Fortsæt til hovedindholdet

Valg

Magasinet

Leder: Valgets tyranni

Af Malene Bjerre, ansvarshavende redaktør

Jeg får aldrig nok at spise, når der er buffet. Jeg bliver lammet af alle de muligheder, skovler lidt af hvert op, der ikke passer sammen, og ender med ikke at spise op. Nej, giv mig en treretters menu, som nogen har valgt for mig.Tiden er ellers ...

Jeg får aldrig nok at spise, når der er buffet. Jeg bliver lammet af alle de muligheder, skovler lidt af hvert op, der ikke passer sammen, og ender med ikke at spise op. Nej, giv mig en treretters menu, som nogen har valgt for mig.

Tiden er ellers præget af en valgideologi: Jo flere valgmuligheder, jo bedre. Den tid er forbi, hvor der ventede os et liv, der til forveksling lignede vores forældres. Hvor vi blev født ind i et køn, et lokalsamfund, et arbejdsliv, der stort set var bestemt på forhånd. I dag fortæller vi vores børn, at de kan, hvad de vil, og at det er deres eget ansvar at få valgt rigtigt blandt mange hundrede uddannelser. Vil du fx læse molekylær medicin eller molekylær biomedicin? Skal det være digital design og kommunikation, eller er digitale medier og design et meget bedre fag for lige netop dig? Valget er dit, og det er ansvaret så også bagefter. Valgets tyranni, kan man kalde det.


Hvor frit vælger vi overhovedet, når det kommer til stykket, og skal man gå efter fornuft eller mavefornemmelse, når man tager sine beslutninger? Dette nummer af folk&kirke undersøger fænomenet valg. Vi har talt med forskellige fagfolk om, hvad valg er, og hvordan man træffer gode valg. Og vi har mødt mennesker, der er blevet ramt af noget, de på ingen måde selv har valgt, og andre, der har taget store valg, og som skal leve med konsekvenserne bagefter.


Og det er ikke mindst angst for konsekvenserne, der gør det svært for os at vælge, mener præst Hanne Uhre Hansen. “Vi er bange for, at de valg, vi træffer, skal afskære os fra andre folks kærlighed og selskab,” siger hun og finder selv trøst i kristendommens fortælling om en Gud, der aldrig afviser os, heller ikke når vi er helt forkerte. “Hvis vi forstår, at vi er elskede uanset hvad, behøver vi ikke været så bange for at vælge og tage ansvar.”
 

Læs artiklerne

Skønheden i de små valg

Coronaepidemien satte en brat stopper for Christian Tafdrups filmoptagelser i Holland. Men midt i chokket kan han faktisk godt finde mening i de små ting, han vælger at lave i ventetiden.

Rart at slippe for valgene

Det har været rarere at være dansker end svensker i coronakrisens første måneder. Det er nemlig en lettelse at få frataget valgmuligheder.

Gode valg kræver tålmodighed

DR-programmet Gift ved første blik insisterer på, at vi skal give os tid i mødet med andre, siger præst Michael Brautsch.

Valg for en bedre verden

TEMA: Læs om tre mennesker, der har taget valg med store omkostninger for både dem selv og deres familier.

Total frihed er dårligt spildesign

På Vallekilde Højskole lærer eleverne at turde træffe valg og at leve med dem bagefter. 

Den hurtigste vej eller den smukkeste?

Der er frit valg på alle hylder. Men tusinde valg om dagen ka’ synes kropumuligt for mennesket, som altid så gerne vil vælge rigtigt.

Et lille valg med enorme bivirkninger

Da Julius Mygind tog det første sug af sin første joint, forestillede han sig ikke, at det ville sende ham ud i flere års misbrug.

Passivitet er et ikke-liv

Sørine Gotfredsen har aldrig fået børn, og det fortryder hun. Det var ikke et aktivt fravalg, men bare sådan livet blev.

Fejler vi aldrig, har vi ikke prøvet nok

Claus Meyer tog karrierens største valg, da han for fem år siden flyttede til New York. Det blev ingen triumf.

Det rigtige valg findes ikke

Alle valg har en konsekvens, men vi vil ikke altid betale den pris, det koster, mener præst Hanne Uhre Hansen.

Valg under pres

Intensivlægen, daytraderen og soldaten træffer hver dag valg om liv, død og millioner.

Valg - illusion eller grundvilkår

Adfærdsforskeren og eksistensfilosoffen diskuterer, om valget overhovedet findes.

Det gode liv er et valg

De mistede deres søn, da han var to år, men har besluttet, at de vil have et godt liv, hvor han stadig får lov til at fylde.

Fem gode film om valg

Valget er det væsentligste dramaturgiske element i filmkunsten.

WRAP dine valg

Glem for-og-imod-lister og mavefornemmelser. Begge dele får dig til at træffe dårlige valg.

Biskopper om valg

Vi vælger ikke selv det vigtigste i tilværelsen, men inden for de rammer må vi ikke desto mindre tage ansvar og træffe beslutninger.

Brug 2020-magasinet

Gå på opdagelse i

Andre magasiner