Fortsæt til hovedindholdet

BACH FRIDAY: En åndfuld modfortælling til det vilde forbrugsræs

Af organist Kevin Edelvang og sognepræst Pernille Østrem, Stefanskirken på Nørrebro

KOMMENTAR: Black Friday er udtryk for en forbrugsideologi, der både kan ødelægge familier, byer og hele planeter. I Stefanskirken på Nørrebro vil de hellere dvæle lidt ved Johann Sebastian Bach, kirkemusikkens ubestridte konge, der altid kan lære os noget, også selvom vi ikke altid forstår det.

Den amerikanske forbrugsfest på dagen efter Thanksgiving Day hedder Black Friday, og i USA sælges der på denne dag alene varer for langt over seks milliarder dollars. Dagen har på den anden side af Atlanten været årets travleste shoppingdag siden 2005.

I 2015 slog Black Friday for alvor igennem i det danske handelsliv, og året efter var Stefanskirken klar med sin kommentar: Vi vil ikke fejre Black Friday, men BACH FRIDAY. Derfor er der hvert år i Stefanskirken en overdådig Bach-koncert sidste fredag i november kl. 20.

Bachs musik rummer en skønhed, der langt overstråler billige hvidevarer og tøj produceret i Vietnam. Den rummer samtidig en stringent orden og en dybde, der har potentiale til at sætte et plaget og jaget sind på plads.

Ved første øjekast kan det virke som en smart idé og et halvplat ordspil, men der ligger faktisk meget tanke og mening i BACH FRIDAY.

Vores mission har fra begyndelsen været et reelt modspil til den forbrugsideologi, der både kan ødelægge familier, byer og hele planeter ved at pege tilbage på kirkemusikkens ubestridte konge, der altid kan lære os noget, også selvom vi ikke altid forstår det.

Bachs musik rummer en skønhed, der langt overstråler billige hvidevarer og tøj produceret i Vietnam. Den rummer samtidig en stringent orden og en dybde, der har potentiale til at sætte et plaget og jaget sind på plads.

Hvor BACH FRIDAY fra begyndelsen var en god idé på organistens skrivebord, så endte beboerne på Nørrebro med at løfte den og gøre det til noget endnu mere specielt, end vi havde turdet håbe på.

I vores kirke kommer ikke så mange rutinerede koncertgængere fra byens finere kvarterer. Andelen af abonnenter fra Det Kongelige Teater er formentlig lille.

Her kommer helt almindelige mennesker fra Nørrebro og rigtig mange unge studerende. Vi får mange positive reaktioner på koncerterne, og de indledes ofte med en variation af ”Jeg har aldrig været til Bach-koncert før ...”

Kirken er hvert år stuvende fuld. I 2020 måtte arrangementet livestreames, så ingen skulle gå forgæves, og vi ved, at mange så med.

I år fejrer vi femårsjubilæum med en scenisk opførelse af Kaffekantaten. Den iscenesættes med barok-møbler og kaffestel og det hele, og i Stefanskirkens kommentar til nutiden bliver den et lille drama om kvindefrigørelse, regnbuekærlighed og komisk vildskab i det fine kirkerum.

Hvis vi selv skal sige det, er vores koncertdag en lille perle, og vi har nu en fast åndfuld modfortælling til det vilde forbrugsræs midt i Københavns novembermørke fredagsmylder.

BACH FRIDAY handler om ånd i stedet for shopping, orden midt i kaos og varme i en kold tid og. Om at sige nej til det destruktive og lade sig føre med af det, der virkelig betyder noget og forbinder sig til evigheden.

Bach elsker Nørrebro, og Nørrebro elsker heldigvis også Bach.

Læs mere om arrangementet i Stefanskirken her. Andre kirker rundt om i landet holder også Bach Friday, fx i Frederikshavn, Mariager og Kokkedal.

 

Publiceret den 23.11. 2021

Gå på opdagelse i

folk&kirkes magasiner