Fortsæt til hovedindholdet

Barnets Bibel åbner for nye horisonter

Af Elon Jepsen, præst i Vor Frelsers Kirke i Vejle

ANMELDELSE: Bibelen er alle fortællingers moder. Og Kim Fupz Aakesons nye udgave af den, Barnets Bibel, er både for kendere og nybegyndere, der gerne vil vide, hvorfra inspirationen til de gode historier kommer fra.

Hvor mange af jer kender historien om David og Goliat? Det spørgsmål stiller jeg altid til mine kommende konfirmander og deres forældre, når de møder op til det første møde. Og hvert år rækker cirka en fjerdedel hånden op. Det er interessant, for de fleste af os vil jo nok sige, at Bibelen er en betydningsfuld bog – vi kan jo bare se på den uendelige mænge af film, der henter inspiration fra Bibelen. Fra Løvernes Konge over Rambo til The Matrix og Ringenes Herre.

Men min personlige uvidenskabelige statistik siger altså, at 75 procent ikke rigtig ved, hvad der står i den. Kendskabet til Bibelen og dens fortællinger har været støt faldende gennem årtier. Så hvis du også har det sådan, er du ikke udenfor.

Til gengæld er der interessant løsning på problemet. Læs en børnebibel! Så finder du ud af, hvorfor alle de filminstruktører er gået på rov i den store, vilde bog.

Barnets Bibel udmærker sig ved, at Fupz Aakeson undlader at skinne igennem på samtlige sider. Det er faktisk Bibelens fortællinger, der skinner igennem. 

Kim Fupz Aakeson er min familie og jeg ret glade for. Han har gennem de seneste par år været fast inventar som lydbog på de længere køreture. Vi er mor, far og tre børn på 9, 5 og 2. Fupz Aakeson har en blændende evne til at skrive om børn i skæve familier på en måde, som indeholder virkelighedens alvor i en både humoristisk og dragende pakke. Vi var derfor meget begejstrede over tanken om Fupz Aakeson som forfatter til en børnebibel, fordi han har det her realistiske og kompromisløse blik på livet. Livet er ikke bare en glad dans på roser, men vi skal have det sjovt, mens vi er her. Har Barnets Bibel så levet op til forventningerne? Nej, det har den faktisk ikke. Men det mener jeg ikke på en dårlig måde! Den har bare overrasket ved at være anderledes. Anderledes på den facon, at den skiller sig ud fra Kim Fupz Aakesons andre bøger henvendt til børn. Det er et modigt skifte at lave, men han er bestemt sluppet godt fra det.

Børnebibler antager forskellige udgangspunkter. Nogle er korte med få historier, andre har mere med. Nogle er meget frie fortolkninger, andre forsøger at være mere tro mod Bibelens oprindelige historier og deres pointer. Kim Fupz Aakeson udgav sidste år tre børnebøger, der hver indeholdt en gendigtning af en af Jesus’ lignelser. Det var frie gendigtninger i tråd med Fupz Aakesons stil fra det øvrige forfatterskab, men med pointer, som grundlæggende var tro mod originalerne.

I 'Barnets Bibel' har Kim Fupz Aakeson valgt en anden tilgang, hvilket var uventet for mig. Han har valgt hele 60 forskellige fortællinger fra henholdsvis Det Gamle og Det Nye Testamente. Historierne er selvfølgelig kortere end i den oprindelige bibel, men det er tydeligt at Fupz Aakeson har haft til hensigt at gengive dem både præcist og respektfuldt og få så meget af Bibelens helhed som muligt med. På den måde kan bogen faktisk leve op til sit ellers noget forpligtende navn, nemlig at være en decideret Bibel for børnene.

Fortællingerne er flot formuleret og særligt den første om skabelsesberetningen er decideret fremragende. Men jeg synes, at Barnets Bibel netop særligt udmærker sig ved, at Fupz Aakeson undlader at skinne igennem på samtlige sider. Det er faktisk Bibelens fortællinger, der skinner igennem. Flere steder vælger han fx at beholde nogle lidt umoderne ord, som fx ”tolder” eller ”skinsyge”, som optræder i de oprindelige fortællinger. Det er et valg, som både har potentiale til at skabe afstand, fordi nogle af disse termer for børnene måske ikke er umiddelbart forståelige, men det har på den anden side også potentiale til at skabe noget tyngde, og måske netop invitere læseren ind i en historie, som er større end vores lille liv og den tid, vi lever i. Jeg kan personligt godt lide det, og hvis man ellers selv er klar over, hvad ”skinsyge” betyder (ellers kan Google hjælpe), kan det blive en god anledning til at tale lidt dybere med sine børn om, hvad misundelse er og kan gøre ved én og ens omgivelser.     

Illustrationerne er udført af den unge kunstner Signe Kjær. Det er også et vigtigt element i en børnebibel. De er noget af det mest kreative og spændende, jeg har set i en børnebibel. De er virkelig med til at gøre bogen læseværdig og rammer Fupz Aakesons skrivestil godt. 

Hvad siger børnene til den? Min søn på ni har frivilligt brugt den som sin skole-frilæsningsbog den sidste uge. At han gør det frivilligt, siger rigtig meget om bogen!

Min datter på fem synes også om historierne, men bedst om tegningerne!

Min søn på to vil hellere se Paw Patrol.

Alt i alt er 'Barnets Bibel' af Kim Fupz Aakeson i mine øjne et mere end godkendt bud på en spændende og horisontudvidende bog både til dem, som kan gengive historien om David og Goliat både forfra og bagfra, og til dem, som bare tænker, at det da kunne være interessant at høre, hvad den historie går ud på. Så ved du også, hvorfor hele verden heppede på lille Danmark, da vi spillede semifinale i EM-fodbold mod de engelske storfavoritter.

Gå på opdagelse i

folk&kirkes magasiner