Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Sankthans i kirkerne med eller uden bål

Maj og junis sommervarme forhindrer flere steder det traditionsrige bål. Men mange kirker fejrer stadig midsommeren med musik, middag, sange og taler.

Det bliver ikke i alle egne af landet, at det traditionsrige sankthansbål i år bliver centrum for midsommerfejringen 23. juni. Alligevel fejrer kirkerne sankthansaften.

Mia Leth Frisch Hviid

Når vi på lørdag synger Holger Drachmanns ’Midsommervisen’ fra 1885, bliver det måske ikke i rundkreds om det knitrende bål, som i århundreder har været centrum for danskernes fejring af Sankthans. De sidste måneders varme vejr er nemlig årsag til, at der flere steder i landet er udsendt afbrændingsforbud. Men det forhindrer ikke kirker rundt om i landet i alligevel at fejre sankthansaften den 23. juni.

LÆS MERE om Sankt Hans traditioner her.  

Sankt Hans’ fødselsdag i Frederiksholm kirke

Den 24. juni er det Johannes Døberens fødselsdag. I Norden har vi tradition for at fejre højtider aftenen før, og derfor fejrer vi Sankt Hans, som er det fordanskede navn af Johannes, om aftenen den 23. juni.

Frederiksholm kirke i København inviterer derfor også til Sankt Hans' fødselsdag den 23. juni. Her kan store og små fejre dagen med en tur op ad den klatrevæg, som pryder Frederiksholms kirketårn, hvor man kan klatre efter engle til minde om Johannes Døberen – man kalder ham nemlig også Englemanden.

LÆS MERE om Sankt Hans og Johannes Døberen her

Middag, musik og midsommersange

Det er de færreste kirker, der kan invitere til sankthans-klatring, men mange kirker rundt om i landet inviterer til sankthansfejring med middag, musik og midsommersange. Og i Kolt Kirke ved Aarhus kan man fejre Johannes Døberen med fest og musik, når tre folkemusikere lægger tonerne an til sankthansfejringen.

I Lunden ved Skibet Kirke i Vejle kan man medbringe det gode humør og sin madkurv, når sankthans bliver fejret med fællesgrill, boldspil og snobrødsbagning. Og efter tale af folketingsmedlem Karen Klint vil tonerne lyde til midsommervisen.

Himmelev kirke lader sig heller ikke standse af årets afbrændingsforbud og inviterer alligevel alle til midsommerfest med live-musik, grill og eventyrfortællinger for alle børn. Og når sankthansbålet ikke kan lyse midsommeraftenen op, inviterer kirken i stedet folk til at komme og tænde fredslys i kirken, mens man kan stemme i til midsommer- og sommersange. 

Find Sankt Hans arrangementer nær dig i kirkekalenderen.