De bedste podcast om tro og eksistens

Ånd i ørerne

Af Malene Bjerre

TIPS: Kan du lide at slippe de store tanker om livet og døden løs med en god podcast, når du sidder på din cykel. Eller kører i tog. Eller gør rent. Eller bare gør ingenting. Så får du her nogle gode tips til, hvad du skal lede efter i podcast-appen.

Kierkegaard-terapi

Thomas Klinkby står midt i livet. Han er bange for døden, så bange, at han ikke synes, han helt kan leve. Han længes efter at tage sit liv i egen hånd og efter at finde kærligheden. Og kan man mon bruge Kierkegaard til at gøre noget ved det? Højskolelærer Christian Hjortkjær hjælper med at gøre forsøget.

Er der en engel til stede?

Ellen Hillingsø er nysgerrig efter at vide, om der er noget, der er større end os, og i denne podcast opsøger hun en række mennesker og taler med dem om deres tro - blandt andet en præst, en videnskabsmand, en clairvoyant og en, der har mødt Jesus.

Tro, håb & corona

Hvad gør coronakrisen ved os? Hvordan bliver vi påvirket af frygt og isolation os? Og er der overhovedet plads til håbet og troen midt i en tid med krise, usikkerhed og nedlukning? Sofie Klingberg bruger sig selv som vært i podcasten, hvor hun taler med en række præster om krisens betydning for os som mennesker.

Tal til mig

Gæsterne i P1-programmet, der også ligger som podcast, fortæller Iben Maria Zeuthen om en afgørende vending i deres liv, som har givet dem nye indsigter. Hør om religiøse oplevelser, lidelsens gennembrud og længslen efter tro.

The Bible for Normal People

En amerikansk podcast der siden 2017 hver uge har sendt en ny samtale ud om den uudtømmelige bog. Hør om guddommelig vold, feministisk teologi, Bibelen i populærkulturen; få indblik i historiske, eksistentielle, politiske læsninger af Bibelen.

Pilgrim

Pilgrim - på rejse i troens univers hedder et nyt P1-program med Anders Laugesen, hvor han besøger miljøer, der lever med troen på særlige måder. Tag med hospitalspræsten på arbejde ind i afmagten, hør overlægen diskutere, om Gud er god, og hør om den hellige ild i Jerusalem.

Manden & præsten

Anders Haahr Rasmussen har i mange år været passivt medlem af folkekirken. Nu er han kommet i en alder, hvor de grå hår begynder at kigge frem; han har hverken kone eller børn, men til gengæld masser af Tinderdates. Han har svært ved at engagere sig, synes han, måske fordi han mest er optaget af sig selv. I Manden & præsten opsøger han en række præster for at tale med dem om kærligheden, jagten på succes, fællesskabet – og om det at være en mand i en samtalekultur.

Næstekaffe

Kirkekaffe efter højmessen søndag formiddag er et gammelkendt tilbud fra folkekirken, men måske passer næstekaffen bedre til din livssituation – noget du kan høre, mens du lægger vasketøj sammen? I denne podcast inviterer præster på kaffe og filterløse samtaler om skæbne, skyld og tilgivelse med folk som Anders Agger, Leonora Christina Skov og Simon Kvamm.

Tidsånd

Hvordan hænger troen og verden sammen? Hver uge skiftes Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain til at have gæster i studiet for at diskutere aktuelle spørgsmål fra den forløbne uge med det formål at vise, at tro og religion er et meningsfuldt perspektiv på samfundsdebatten.

Jeppesens bibelskole

Bibelen er en pageturner, mener journalist Michael Jeppesen. Og han ved hvad han taler om, for som barn var han Jehovas Vidne og pløjede den igennem adskillige gang. Nu gør han det igen – sammen med filosoffen Rasmus Ugilt og skiftende gæster. Linje for linje tygger de sig igennem mastodontbogen lige fra Skabelsesberetningen i Det Gamle Testamente til Åbenbaringen i Det Nye Testamente. Projektet er nu afsluttet, men samtalerne er stadig værd at høre.

Audiens

Hvordan dufter ånd? Hvad tror børn på? Og hvordan ser man på Gud, når man beskæftiger sig med rumforskning? Audiens på P1 går i dybden med de helt store emner: livet, verdens skønhed, jordens undergang. Værtens stemme alene gør Audiens til en fornøjelse; det er Katarina Lewkowitch, der også indlæser lydbøger.

Astropod

I den lidt mere flippede afdeling: Når ingen andre gider hører på det, så sidder Marianne Gellert og Amalie Bendixen og nørder med astrologi, krystalhealing og yoga – hele den spirituelle pakke, som de siger. Men faktisk er der en del – flere end 3000 pr. afsnit – der lytter med på den månedlige podcast, der især er henvendt til yngre kvinder.

On being

On being with Krista Tippett er en af de helt store amerikanske podcasts med mere end 200 millioner downloads. Podcasten udforsker grænselandet mellem tro og eksistens; den hed først ”Speaking of Faith”, fordi Krista Tippett savnede ordentlig journalistisk dækning af trosspørgsmål. Krista Tippett er en klog lytter og taler bl.a. med gæster som Daniel Kahneman, Mary Oliver og Brene Brown.

Strangers

Klassikerpodcasten Strangers med den danskfødte vært Lea Thau kræver i dag abonnement hos Patreon, men koster kun en dollar om måneden. Flere af de gamle episoder ligger dog stadig frit tilgængelige. Podcasten undersøger, hvordan vi kan blive mindre fremmede for hinanden og os selv. Vilde, hjerteskærende, overrumplende og intense fortællinger.

Buddha at the Gas Pump

Som navnet antyder, kan store åbenbaringer indfinde sig hvor som helst, fx henne på tankstationen, og er ikke reserveret yogier og mediterende munke. Helt almindelige mennesker fortæller om spirituelle oplevelser – nogle vilde og spektakulære, andre nærmest hverdagsagtige erkendelsesprocesser.

Gå på opdagelse i

folk&kirkes magasiner