Nyheder
Nyheder

Præster afbrød sommerferie efter skyderi i Field's: ”Samfundet må ikke blive angst og hadefuldt”

I dagene efter skyderiet i Field's har kirker over hele landet indbudt til lystænding og sjælesorg. Når universet kollapser, må vi hjælpe hinanden med at genopbygge tilliden, siger Københavns Biskop.

I mange kirker kan man tænde et lys efter skyderiet i Fields. Peter Skov-Jakobsen kalder det en håbshandling, som er med til at bryde mørket. I Sundby kirke på Amager kunne borgere blandt andet bryde mørket ved at tænde lys på kirkepladsen. Foto: Sundby Kirke

Astrid Højbjerg

Søndagens tragiske begivenhed i Field’s rystede ikke kun øjenvidner og ofre for skyderiet i shoppingcentret, hvor tre mennesker blev dræbt og flere såret. Den tragiske begivenhed har også sendt rystelser gennem den øvrige befolkning.

Det har fået kirker landet over til at åbne dørene for lystænding, mindegudstjenester, bøn og samtaler for dem, som har brug for at tale om de voldsomme hændelser.

Enkelte præster har endda afbrudt deres sommerferie for at være til rådighed, imens andre har opfordret borgere i kirkens nærområde til at ringe dag som nat, hvis de har brug for et lyttende øre efter den tragiske begivenhed.

SE OGSÅ: Kirke holder mindegudstjeneste for ofrene i Field's 

Tør være i angsten

Også præsterne i folkekirkens kriseberedskab er involveret i indsatsen efter skyderiet. Som en del af Region Hovedstadens akutberedskab var de få timer efter hændelsen til stede på Rigshospitalet og sidenhen også i krisecentret på Amager for yde krisehjælp.

Og når tragedier som denne rammer os, har kirken en særlig forpligtelse, mener biskop over Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen.

For kirken kan netop rumme de svære følelser, som naturligt opstår i kølvandet på en krise:

- Det, vi oplever lige nu, er uforudset og uberegneligt. Tilværelsens uberegnelighed er af gode grunde vanskelig for mennesket at håndtere. Der opstår ængstelse og angst, og ind i den angst skal der være en kirke, som tør være til stede, siger biskoppen.

SE OGSÅ: Læs mere om Folkekirkens katastrofeberedskab

Ingen mening i meningsløsheden

Ifølge biskoppen går genfindelsen af håbet igennem fællesskabet, for det styrker troen på det gode at rykke tæt sammen.

-  Når universet kollapser, må vi hjælpe hinanden med at genopbygge tilliden, så vores samfund ikke bliver angst og hadefuldt, og der har kirken en stor opgave, siger han og understreger, at det ikke handler om at finde mening i det meningsløse:

- Det, vi har oplevet, er på alle måder er meningsløst, og meningsløshed må man ikke prøve at give en mening. Troen på Gud kan aldrig erstatte meningsløshed med mening, men den kan rumme tragedien og forfærdelsen. Og forhåbentlig kan den også være med til at tale om håb i en meget vanskelig situation, siger biskoppen. 

Danskerne ser kirken som en ressource under kriser

Også den brede befolkning mener, at folkekirken har en særlig opgave i krisesituationer. 

En undersøgelse fra 2020 udarbejdet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter konkluderer nemlig, at danskerne ser folkekirken som en institution, der kan afhjælpe krise på flere niveauer.

 53 procent forventer, at kirken markerer sig og deltager efter en katastrofe.

- Undersøgelsen viser, at folkekirken spiller en vigtig rolle under kriser på nationalt niveau og helt konkret for den enkelte. Det er interessant, fordi det giver os endnu en nuance til at forstå danskernes forhold til folkekirken. Selvom folkekirken ikke nødvendigvis fylder meget i alle danskeres hverdag, er den vigtig for størstedelen af befolkningen, der ønsker, at den skal være tydeligt til stede under kriser, har afdelingsleder i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter tidligere sagt om undersøgelsen.

LÆS OGSÅ: Danskerne har brug for kirken under kriser

Af:
brug for en at tale med?

Her kan du henvende dig

Hvis du har brug for en at tale med, kan du altid få en fortrolig samtale med en præst. Præsten har udvidet tavshedspligt. 
 

Du kan finde kontaktinformationer på en præst i nærheden af dig på sogn.dk
 

Du kan også chatte anonymt med en præst på Sjælesorg på Nettet her.

 

Åbne kirker

Hvis du har mere brug for at finde ro og sjælefred, er mange kirker åbne for en stille stund og måske muligheden for at tænde lys eller skrive en bøn. 
 

På kirkens hjemmeside eller facebookside, kan du se, hvornår kirken er åben, og om der arrangeres en mindehøjtidelighed, forbønsgudstjeneste eller andet i forlængelse af tragedien i Fields.