Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Nærvær uden afbrydelser: Kirkerum giver forældre en pause med deres børn

Lyden, lyset og nærværet bidrager til en særlig oplevelse, når forældre tager deres børn med til babysalmesang, viser ny rapport. Det er det eneste tidspunkt, de er sammen med deres børn helt uden afbrydelser, siger forældre.

- Her er en dejlig og afslappet atmosfære, og det er en dejlig måde at være sammen på her på gulvet, siger Julie Gade Olesen (tv). Foto: Casper Janning

Line Sass, Charlotte Kongsgaard Nielsen

Der bliver helt stille, da en lille kølle rammer klokkespillet. Tonen siver opad i det højloftede rum, og den insisterende pludren fra syv babyer holder inde for en stund. Nu er opmærksomheden rettet mod instrumentet i midten af den halvcirkel, de ligger i. Der skal ske noget spændende.

Vi befinder os i Sankt Markus Kirke i Aarhus, hvor mødre og fædre hver mandag samles på kirkegulvet for at synge salmer med deres børn. Babysalmesang er populært blandt barslende forældre, for det er rart at komme ud blandt ligesindede og lave noget med sit barn, lyder det blandt andet fra de fremmødte.

Men det er ikke kun sangaktiviteterne og den gratis kaffe, der får forældre til at rulle barnevognen hen til den lokale kirke. Det konkluderer en ny rapport. Selve kirkerummet har nemlig betydning for dem, der deltager, siger forfatteren bag rapporten. Og det er uanset, om man er troende eller ej.

LÆS MERE: Babysalmesang er blevet voksen - fylder 20 år

En hellig timeout

- Uanset hvilket syn forældrene har på kirken, nyder de at være i kirkerummet. En fortæller, at det er vigtigt bare at kunne ligge på en yogamåtte og tage rummet til sig. En anden lægger vægt på lyset i kirken, hvor der var en særlig glasmosaik. Forældrene oplever det som et rum, der giver ro i en dagligdag fyldt med uro, siger Rose Marie Tillisch, der er Ph.D. og ekstern projektleder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Hun har netop udgivet rapporten ’Babysalmesangens teologi – en gudstjeneste, en menighed’ og besøgt kirker i hele landet, hvor hun blandt andet har talt med mange af de deltagende forældre.

- Babysalmesang er en tiltrængt stille stund, som opleves som en 'hellig timeout'. Nogle forældre fortæller, at babysalmesang er det eneste tidspunkt, de er alene med deres barn. Lige her er der ikke alt muligt andet, som tager deres opmærksomhed, hvad enten det er sociale medier, vaskemaskinen eller familien, der kræver noget af dem, siger hun.

LÆS MERE: Bag om babysalmesang

Sanseindtryk og nærvær

Nærværet mærker børnene med det samme, siger musikpædagog Susanne Wittrup Andersen, der har stået for babysalmesang i 18 år. Og det er vigtigt for båndet mellem forælder og barn, siger hun.

- Kirkerummet er fyldt med sanseindtryk, og babyerne kan mærke, der skal ske noget spændende. Når vi synger med dem, hjælper vi dem med at få et rigt følelsesliv og med at sanse. Musikken opererer gennem det limbiske system, som har betydning for vores hukommelse og følelser. Babysalmesang taler til følelserne. Og giver et nærvær og er med til at skabe et særligt bånd mellem barn og voksen, siger Susanne Wittrup Andersen.

En overraskende virkning

Det er i år 20 år siden, man for første gang lancerede babysalmesang. Noget, der i 2002 var ganske uset, og en af ophavskvinderne husker tydeligt, hvordan kirkerummet gjorde indtryk på børn og forældre.

- Det var så rørende at se, hvordan kirken blev et fantasirum for de små børn. Lyden i en kirke er meget anderledes end lyden hjemme i stuen. Akustikken er anderledes. Selv stilheden i rummet føles anderledes. Der er en særlig efterklang, siger Helene Dam, der er præst og retoriker og var med til at starte babysalmesang op.

- De blikke, der kom fra børnene, glemmer jeg aldrig. De var fuldstændig stille. Store øjne. Og hele deres sanseapparat var parat. De var rolige og koncentrerede. Og vi taler altså om babyer. Forældrene kunne berette om, at de var helt rolige, når de kom hjem også. De var overraskede over virkningen.

Fedt at være i kirken på en anden måde

I Sankt Markus Kirke er babysalmesangen efter tre kvarter ved at nå sin afslutning. Der blæses sæbebobler, og mødrene beretter rigtig nok om, at børnene som regel tager en ekstra lang lur efter endt babysalmesang. Men for dem er det ikke ligegyldigt, om det foregår i en gymnastiksal eller en kirke.

- Det er noget særligt at være her, og man kan se, at babyerne opfanger akustikken i kirkerummet. Vi kommer ikke i kirken til gudstjenester, så det er fedt at bruge kirkerummet og være i kirken på en anden måde. Jeg tænker også over den kulturarv, jeg giver videre til mit barn, siger Mette Emily Kendon, der suppleres af Julie fra mødregruppen:

- Her er en dejlig og afslappet atmosfære, og det er en dejlig måde at være sammen på her på gulvet. Det er en god pause. Og så synger man også nogle andre sange, end dem man synger derhjemme, siger Julie Gade Olesen.

LÆS MERE: Babysalmesang har knyttet småbørnsforældre til kirken