Fortsæt til hovedindholdet

Fem gode film: 
Det afgørende valg

Af Søren Høy

Søren Høy

Skribenten Søren Høy (1972) er filminstruktør og -producent. Han har skrevet om film i flere bøger og en række danske og udenlandske aviser og har været rektor på European Film College.

Skribenten Søren Høy (1972) er filminstruktør og -producent. Han har skrevet om film i flere bøger og en række danske og udenlandske aviser og har været rektor på European Film College.

Valget er det væsentligste dramaturgiske element i filmkunsten. Enhver fremadskridende handling er afhængig af, at filmens figurer bliver sat i situationer, hvor de er nødt til at foretage valg. Indviklede valg, præget af tvivl, som kan få ultimative konsekvenser.

Som filminstruktør og producent har jeg siddet i utallige manuskriptmøder, hvor vi udvikler historier og skruer komplekse handlinger sammen. Hver eneste gang, uden undtagelse, udkæmper der sig kreative kampe, når de store spørgsmål bliver stillet: Hvad er hun i tvivl om? Og kort efter i en anden scene, hvor hovedrollen er på vej mod selvdestruktion: Hvorfor gør han det? 

Vi udfordrer konstant hinanden på figurernes valg og bevæggrunde, for vi ved, at når vi har styr på de to ting, så har vi kernen til, at publikum i sidste ende forstår filmen. Det kræver menneskelig indsigt at finde dilemmaer og valg, som giver publikum mulighed for at finde inspiration og forklaringer på kompleksiteter i deres verden. Jeg leder altid efter film, som beskriver enten nære menneskelige valg eller som tør udfordre filmmediet med grænsesøgende historier.

Ali Abbasi:

Grænse (2018)

En af 10’ernes bedste film er signeret af den iransk-danske instruktør Ali Abbasi. Den svenske film åbner en underverden af valg og dilemmaer, hvor metaforikkerne, analogierne og myterne kæmper om førstepladsen på analysehitlisten. Tina arbejder som toldofficer ved den svensk/danske grænse. Hun har en speciel evne: Hun kan lugte frygt. De skyldige stinker af angst, siger hun. Om de har smuglet en flaske snaps, eller om de har børneporno på computeren. En dag lugter hun begær, instinkt og vilddyr hos den mystiske type Vore. Tina må vælge, om hun fortsat vil leve i menneskenes verden med regler og systemer – eller om hun vil følge sine troldeinstinkter og overgive sig til naturen. 

Ruben Östlund:

Force Majeure (2014)

Åbningsscenen udspiller sig i de franske alper. En familie på fire sidder og hygger på skisportsstedets frokostterrasse. Udsigten, sneen og solen indrammer idyllen lige indtil et brag udløser en lavine, der med rasende fart nærmer sig terrassen. Moderen tager straks de to børn under sin beskyttende vinge, og dukker dem alle under bordet. Faderen tager sin mobiltelefon og løber mod indgangen. I det moment rammer den rullende snebølge en stor sten, og forvandles til en sky af fnug, der daler smukt ned over terrassen. Et minut senere er alt tilbage ved normalen. Bortset fra at alle så det valg, farmand tog i det afgørende øjeblik.

von Donnersmarck:

De andres liv (2006)

Den væsentligste film om de menneskelige konsekvenser af DDR-regimets psykologisk brutale overvågning af dissidenter og tænkere i Østberlin. Den tænksomme Stasi-agent bliver sat til at aflytte en toneangivende teaterinstruktør. Ordren kommer fra en ubehagelig minister, der har fået sin libido i klemme hos instruktørens kæreste. Stasi-agenten lærer gennem sin aflytning om frihedens idealer, den åndelige nysgerrighed og tankens lystfuldhed – alt imens forandringens vinde blæser ind over Berlin i 1989. Systemets mand skal vælge, om hans egen drift mod en fri verden skal vinde over de sandheder, hans liv og karriere hidtil har bygget på.

Læs mere om

Valg

Rart at slippe for valgene

Det har været rarere at være dansker end svensker i coronakrisens første måneder. Det er nemlig en lettelse at få frataget valgmuligheder.

Gode valg kræver tålmodighed

DR-programmet Gift ved første blik insisterer på, at vi skal give os tid i mødet med andre, siger præst Michael Brautsch.

Valg for en bedre verden

TEMA: Læs om tre mennesker, der har taget valg med store omkostninger for både dem selv og deres familier.

Total frihed er dårligt spildesign

På Vallekilde Højskole lærer eleverne at turde træffe valg og at leve med dem bagefter. 

Den hurtigste vej eller den smukkeste?

Der er frit valg på alle hylder. Men tusinde valg om dagen ka’ synes kropumuligt for mennesket, som altid så gerne vil vælge rigtigt.

Et lille valg med enorme bivirkninger

Da Julius Mygind tog det første sug af sin første joint, forestillede han sig ikke, at det ville sende ham ud i flere års misbrug.

Fortrudt

Mød foredragsholderen og sognepræsten, der lever med konsekvenser af valg, de fortryder.

Fejler vi aldrig, har vi ikke prøvet nok

Claus Meyer tog karrierens største valg, da han for fem år siden flyttede til New York. Det blev ingen triumf.

Det rigtige valg findes ikke

Alle valg har en konsekvens, men vi vil ikke altid betale den pris, det koster, mener præst Hanne Uhre Hansen.

Valg under pres

Intensivlægen, daytraderen og soldaten træffer hver dag valg om liv, død og millioner.

Valg - illusion eller grundvilkår

Adfærdsforskeren og eksistensfilosoffen diskuterer, om valget overhovedet findes.

Det gode liv er et valg

De mistede deres søn, da han var to år, men har besluttet, at de vil have et godt liv, hvor han stadig får lov til at fylde.

WRAP dine valg

Glem for-og-imod-lister og mavefornemmelser. Begge dele får dig til at træffe dårlige valg.

Biskopper om valg

Vi vælger ikke selv det vigtigste i tilværelsen, men inden for de rammer må vi ikke desto mindre tage ansvar og træffe beslutninger.

Gå på opdagelse i

Andre magasiner