Nyheder
Nyheder

Præster underskriver erklæring om dårligt arbejdsmiljø

49 præster har skrevet under på en hensigtserklæring, der vil gøre op med et uhensigtsmæssigt arbejdsmiljø i folkekirken.

De 49 præster har fortalt initiativtager Katrine Blinkenberg, hvad de har oplevet på egen krop som ansatte i folkekirkerne rundt omkring i landet. Foto: Arkiv

Felt- og sognepræst Katrine Blinkenberg har taget initiativ til at tale højt om arbejdsmiljøet i folkekirken. Derfor har hun skrevet en såkaldt hensigtserklæring, som 49 præster fra hele landet har underskrevet. 

Med underskrifterne tilkendegiver præsterne, at de enten har oplevet ’uhensigtsmæssigt arbejdsmiljø’ på egen krop, eller at de har set det ske for andre.

Erklæringen blev første gang trykt i Præsteforeningens blad, Præsten.

LÆS MERE: Præster bliver mobbet

- Vi skal tale åbent med hinanden

Biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen opfordrer til, at man i kirken taler åbent med hinanden om udfordringerne. Det skriver han i et brev til ansatte, menighedsråd og frivillige i stiftet.

- Det er vigtigt, at præster taler indbyrdes med hinanden om det. Og det er vigtigt, at præster taler med de andre ansatte i folkekirken om det. Ligesom det gælder for øvrige ansatte i folkekirken, er det også vigtigt, at præster bruger enten deres provster, deres biskop eller deres arbejdsmiljørepræsentanter, lyder det fra biskop Peter Skov-Jakobsen, der samtidig takker de præster, der har taget problemet op og er med til at skabe løsninger.

- Den åbne samtale om det, der ikke fungerer, eller det, der direkte skader, er nødvendig for, at vi kan tage fat på problemerne. Vi taler om det, fordi vi gerne vil løse problemerne og være med til at skabe bedre rammer for det daglige arbejde.

Nyt fokus på arbejdsmiljø

I 2017 viste en undersøgelse fra Kirkeministeriet, at 25 procent af præsterne i folkekirken oplevede at blive mobbet. For otte procent var det sket mindst en gang om måneden.

1. januar 2022 kommer trivslen og arbejdsmiljøet i kirkelivet landet rundt i fokus, når folkekirken får en permanent arbejdsmiljørådgivning, som er målrettet til folkekirkens forhold.

LÆS MERE: Folkekirken får permanent arbejdsmiljørådgivning