Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny podcast skal vise, hvad sjælesorg er

Sjælesorg på Nettet lancerer i samarbejde med folkekirken.dk en ny podcast, hvor du kan lytte med, mens helt almindelige mennesker får sjælesorg hos en præst. 

Sjælesorg podcast

I podcasten 'Sjælesorg' kan du lytte med, mens et menneske som dig selv får sjælesorg. Den er lavet i et samarbejde mellem Sjælesorg på Nettet og folkekirken.dk. 

Andreas Lindbjerg Nielsen

Sjælesorg. Hvad er det? Den uindviede vil nok instinktivt tænke, at det må være noget med sorg, måske sorgen efter at have mistet en af sine nærmeste. Men faktisk har det ikke nødvendigvis at gøre med sorg og dødsfald. Den mest rammende beskrivelse for sjælesorg er, at det handler om omsorg for sjælen

LÆS MERE: Hvad er sjælesorg?

Netop fordi mange har en noget uklar fornemmelse af, hvad sjælesorg er, har Sjælesorg på Nettet i samarbejde med folkekirken.dk produceret en podcastserie med titlen ’Sjælesorg’. I ti episoder kan man lytte til, hvad ti helt almindelige danskere går og bakser med i tilværelsen. Redaktør på folkekirken.dk, Ellen Aagaard Petersen, siger om baggrunden for at lave podcasten:

- Vi ville gerne vise, hvad sjælesorg er, og hvad det vil sige at få omsorg for sjælen. Mange er måske usikre på, hvad man kan tale med en præst om. Ved at åbne ind til det ellers helt fortrolige og intime rum mellem præst og konfident håber vi at afmystificere, hvad en sjælesorgssamtale er. Her kan man høre, at præster er gode til at tale med mennesker om alt fra svære familieforhold til graviditet og stress.

 LÆS MERE: Når smitten stiger, søger flere sjælesorg

Fakta

Læs mere om hver episode

Episode 1: Hvordan kan man leve med sorgen over at have mistet et barn?
For et halvt år siden mistede Mads sin 15-årige datter efter et kort men voldsomt sygdomsforløb. Han synes selv, han er god til at bearbejde sorgen – men der er en tanke, der plager ham: Han fortalte ikke sin datter, hvor galt det stod til, da lægerne fortalte ham det, og hvad stiller han nu op med den smerte, at han ikke lagde kortene på bordet for sin syge datter? Mads får sjælesorg hos hospitalspræst Christian Busch. 

 

Episode 2: Hvordan bryder man ud af destruktive tankemønstre? 
Christine kæmper med vrede, mindreværd og en til tider invaliderende følelse at forladthed, som ofte påvirker hendes relationer. Frygten for at blive såret får hende til at trække sig fra mennesker, der ellers betyder meget for hende. Christine får sjælesorg hos præst Ole Raakjær. 

 

Episode 3: Hvordan kan troen hjælpe en ikke-troende til at tackle stress, angst og depression? 
Mikkel blev for flere år siden ramt af stress, angst og depression, men skrøbeligheden hænger ved; den kan han ikke slippe af med. Det har han talt med flere terapeuter om, og nu vil han gerne høre, hvad en præst kan sige til ham i hans situation. Mikkel får sjælesorg hos præst Trine Hostrup Dige.  

 

Episode 4: Hvordan heler man en brudt relation til sin far? 
Der er ikke noget, Jakob ønsker sig mere, end en nær relation til sin familie, men det lykkes bare aldrig for ham. Smerten er størst i forholdet til hans far, som han ikke har talt med i flere år, og han forsøger at finde ud af, hvad han skal stille op. Jakob får sjælesorg hos præst Kristian Tvilling.  

 

Episode 5: Hvad stiller man op med en nagende følelse af meningsløshed? 
Adriana har, så længe hun kan huske, oplevet, at meningsløsheden har banket på i hendes sind. Hvad er det hele til for? Og det på trods af et familieliv og et arbejdsliv, som hun er taknemmelig for. Adriana får sjælesorg hos præst Anni Albæk. 

 

Episode 6: Hvad stiller man op med et knust hjerte?
Damian måtte for nylig afslutte forholdet til den kvinde, han beskriver som ”the one”. Selvom der var stor kærlighed i forholdet, så blev det for svært og smertefuldt. Damian savner sin ekskæreste, og 

hjertesorgen har slået ham helt ud af kurs. Damian får sjælesorg hos præst Preben Kok.  

 

Episode 7: Hvordan forliger man sig med senskader, som vil følge én resten af livet? 
Kasper fik for ti år siden bortopereret en kræfttumor i hjernen. Det har givet ham en lang række senskader, der begrænser ham, og der dukker indimellem nye op, som gør det hele endnu sværere. Det har gjort Kasper mere indesluttet, og der er en sorg over de tabte ressourcer. Kasper får sjælesorg hos hospitalspræst Helle Rørbæk Hørby.

 

Episode 8: Hvordan lærer man at blive mor? 
Lin venter sit første barn. Hun glæder sig til at møde sin lille søn, men den angst, hun tidligere har kæmpet med, lurer i baggrunden. Hvordan tackler man den skrøbelighed, der venter forude, når man skal være mor? Lin får sjælesorg hos præst Charlotte Cappi Grunnet.   

 

Episode 9: Hvordan tilgiver man én, der ikke føler sig skyldig?
Mette har altid savnet at mærke sin mors kærlighed. Nu er Mette ”voksen og cool”, men hendes mor er blevet gammel, og det kan ikke vare længe, inden moderen dør. Det prikker til det gamle sår og gør Mette ked af det. For hvordan tager man afsked, når forsoning ikke er en mulighed? Mette får sjælesorg hos præst Trine Hostrup Dige.   

 

Episode 10: Hvordan lykkes man med et nyt parforhold med to hold børn? 
Marcel kom godt på den anden side af sin skilsmisse for tre år siden. Og han mødte en ny kvinde, som slog benene væk under ham. Men hverdagen med ”dine og mine børn”, arbejde og hver sit etablerede liv er en udfordring for det nye parforhold. Marcel får sjælesorg hos præst Peter Ulrik Jensen.

 

Lyt til alle episoderne her.

I podcasten kan man blandt andet møde Damian, som har fået knust sit hjerte af kærestesorg. Og Mette, som har brug for at tilgive sin døende mor – som dog ikke føler sig skyldig i noget. Og Mads, som nages af skyld over, at han aldrig fortalte sin 15-årige datter, hvor slemt det stod til med den hjertesygdom, som efter et kort og voldsomt forløb endte med at tage livet af hende. Programbeskrivelsen lyder:

"Sjælesorg betyder omsorg for sjælen og er de samtaler, du kan have med en præst, om lige præcis det, du går og tumler med. At dele sine tanker med en, der gerne vil lytte, kan nemlig være en lettelse i sig selv. I podcasten 'Sjælesorg' kan du lytte med, mens et menneske som dig selv får sjælesorg.”

Podcasten Sjælesorg kan findes på alle podcasttjenester fra onsdag den 20. januar og på www.folkekirken.dk/sjaelesorgpodcast

Du kan også lytte via afspilleren nedenfor.