Fortsæt til hovedindholdet

Udvalgt af Gud - så man kan være noget for andre 

Klumme om valg
Af biskop Henrik Stubkjær, Viborg Stift

Ingen kan være i tvivl om, at vi som mennesker og land befinder os i en konkurrencesituation. Vi hører igen og igen, at vi må lægge os i selen. At vi må gøre det lidt bedre, lidt hurtigere og lidt længere, hvis vi vil vinde i konkurrencen. Nogen taler ligefrem om, at vi har bevæget os fra et velfærdssamfund til en konkurrencestat. Men hvis det er rigtigt, så skal vi være opmærksomme på, at der sker noget afgørende med vores forhold til hinanden.

I velfærdssamfundet var vi medmennesker, men i konkurrencestaten bliver vi konkurrenter. Og vi får lagt et enormt pres på vores skuldre, for vi bliver det, vi præsterer. Vi må tage ansvaret for hele vores liv og vores lykke. Den, der vinder, bliver lykkelig. Men det er en hård verden, og derfor er der så mange mennesker, der i dag bliver presset af stress og manglende selvværd. Det kan være svært at træde ud af det pres. For ender vi så med at vælge vores egen lykke fra?

Som de allerede elskede må vi så gå ud i verden – befriet fra hele tiden at skulle undersøge, om vi nu gør det godt nok. Vi må løfte blikket fra vores egen navle, så vi kan se vores medmennesker og møde dem med den kærlighed, som vi allerede selv er blevet mødt med.

Det kristne evangelium gør op med “noget for noget”-kulturen og taler i stedet om “nåde over nåde”. Evangeliet påstår, at ethvert menneske er Guds elskede skabning. At vi som mennesker allerede er blevet valgt til. At vi er valgte – ja, udvalgte. At vi må have lov at tro, at det grundlæggende i vores identitet er, at vi er helt unikke, og at Gud elsker os.

Som de allerede elskede må vi så gå ud i verden – befriet fra hele tiden at skulle undersøge, om vi nu gør det godt nok. Vi må løfte blikket fra vores egen navle, så vi kan se vores medmennesker og møde dem med den kærlighed, som vi allerede selv er blevet mødt med. For kærligheden lever af at blive delt – og bliver større af at blive delt.

Guds kærlighed sætter os ikke fri fra noget – den sætter os fri til at vælge at være der for vores medmennesker!

Læs mere om

Valg

Rart at slippe for valgene

Det har været rarere at være dansker end svensker i coronakrisens første måneder. Det er nemlig en lettelse at få frataget valgmuligheder.

Gode valg kræver tålmodighed

DR-programmet Gift ved første blik insisterer på, at vi skal give os tid i mødet med andre, siger præst Michael Brautsch.

Valg for en bedre verden

TEMA: Læs om tre mennesker, der har taget valg med store omkostninger for både dem selv og deres familier.

Total frihed er dårligt spildesign

På Vallekilde Højskole lærer eleverne at turde træffe valg og at leve med dem bagefter. 

Den hurtigste vej eller den smukkeste?

Der er frit valg på alle hylder. Men tusinde valg om dagen ka’ synes kropumuligt for mennesket, som altid så gerne vil vælge rigtigt.

Et lille valg med enorme bivirkninger

Da Julius Mygind tog det første sug af sin første joint, forestillede han sig ikke, at det ville sende ham ud i flere års misbrug.

Fortrudt

Mød foredragsholderen og sognepræsten, der lever med konsekvenser af valg, de fortryder.

Fejler vi aldrig, har vi ikke prøvet nok

Claus Meyer tog karrierens største valg, da han for fem år siden flyttede til New York. Det blev ingen triumf.

Det rigtige valg findes ikke

Alle valg har en konsekvens, men vi vil ikke altid betale den pris, det koster, mener præst Hanne Uhre Hansen.

Valg under pres

Intensivlægen, daytraderen og soldaten træffer hver dag valg om liv, død og millioner.

Valg - illusion eller grundvilkår

Adfærdsforskeren og eksistensfilosoffen diskuterer, om valget overhovedet findes.

Det gode liv er et valg

De mistede deres søn, da han var to år, men har besluttet, at de vil have et godt liv, hvor han stadig får lov til at fylde.

Fem gode film om valg

Valget er det væsentligste dramaturgiske element i filmkunsten.

WRAP dine valg

Glem for-og-imod-lister og mavefornemmelser. Begge dele får dig til at træffe dårlige valg.

Biskopper om valg

Vi vælger ikke selv det vigtigste i tilværelsen, men inden for de rammer må vi ikke desto mindre tage ansvar og træffe beslutninger.

Gå på opdagelse i

Andre magasiner