Fortsæt til hovedindholdet

Aflivning af mink: Solidaritet går begge veje

Af Kirsten Staghøj Sinding, præst i Sct. Hans og Sct. Olai Kirker ved Hjørring

KOMMENTAR: Vi bør være minkavlerne dybt taknemmelige over den værdige måde, de tager det slag, der har ramt dem. Og som minimum behandle dem med respekt.

Alle mink i Danmark skal slås ned. Alle minkfarme i Danmark skal lukkes. En hel branche forsvinder.

Jeg tror ikke, at nogen af os kan sætte sig ind i, hvad det betyder af tab og sorg i de familier, der er ramt. Det vil tage lang tid for de ramte familier at komme sig over det tab, de har lidt, og det må vi andre vise respekt for.

Ikke mindst fordi minkfarmerne i øjeblikket udviser en kæmpe solidaritet med alle os andre. 

Uden store sværdslag har minkavlerne accepteret, at deres dyr må aflives af hensyn til folkesundheden. Den mest omfattende ”protest”, de har udvist, er at sætte flaget på halv ved deres farm som udtryk for deres sorg.

Det er ikke nu, man skal lufte sine synspunkter om, at minkbranchen alligevel burde lukke ned, fordi dyrehold i små bure ikke er i orden. Det synspunkt må man i øjeblikket holde for sig selv.

Jeg ved godt, at der kommer økonomisk kompensation til minkavlerne, men det ændrer ikke på, at de fratages deres levebrød og for nogles vedkommende et livsværk, der er bygget op gennem generationers avlsarbejde med minkene. Det er et stort offer, de yder for det fælles bedste, et udtryk for solidaritet med både Danmarks og verdenssamfundet.

Som samfund må vi derfor også vise solidaritet med minkavlerne. Det er ikke nu, man skal lufte sine synspunkter om, at minkbranchen alligevel burde lukke ned, fordi dyrehold i små bure ikke er i orden. Det synspunkt må man i øjeblikket holde for sig selv.

I stedet må vi minde os selv, hinanden og vores børn om, at der er familier, der har det rigtig svært i øjeblikket, og de har ikke brug for at høre, at det er deres skyld, at der nu må lukkes ekstra ned hos os her i Nordjylland

Lige nu må vi vise minkavlerne, ægtefæller og deres børn sympati og medfølelse, og som samfund må vi vise dem samme solidaritet, som de viser det store fællesskab i disse dage, hvor minkene slås ned og sendes til destruktion.

Foto: Pixabay

Gå på opdagelse i

folk&kirkes magasiner