Det er ikke Guds bedste børn, vi finder i Bibelen. For resten heller ikke i kirken. Til gengæld finder vi noget andet. Vi finder et Guds ord, som kan rumme en Peter, en skyldsplaget Vietnamsoldat – vi finder et ord til ethvert menneske, som ved, at det ustandseligt træffer forkerte valg.
Illusionen om at kunne leve fuldstændig, som det passer os, krakelerer i øjeblikket. Og alvoren i, at vi for det meste ikke kan overskue konsekvensen af alle de små valg, vi træffer i dagligdagen, står så lysende klart, at vi er tilbøjelige til at lukke øjnene.
Jeg forstår godt, hvis man indimellem bliver svedig ved tanken om alle de valg, både tilvalg og fravalg. Med hvert eneste valg, man træffer, går man i en retning, og det betyder, at der er stier på livets vej, man ikke betræder. Man går glip!
Og hvad nu, hvis man ikke magter at gøre noget ved sin overvægt? Har man så selv bedt om det, når lungekræften eller hjerteproblemerne banker på døren? Er det så min egen skyld?
Livet er fyldt med muligheder og frihed, og derfor kræver det også, at vi tager stilling og vælger, hvordan vi vil leve. Og det er ikke ligegyldigt, hvad vi vælger. Vi har en forpligtelse og et ansvar til at vælge det, der fremmer livet for andre og for os selv.
Livet, jeg blev født til i den her verden, er ikke kun et resultat af mine kalkulerede overvejelser og mere eller mindre klarhovedede handlinger og dispositioner. Det handler i mindst lige så høj grad om alt det, der kom til mig, uden at jeg bad om det eller arbejdede for det.
Vi vælger altid at tro på noget. Måske at mennesket er ren biologi, eller at der er en større mening end vores egen. Biskop Marianne Gaarden har valgt det sidste – og det er et valg, der skal træffes igen og igen.
I velfærdssamfundet var vi medmennesker, men i konkurrencestaten bliver vi konkurrenter. Og vi får lagt et enormt pres på vores skuldre, for vi bliver det, vi præsterer. Vi må tage ansvaret for hele vores liv og vores lykke.
Det har været rarere at være dansker end svensker i coronakrisens første måneder. Det er nemlig en lettelse at få frataget valgmuligheder.
DR-programmet Gift ved første blik insisterer på, at vi skal give os tid i mødet med andre, siger præst Michael Brautsch.
TEMA: Læs om tre mennesker, der har taget valg med store omkostninger for både dem selv og deres familier.
På Vallekilde Højskole lærer eleverne at turde træffe valg og at leve med dem bagefter.
Der er frit valg på alle hylder. Men tusinde valg om dagen ka’ synes kropumuligt for mennesket, som altid så gerne vil vælge rigtigt.
Da Julius Mygind tog det første sug af sin første joint, forestillede han sig ikke, at det ville sende ham ud i flere års misbrug.
Mød foredragsholderen og sognepræsten, der lever med konsekvenser af valg, de fortryder.
Claus Meyer tog karrierens største valg, da han for fem år siden flyttede til New York. Det blev ingen triumf.
Alle valg har en konsekvens, men vi vil ikke altid betale den pris, det koster, mener præst Hanne Uhre Hansen.
Intensivlægen, daytraderen og soldaten træffer hver dag valg om liv, død og millioner.
Adfærdsforskeren og eksistensfilosoffen diskuterer, om valget overhovedet findes.
De mistede deres søn, da han var to år, men har besluttet, at de vil have et godt liv, hvor han stadig får lov til at fylde.
Valget er det væsentligste dramaturgiske element i filmkunsten.
Glem for-og-imod-lister og mavefornemmelser. Begge dele får dig til at træffe dårlige valg.
Læs om videokontrol i fodbold, perfekthedskultur, kærlighed og døden. Om kontroltab, køn og højdeskræk. Om telefoner og lukkede grænser. Og om, hvorvidt vi kan bruge kirken, når det handler om at give slip.
I over 2.000 år har kristendommen fortolket dommedag på mange forskellige måder. Her er den hurtige tur gennem historien. Vi spørger også fremtrædende kirkepersoner: Hvordan tolker du dommedag?
Folk&kirke lader troende møde ikke troende til en snak om deres forhold til tro.
Siden Adam og Eva har skyldfølelsen været menneskets tro følgesvend, en følgesvend vi ofte vil ryste af os, men kan det ansvarlige menneske undgå at være skyldig?
Memento mori – husk, at du skal dø. Det er emner som disse, man kan læse om under temaet ‘Til jord skal du blive’.
Kærligheden en følelse af at høre sammen; det, man ikke altid kan forklare andre, men som andre måske alligevel kan se