Fortsæt til hovedindholdet

Hvor er det egentlig pænt til en kvinde med et veltrimmet fuldskæg!

Af Sophie Nielsen, præst i Ishøj Kirker

KOMMENTAR: Det er med Eurovision som med livet – og med fyldt chokolade – du ved aldrig rigtig, hvad du får. Til gengæld kan du lære at elske det! Her er fire gode grunde til, at du skal kaste dig ud i det og se finalen i Melodi Grand Prix på lørdag. 

Grund nummer 1: Mennesker skal bindes sammen
Eurovision er et storladent kulturelt fællesskabsprojekt, der binder de europæiske nationer sammen. På trods af alt det, der skiller os. Sådan var det oprindeligt tænkt, og sådan er det stadig. Vi lytter til hinandens popsange. Og sommetider kan det bare mere end store pagter og traktater. Sangene kan handle om alt muligt – og de gør de – men selvfølgelig mest om kærlighed. 

I år kan du komme med på diskotek – og på tur i de store østeuropæiske skove. Du kan møde både engle og djævle. Vi får små glimt af, hvordan folk lever og tænker i lande, som vi sikkert aldrig nogensinde vil komme til at besøge. Men alle har kærligheden til musikken og glimmeret til fælles. Og alle er en del af Europa. 

Grund nummer 2: Vi skal have fortællinger
Europa har brug for fortællinger om, hvem vi er. Eurovisionen fortæller os, at vi hører sammen. Vi vil leve i fred med hinanden. Så vi vælger at konkurrere med et Europamesterskab i popmusik, hvor alle er velkomne. Er du til monstre eller skæggede damer? Er du tyk eller tynd – sort eller hvid eller alt muligt andet? Her er alle lige, klædt i pailletter og blæst igennem af store vindmaskiner. 

Eurovisionen er ligesom en familiefest, når den er allerbedst. Her er både plads til de succesfulde og taberne. Den skøre onkel og de vilde kusiner må også gerne være her.

Grund nummer 3: Der er plads til den skøre onkel
Eurovisionen er som en familiefest, når den er allerbedst. Her er både plads til de succesfulde og taberne. Den skøre onkel og de vilde kusiner må også gerne være her. Der er masser af sjove og overraskende indslag – og også de seriøse, som rører os dybt. Og så må man rigtig gerne danse og synge med. Også hjemme i stuen.

De bedste fester kan ikke planlægges ned i mindste detalje, og sådan er det også med Eurovisionen. Det går sjældent, som bookmakerne har spået. Ofte er det en sang, vi ikke havde regnet med, som griber seerne. Og så er det den, der løber med sejren. 

Grund nummer 4: Det er som at være forelsket
I hverdagen kræver vi for det meste kvalitet, stringens og seriøsitet. Men det er bare anderledes, når det handler om Eurovision. Kan du huske, hvordan det er at være så forelsket, at din elskede ikke kan gøre noget galt? Alt vil du bære over med, både sure sokker og underlige politiske holdninger. Sådan er det med Eurovision. Pludselig tænker man: Hvor er det egentlig pænt til en kvinde med et veltrimmet fuldskæg.

Bare kast dig ud i det. Eurovision kan være for meget, for plat, for larmende. Men først og fremmest er det en fest. Og du er inviteret! God fornøjelse! 

Gå på opdagelse i

folk&kirkes magasiner