De bedste podcast om tro og eksistens

Ånd i ørerne

Af Malene Bjerre

TIPS: Kan du lide at slippe de store tanker om livet og døden løs med en god podcast, når du sidder på din cykel. Eller kører i tog. Eller gør rent. Eller bare gør ingenting. Så får du her nogle gode tips til, hvad du skal lede efter i podcast-appen.

Manden & præsten

Anders Haahr Rasmussen har i mange år været passivt medlem af folkekirken. Nu er han kommet i en alder, hvor de grå hår begynder at kigge frem; han har hverken kone eller børn, men til gengæld masser af Tinderdates. Han har svært ved at engagere sig, synes han, måske fordi han mest er optaget af sig selv. I Manden & præsten opsøger han en række præster for at tale med dem om kærligheden, jagten på succes, fællesskabet – og om det at være en mand i en samtalekultur.

Næstekaffe

Kirkekaffe efter højmessen søndag formiddag er et gammelkendt tilbud fra folkekirken, men måske passer næstekaffen bedre til din livssituation – noget du kan høre, mens du lægger vasketøj sammen? I denne podcast inviterer præster på kaffe og filterløse samtaler om lykke, tvivl og meningen med livet med folk som Iben Marie Zeuthen, Lea Korsgaard og Peter Sommer.

Tidsånd

Hvor kommer vi fra, og hvor er vi på vej hen? Programmet søger at indkredse tidsånden, det aktuelle vi er optaget af lige nu og her, og vise, at det har dybe rødder i både historie og tro. Hver uge har Christoffer Emil Bruun gæster i studiet for at diskutere aktuelle spørgsmål med det formål at vise, at religion er et meningsfuldt perspektiv på samfundsdebatten.

De højere magter

Journalisten Paula Larrain har katolsk baggrund, men er medlem af folkekirken, og hun er ikke for fin til at vende et par englekort, når hun skal i kontakt med det spirituelle. Anders Laugesen har rejst verden rundt og opsøgt åndelige fællesskaber af alle religiøse tilsnit. Sammen er de værter på P1-programmet De højere magter, hvor de sammen med hver sin gæst uge efter uge undersøger mysterierne i livet og troen.

Jeppesens bibelskole

Bibelen er en pageturner, mener journalist Michael Jeppesen. Og han ved hvad han taler om, for som barn var han Jehovas Vidne og pløjede den igennem adskillige gang. Nu gør han det igen – sammen med filosoffen Rasmus Ugilt og skiftende gæster. Linje for linje tygger de sig igennem mastodontbogen lige fra Skabelsesberetningen i Det Gamle Testamente til Åbenbaringen i Det Nye Testamente; et projekt, der nu snart har varet i over tre år og nærmer sig sin afslutning.Yogaselfie

Yogaselfie

Tarotkort, åndedrætsterapi eller tantra. Kan vi finde ro for verdens kaos og uendelige muligheder ved at se indad? Den spirituelt orienterede Anders Haubart Madsen har med sin skeptikerven Asker Ravn kastet sig ud på en rejse for at se, om han kan finde ro og gøre verden til et bedre sted. Sammen opsøger de forskellige terapeuter og teknikker til selvudvikling og leder efter meningen med livet. Podcasten kan i øjeblikket kun findes som lydbog på e-reolen.

Audiens

Hvordan dufter ånd? Hvad tror børn på? Og hvordan ser man på Gud, når man beskæftiger sig med rumforskning? Audiens på P1 går i dybden med de helt store emner: livet, verdens skønhed, jordens undergang. Værtens stemme alene gør Audiens til en fornøjelse; det er Katarina Lewkowitch, der også indlæser lydbøger.

Astropod

I den lidt mere flippede afdeling: Når ingen andre gider hører på det, så sidder Marianne Gellert og Amalie Bendixen og nørder med astrologi, krystalhealing og yoga – hele den spirituelle pakke, som de siger. Men faktisk er der en del – flere end 3000 pr. afsnit – der lytter med på den månedlige podcast, der især er henvendt til yngre kvinder.

Folkekirke & Religionsmøde

Hvordan arbejder folkekirken med religionsmøde? Stiftssamarbejdet Folkekirke & Religionsmøde laver podcast fra konferencer og arrangementer, hvor religiøse ledere debatterer om muligheder for religionsmødet i Danmark, og hvor fagfolk præsenterer vinkler på samfund og trossamfund – både de store linjer og de små detaljer. Hør, hvad en præst mener om sin muslimske nabos frelse, hvad en filosof tænker om familiens ret til at påvirke børnene religiøst, herunder omskæring af drenge, og hvordan folkekirken reagerer, når brudgommen er kristen og bruden muslim.

On being

On being with Krista Tippett er en af de helt store amerikanske podcasts med mere end 200 millioner downloads. Podcasten udforsker grænselandet mellem tro og eksistens; den hed først ”Speaking of Faith”, fordi Krista Tippett savnede ordentlig journalistisk dækning af trosspørgsmål. Krista Tippett er en klog lytter og taler bl.a. med gæster som Daniel Kahneman, Mary Oliver og Brene Brown.

Strangers

Podcasten med den danskfødte vært Lea Thau har holdt pause i mere end et år. Man har stadig lov at håbe på, at Lea Thau kommer gennem sin produktionskrise, og ventetiden kan du bruge på at lytte til de næsten hundrede tidligere episoder, der på forskellig vis undersøger, hvordan vi kan blive mindre fremmede for hinanden og os selv. Vilde, hjerteskærende, overrumplende og intense fortællinger.

Buddha at the Gas Station

Som navnet antyder, kan store åbenbaringer indfinde sig hvor som helst, fx henne på tankstationen, og er ikke reserveret yogier og mediterende munke. Helt almindelige mennesker fortæller om spirituelle oplevelser – nogle vilde og spektakulære, andre nærmest hverdagsagtige erkendelsesprocesser.

Gå på opdagelse i

folk&kirkes magasiner