Nyheder
Nyheder

Husbådskirke kaster anker i Københavns Sydhavn

På Kirkeskibet 2450 kan man få sit barn døbt, blive viet på bølgerne og gå i kirke med havneudsigt.

Husbådskirken skal danne ramme om gudstjenester, kirkelige handlinger, undervisning og aktiviteter som babysalmesang og filmaftener. Foto: Kirkefondet

Efter opholdet i Sydhavnen kan husbådskirken bugseres til andre havne med boligområder, hvor man har brug for en midlertidig kirke. Foto: Kirkefondet

Husbådskirken har 150 overdækkede kvadratmeter med plads til omkring 100 personer. Foto: Kirkefondet

I april blev der holdt rejsegilde for den flydende kirke. Foto: Kirkefondet

Udover kirkerummet indendørs har husbåden også en terrasse med plads til aktiviteter. Foto: Kirkefondet

I husbådskirken vil man kunne gå til højmesse, få sine børn døbt eller blive viet præcis som i enhver anden kirke. Foto: Kirkefondet

Udover højmesser og andre kirkelige handlinger vil Sydhavn Sogn afholde barselshøjskole, babysalmesang, debat- og filmaftener og andre aktiviteter. Foto: Kirkefondet

Nanna Rønnov Johansen

De næste par år kan man i Københavns Sydhavn gå i kirke på vandet. Her åbner nemlig en hudbådskirke, som er den første og eneste af sin slags i Danmark.

Den flydende kirke bliver taget i brug, mens Sydhavn Sogn bygger en ny kirke på fast grund. Indtil byggeriet er færdigt, kan folk fortsat gå til gudstjeneste, babysalmesang og andet i husbådskirken.

- Vi er meget glade for at have fået mulighed for at skabe et aktivt kirkeliv i området, inden vi får den nye kirke på landjorden, siger Lone Rasmussen, menighedsrådsformand i Sydhavn Sogn.

Læs mere: Lokalbefolkning skal præge kirkebyggeri

En midlertidig løsning

Husbådskirken, som har fået navnet Kirkeskibet 2450, er udlånt af Kirkefondet, som har tradition for at lave midlertidige kirker i områder, hvor der skal bygges en ny kirke.

- Vi syntes, det var oplagt med en husbådskirke, når der bygges nye kirker i havneområder, udtaler Henrik Bundgaard Nielsen, generalsekretær i Kirkefondet.

Han håber, at familierne i de nye boligområder i Københavns Sydhavn vil få øje på det kirkelige liv gennem husbådskirkens aktiviteter, og at den nye kirke på landjorden på den måde bliver forankret i folks bevidsthed, inden den er opført.

Læs mere: Danske kirker skaber fællesskab i udlandet

Kurs mod Danmarks kyster

Når byggeriet af den nye kirke i Sydhavnen er færdigt, kan husbådskirken sætte kurs mod andre havne, hvor der er brug for en midlertidig kirke.

- Husbådskirken kan godt bugseres til for eksempel Odense Havn, Aarhus Ø eller Limfjorden ved Aalborg, hvor man også bygger boligområder ved havnen og kan få brug for en midlertidig kirke, siger Henrik Bundgaard Nielsen.

Kirkeskibet 2450 bliver indviet med en festgudstjeneste tirsdag den 27. august, hvor alle interesserede er velkommen. Se programmet på Sydhavn Sogns hjemmeside

Fakta om husbådskirken

• Husbådskirken er bygget for Kirkefondet i 2019 af firmaet CC design.

• Prisen for byggeriet er lidt over 10 millioner kroner, som Kirkefondet har finansieret ved hjælp af midler fra salget af nogle af de nu lukkede kirker i København.

• Der er 150 overdækkede kvadratmeter med plads til omkring 100 personer plus en stor terrasse.

• Husbådskirkens ligger til kajs ved Alfred Nobels Bro i Sydhavnen (se kort nederst i artiklen)