Fortsæt til hovedindholdet

Sådan forbereder du dig på katastrofer

Bernt Christian Gotfredsen
Fortalt til René Høeg

Er du klar til apokalypsen? Vi spurgte Bernt Christian Gotfredsen, freelance sikkerhedsrådgiver og livvagt med international arbejdserfaring fra bl.a. Mellemøsten. 

Som sikkerhedsrådgiver er jeg i kontakt med både privatpersoner, offentlige institutioner og virksomheder. Til private anbefaler jeg fire uundværlige ting, hvis man skal sikre sig imod flest mulige forskellige kriser:

Mad, vand, hygiejneartikler og selvforsvar.

Nogle madvarer egner sig særligt godt til at blive gemt: Mel, ris, salt, sukker og vitaminpiller, for at nævne de vigtigste. Vand kan opbevares i alle mulige slags beholdere, og ellers kan man hente vand fra de fleste danske søer.

Når staten ikke passer på dig

Hygiejneartikler kan man bruge til at handle med, hvis krisen er længerevarende. Behovet for tamponer, bind, toiletpapir og kondomer forsvinder ikke, selvom butikkerne bliver rømmet.

Noget medicin kan købes i håndkøb, ligesom det meste førstehjælpsgrej. Og så kan man overveje at købe antibiotika, når man besøger Thailand eller lignende. Det kan vise sig at være godt at have liggende.

En række sikkerhedsforanstaltninger er også vigtige, for at man kan beskytte sig selv. Efter tre dages krise vil ansatte hos politi, brandvæsen, værnene og sundhedsvæsnet begynde at tage sig af deres egne familier frem for at gå på arbejde.

For ikke at blive berøvet, når lovløsheden slipper fri, skal vi allerede før en krise hanke op i os selv og blive selvstændige individer. Staten passer ikke på dig.

For ikke at blive berøvet, når lovløsheden slipper fri, skal vi allerede før en krise hanke op i os selv og blive selvstændige individer.

Bernt Christian Gotfredsen, freelance sikkerhedsrådgiver og rådgiver også virksomheder og private i sikkerhedsanliggender, herunder risikovurderinger og planlægning.

Vi frygter migration

Når jeg taler med private, er det oftest terror og udskiftningen af den europæiske befolkning, de frygter mest.

Ofte rammer terror kun få mennesker fysisk, men påvirker mange psykisk. Frygten hænger sammen med den migration, Europa har oplevet de seneste år, sammenholdt med de fremskrivninger af
demografien, der er blevet lavet. Dertil kommer, at hjemvendte IS-krigere udgør en trussel.

Derfor forstår jeg også godt folks frygt.

Nogle frygter også atomkrig – især mennesker, der er gamle nok til at have oplevet Den Kolde Krig, men for mig at se er denne trussel den mindst relevante at forholde sig til. For som privatperson har man næppe nogen chance for at gemme sig for nutidens ballistiske missiler.

Læs mere om

Dommedag

Vi er alene hjemme med dommedag

Det kan godt være, at vi ikke længere tror på Gud, men dommedag er vi ikke sluppet af med. Apokalypsen er overalt – i kunsten, videnskaben og i den politiske debat.

Digital dommedag: Byd velkommen til Homo Sapiens 2.0

Kunstig intelligens overtager vores livsvalg, mens de sociale mediers algoritmer gør os afhængige. I en døs af lykke bliver vi tilintetgjort som frie mennesker, mener præsten Peter Danielsen.

Manuskriptforfatter: Dommedag bliver et mere og mere realistisk scenarie

Den værste trussel mod vores overlevelse er uvidenhed, mener manusskriptforfatter til spillefilm om apokalyptisk fremtid, Dunja Gry Jensen. 

Kaspar Colling Nielsen: Mennesket har en sadistisk side

Det er tabubelagt, at mennesket har en stor kapacitet for ondskab, mener forfatter til fremtidsbog om deportation af muslimer.

Forfatter: Læser kaldte min roman om klimaet "gudsforladt"

“Jeg er ikke enig i, at vi som private ikke kan gøre noget ved klimaet,” siger forfatter, der sammen med sin familie har lavet en 2030-plan for energibesparelser. 

“Når verden går under, vil jeg sidde og nyde et glas god Amarone”

Er du klar til apokalypsen?  Vi spurgte Rasmus Dahlberg, forsker, ph.d. ved Forsvarsakademiet og arrangør bag Beredskabsstyrelsens nationale kriseøvelser. 

Connie Hedegaard: "Der er al mulig grund til at frygte fremtiden"

Er du klar til apokalypsen? Vi spurgte Connie Hedegaard, formand for den grønne tænketank Concito og tidligere minister og EU-kommissær.

Konsulent: "Kloden kalder på kommercielle aktivister"

Er du klar til apokalypsen? Vi spurgte Nicoline Olesen, corporate activist og partner i konsulentvirksomheden MäRK.

Muslim: Jeg forbereder mig på dommedag med gode intentioner

Er du klar til apokalypsen? Vi spurgte Fatima Al-Saigh, der studerer mellemøstlige sprog og samfund ved Københavns Universitet.

Præster om dommedag: Med dommen kommer lyset

Hvad prædiker præsten, når søndagens tekst handler om dommen? Taler folkekirkepræster i 2018 overhovedet om dommedag? Præsterne Jens Ole Christensen og Gerda Neergaard Jessen er enige om én ting: Dommedag er en dejlig dag for kristne.

Kirkens malerier fortæller om død og ødelæggelse som tegneserier

Kalkmalerier var middelalderens tegneserier. Kirkens malerier har både forbindelse til århundreders europæiske kunsthistorie og til moderne tegneserier med deres blodige og fantastiske billedfortællinger om død, ødelæggelse og dommedag.

Fra finanslov til lægebesøg: Der er også dom i dagligdagen

Alle mennesker har erfaring med dommedag, mener forskeren og præsten Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen.

Her tænder lyset når Jorden går under

Når solen brænder ud om fem milliarder år, tændes el-pæren i Mogens Jacobsens sindrige designobjekt.

Tidslinje: Her er dommedagens kristne historie

I over 2.000 år har kristendommen fortolket dommedag på mange forskellige måder. Her er den hurtige tur gennem historien.

Hvis krigen kommer: Klik rundt i en dommedags-bunker

INTERAKTIV BUNKER. Hvordan overlever man Jordens undergang? Klik rundt i en atomsikret bunker fra Odense Bunkermuseum.

Redaktøren anbefaler tv-serier, film og bøger om dommedag

Selv om tidens apokalyptiske romaner, film og tv-serier ikke er religiøse, kredser de om Bibelen, kristendommen og Guds fravær. Folk&Kirke har set på fire af de senere års stærkeste undergangsfortællinger.

Djævelens Advokat spørger Henrik Wigh-Poulsen

Djævelens Advokat spørger Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift: Hvordan tolker du dommedag?

Djævelens Advokat spørger Marianne Gaarden

Djævelens Advokat spørger Marianne Gaarden, biskop over Lolland-Falsters Stift: Hvordan tolker du dommedag?

Djævelens Advokat spørger Tine Lindhardt

Djævelens Advokat spørger Tine Lindhardt, biskop over Fyens Stift: Hvordan tolker du dommedag?

Djævelens Advokat spørger Peter Fischer-Møller

Djævelens Advokat spørger Peter Fischer-Møller, biskop over Roskilde Stift: Hvordan tolker du dommedag?

Djævelens Advokat spørger biskop Lise-Lotte Rebel

Djævelens Advokat spørger biskop over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel: Hvordan tolker du dommedag?

Gå på opdagelse i

Andre magasiner