Nyheder
Nyheder

Konfirmandgenbrug hitter

Kæmpestort rykind i præstegård, hvor flere end 200 konfirmander og deres forældre fandt gratis tøj til den store dag.

Konfirmander med genbrugstøj

Liv og Thea på jagt efter den helt rigtige konfirmationskjole på genbrugslageret i Østbirk Præstegård, som holdt åbent hus torsdag. Foto: Susanne Dikema

Susanne Dikema 

- Det er så fint med genbrug og en god måde at vise, at vi bekymrer os om hinanden, mener Liv Klausen på 13, der sammen med sin veninde Thea Damborg, 14, kiggede de 150 kjoler igennem og ledte efter noget med blonder og tyl. 

- Det er sejt og rummeligt, at de kan finde ud af det allerede i den alder og se sjælen i kjolen og værdien af at give noget videre. Jeg er positivt overrasket over min datter, jeg havde ikke forestillet mig, at hun ville have en brugt kjole, smiler Theas mor, Lotte Damborg.

LÆS MERE: Et helt konfirmandhold i genbrug

Genbrug er næstekærligt

Trenden med at lade konfirmationstøjet gå i arv og blive genbrugt breder sig, efter at præst Lone Buhl i Østbirk begyndte. Viborg og Frederikssund er nogle af de steder, der har taget initiativet til sig.

Og i nærområdet er Herskind kommet med på bølgen med lånetøj til konfirmander, og præst Lisbeth Kristensen fra Stilling Sogn mødte op til åbent hus med sin søn, Rasmus på 13, hun selv skal konfirmere den 29. April. 

- Det er et fedt koncept. Jeg har overvejet at gøre det samme, men støtter foreløbig op ved at komme her. Vi hjælper hinanden, det er da næstekærlighed. Og selv om vi ikke alle er lige økonomisk, så skal vi være lige på konfirmationsdagen, mener Lisbeth Kristensen.

LÆS MERE: Biskop samler tøj ind til sparebevidste konfirmander

Sparer ressourcer

Mor og søn fandt både en skjorte og habitjakke til Rasmus, som går meget ind for genbrug. 

- Det er godt, det ikke bare bliver smidt ud. Vi sparer ressourcer og vand, når der skal produceres mindre tøj. På den måde hjælper vi måske folk i Afrika, hvor der mangler vand, siger han.

Forældre og kommende konfirmander kom mange steder fra. Horsens, Skanderborg, Ry og der blev endda sendt tøj til en pige i Odense. 

Selv om mange kiggede på tøj, var der nok at vælge imellem torsdag aften i Østbirk Præstegård. Alt var ordnet i størrelser og gjort rent. Drengene havde et udvalgt på omkring 100 skjorter og jakker på stativerne, og de der ikke nåede forbi til åbent hus er stadig velkomne til at kigge forbi, hvis de laver en aftale med præsten eller præstegården.