Fortsæt til hovedindholdet

 Mennesket har en sadistisk side

Kaspar Colling Nielsen:
Fortalt til Kåre Gade

Kaspar Colling Nielsen

Kaspar Colling Nielsen er forfatter til bl.a. “Den danske borgerkrig 2018-24” og “Det europæiske forår”, som tegner et grotesk, dystopisk og samfundssatirisk billede af fremtiden.

Kaspar Colling Nielsen er forfatter til bl.a. “Den danske borgerkrig 2018-24” og “Det europæiske forår”, som tegner et grotesk, dystopisk og samfundssatirisk billede af fremtiden.

Det er tabubelagt, at mennesket har en stor kapacitet for ondskab, mener forfatter til fremtidsbog om deportation af muslimer. 

Mine fremskrivninger er et forsøg på at forstå, hvad det er for nogle skred, der sker i vores samfund. Alle har fornemmelsen af, at noget ryster og går i stykker. Det er underligt, for på overfladen går det godt – vi bruger flere penge på Black Friday end nogensinde.

Så hvorfor er det, at alle er bange?

Vi længes efter krigen som en form for sandhed. Det er en side af os selv, vi er nødt til at tage alvorligt. Mennesket har en sadistisk side. Det er den eneste måde, man kan forklare alle de overgreb, der altid følger med krigen.

Menneskets ondskab er tabubelagt

Det er tabubelagt, at vi har den side.  Jeg synes også, at kirken i de seneste mange år har været med til at undertrykke det faktum, at mennesket har en stor kapacitet for ondskab.

Min seneste bog handler om, at vi begynder at deportere muslimer. Konflikten mellem vesterlændinge og muslimer er eskaleret i 20 år. Jeg har svært ved at forestille mig, at det ikke på et tidspunkt munder ud i korporligheder.

Det er nogle meget stærke kræfter at slippe løs, og det er meget besnærende.

Kapitalforvalterne skal redde os

Det globale marked for varer, valuta og aktier har overtaget magten og styrer vores økonomi. Efter min mening er vores demokrati allerede i opløsning. Der er ingen lande eller institutioner, der kontrollerer markedet.

Udviklingen er ude af alles hænder.

Hvis nogen skal redde os, skal det være kapitalforvalterne og teknologiudviklerne. Mange investeringsfonde er begyndt at investere i klimavenlige aktier, fordi de ud fra benhårde, økonomiske kalkuler vurderer, at det kan betale sig.

Læs mere om

Dommedag

Vi er alene hjemme med dommedag

Det kan godt være, at vi ikke længere tror på Gud, men dommedag er vi ikke sluppet af med. Apokalypsen er overalt – i kunsten, videnskaben og i den politiske debat.

Digital dommedag: Byd velkommen til Homo Sapiens 2.0

Kunstig intelligens overtager vores livsvalg, mens de sociale mediers algoritmer gør os afhængige. I en døs af lykke bliver vi tilintetgjort som frie mennesker, mener præsten Peter Danielsen.

Manuskriptforfatter: Dommedag bliver et mere og mere realistisk scenarie

Den værste trussel mod vores overlevelse er uvidenhed, mener manusskriptforfatter til spillefilm om apokalyptisk fremtid, Dunja Gry Jensen. 

Forfatter: Læser kaldte min roman om klimaet "gudsforladt"

“Jeg er ikke enig i, at vi som private ikke kan gøre noget ved klimaet,” siger forfatter, der sammen med sin familie har lavet en 2030-plan for energibesparelser. 

“Når verden går under, vil jeg sidde og nyde et glas god Amarone”

Er du klar til apokalypsen?  Vi spurgte Rasmus Dahlberg, forsker, ph.d. ved Forsvarsakademiet og arrangør bag Beredskabsstyrelsens nationale kriseøvelser. 

Connie Hedegaard: "Der er al mulig grund til at frygte fremtiden"

Er du klar til apokalypsen? Vi spurgte Connie Hedegaard, formand for den grønne tænketank Concito og tidligere minister og EU-kommissær.

Konsulent: "Kloden kalder på kommercielle aktivister"

Er du klar til apokalypsen? Vi spurgte Nicoline Olesen, corporate activist og partner i konsulentvirksomheden MäRK.

Sikkerhedsrådgiver: Sådan forbereder du dig på katastrofer

Er du klar til apokalypsen? Vi spurgte Bernt Christian Gotfredsen, freelance sikkerhedsrådgiver og livvagt med international arbejdserfaring fra bl.a. Mellemøsten. 

Muslim: Jeg forbereder mig på dommedag med gode intentioner

Er du klar til apokalypsen? Vi spurgte Fatima Al-Saigh, der studerer mellemøstlige sprog og samfund ved Københavns Universitet.

Præster om dommedag: Med dommen kommer lyset

Hvad prædiker præsten, når søndagens tekst handler om dommen? Taler folkekirkepræster i 2018 overhovedet om dommedag? Præsterne Jens Ole Christensen og Gerda Neergaard Jessen er enige om én ting: Dommedag er en dejlig dag for kristne.

Kirkens malerier fortæller om død og ødelæggelse som tegneserier

Kalkmalerier var middelalderens tegneserier. Kirkens malerier har både forbindelse til århundreders europæiske kunsthistorie og til moderne tegneserier med deres blodige og fantastiske billedfortællinger om død, ødelæggelse og dommedag.

Fra finanslov til lægebesøg: Der er også dom i dagligdagen

Alle mennesker har erfaring med dommedag, mener forskeren og præsten Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen.

Her tænder lyset når Jorden går under

Når solen brænder ud om fem milliarder år, tændes el-pæren i Mogens Jacobsens sindrige designobjekt.

Tidslinje: Her er dommedagens kristne historie

I over 2.000 år har kristendommen fortolket dommedag på mange forskellige måder. Her er den hurtige tur gennem historien.

Hvis krigen kommer: Klik rundt i en dommedags-bunker

INTERAKTIV BUNKER. Hvordan overlever man Jordens undergang? Klik rundt i en atomsikret bunker fra Odense Bunkermuseum.

Redaktøren anbefaler tv-serier, film og bøger om dommedag

Selv om tidens apokalyptiske romaner, film og tv-serier ikke er religiøse, kredser de om Bibelen, kristendommen og Guds fravær. Folk&Kirke har set på fire af de senere års stærkeste undergangsfortællinger.

Djævelens Advokat spørger Henrik Wigh-Poulsen

Djævelens Advokat spørger Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift: Hvordan tolker du dommedag?

Djævelens Advokat spørger Marianne Gaarden

Djævelens Advokat spørger Marianne Gaarden, biskop over Lolland-Falsters Stift: Hvordan tolker du dommedag?

Djævelens Advokat spørger Tine Lindhardt

Djævelens Advokat spørger Tine Lindhardt, biskop over Fyens Stift: Hvordan tolker du dommedag?

Djævelens Advokat spørger Peter Fischer-Møller

Djævelens Advokat spørger Peter Fischer-Møller, biskop over Roskilde Stift: Hvordan tolker du dommedag?

Djævelens Advokat spørger biskop Lise-Lotte Rebel

Djævelens Advokat spørger biskop over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel: Hvordan tolker du dommedag?

Gå på opdagelse i

Andre magasiner