Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Mange har ikke råd til at holde jul

Flere er så økonomisk pressede, at de ikke har råd til at holde jul. Kirker og organisationer står klar til at uddele julehjælp til trængende.

Mange kirker og organisationer tilbyder julehjælp til mennesker, som har behov for økonomisk hjælp for at kunne holde juleaften.

Lars Ulrick Lousdal

Julelys og juleprædiken. Steg, kartofler og sovs. Julegaver til store og små.

De fleste mennesker fejrer juleaften med faste traditioner. I gennemsnit bruger hver dansker mere end 1.100 kr. ekstra til jul, hvilket tæller julemad og julegaver.

For mennesker med lav indkomst kan det være en stor udfordring at finde penge til den traditionsrige jul. Men det kan være svært at spørge om økonomisk hjælp, siger udviklingschef i Kirkens Korshær, Jesper Rønn-Simonsen.

- For mange mennesker er det en overvindelse at søge om julehjælp. Det kan være en svær erkendelse, at man simpelthen ikke har råd til at fejre jul.

LÆS MERE: Her kan du søge eller give støtte til julehjælp

Flere søgte om julehjælp sidste år

Sidste år søgte 50 procent flere om julehjælp hos Kirkens Korshær.

- Antallet af fattige danskere stiger på grund af kontanthjælpsreformen. Vi forsøger generelt at højne vores hjælpearbejde hele året rundt. Julehjælp er en god måde at få kontakt til udsatte mennesker, der har behov for vores hjælp, siger Jesper Rønn-Simonsen, der understreger, at det er vigtigt at hjælpe folk hele året.

LÆS MERE: Større fattigdom giver kirken nye udfordringer 

Julehjælp til trængte børnefamilier

Julehjælpen bliver som regel tildelt trængte børnefamilier, enlige forsørgere, ensomme ældre, syge, fattige studerende og andre personer, der ikke har råd til at fejre juleaften som alle andre:

- Vores julehjælp ligger på et niveau mellem 500 til 1.200 kroner. Heri indgår blandt andet gavedonationer fra private virksomheder som LEGO. De seneste år har vi samarbejdet med Netto om at uddele overskudsmad til jul og påske. Det er både til gavn for mennesker og miljøet, siger Jesper Rønn-Simonsen.

LÆS MERE: Kirkens Korshær til kamp mod fattigdom

Kirker støtter med julemad og dekorationer

De fleste kirker samler ind til udsatte mennesker i deres sogne. I Vor Frelser Kirke i Vejle uddeler man hvert år julehjælp til mennesker, der har brug for det, fortæller sognepræst Bjørn Ellerbek:

- Vi orienterer om julehjælpen i vores kirkeblad. Folk kan derefter komme ned på kirkekontoret og udfylde et ansøgningsskema. Ansøgerne skal helst bo i vores sogn og ikke modtage julehjælp fra andre steder.

Julen sætter fokus på næstekærlighed, og julehjælpen bringer ofte stor glæde for de udsatte:

- Juleposerne indeholder kaffe, slik og andre gode sager, som man kan hygge sig med juleaften. De seneste år har vi også uddelt juledekorationer til folk, der har mistet et kært familiemedlem i årets løb. Det bringer lys i en mørk tid og gør folk meget glade, fortæller Bjørn Ellerbek.

Julehjælp

Se, hvor du kan søge om julehjælp eller støtte andre økonomisk her.


  • Der findes ikke en samlet statistik over antallet af ansøgninger om julehjælp i Danmark, men i 2016 modtog Frelsens Hær cirka 12.000 ansøgninger om julehjælp. Det var 1.000 flere end i 2014.
  • Mennesker, der modtager julehjælp, er typisk enlige forsørgere på overførselsindkomst med hjemmeboende børn under 18 år. Derudover er ansøgerne ofte ældre, syge eller ensomme personer.
  • For at sikre, at julehjælpsansøgerne opfylder kriterierne, skal ansøgningerne godkendes af de sociale myndigheder.

  • Julehjælp i folkekirken bliver uddelt af de lokale kirker. Mange kirker uddeler julehjælp for de midler, der er samlet ind i sognet i årets løb. Det er, hvad man kalder for menighedspleje.