel aftaler med den lokale skole om at låne deres idrætssal til at gennemføre valgforsamlingen, siger Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd.

Så længe afstandskravet er opfyldt, må der gerne deltage flere end 50, som ellers er grænsen i nogle kommuner. Det skyldes, at folkekirken er en af de institutioner, der er undtaget forsamlingsforbuddet.

LÆS MERE: Ny valgform skal styrke demokratiet i folkekirken

Kan jeg stemme via fuldmagt, hvis jeg er bange for smitte?

Nej. Adgangen til at stemme via en fuldmagt er begrænset til få tilfælde, og frygt for smitte er ikke en af dem.

 

De få situationer, hvor du gerne må stemme via fuldmagt, er: Hvis du er indlagt på sygehus, indsat i fængsel, bor på plejehjem, i beskyttet bolig, i boformer for voksne med handicap eller i almene ældreboliger.

 

Hvis du skal udfylde en fuldmagt, kan du finde den på menighedsrådsvalg.dk.