Fortsæt til hovedindholdet

Fremtiden

Magasinet

Leder: Fremtiden står og falder med håbet 

Af redaktør Malene Bjerre

“Uden håb mister vi al den energi, vi har brug for, hvis vi skal kunne handle og ændre på vores situation.”Sådan siger Mozhdeh Ghasemiyani i et interview her i magasinet. Hun er psykolog med speciale i traumatiserede flygtninge, og både fra sit ...

“Uden håb mister vi al den energi, vi har brug for, hvis vi skal kunne handle og ændre på vores situation.”

Sådan siger Mozhdeh Ghasemiyani i et interview her i magasinet. Hun er psykolog med speciale i traumatiserede flygtninge, og både fra sit arbejde og fra sin egen personlige historie som flygtningebarn ved hun, at det ikke altid er let at bevare sit håb og troen på, at håbet kan gå i opfyldelse. For hendes eget vedkommende betød det, at der gik et helt år, før hun kunne fortælle andre end de allernærmeste, at hun havde fået et barn. Det, hun selv kalder “en helt banal livsdrøm” om at skabe en familie, at forestille sig et liv i fremtiden sammen med et barn, var decideret skræmmende, også mange år efter at hun var kommet i sikkerhed. “Hvordan kunne jeg være så grådig at forestille mig, at jeg bare kunne få et barn og blive normal og lykkelig?” siger hun.
 

Flygtningebarnets usikkerhed om, hvorvidt der er en fremtid for hende med almindelige ting som et hjem, et job, en familie, sætter tingene på spidsen, men grundlæggende er det et vilkår for os alle sammen: Vi ved ikke, hvad der sker i morgen. Vi ved ikke, hvad klimaforandringerne, virusserne, konflikterne gør ved vores verden. Men en ting er sikker: Hvis vi vil have indflydelse på det, må vi handle.
 

Så i dette nummer af folk&kirke har vi kastet os ud i at undersøge sammenhængen mellem håb og handling: Hvad skal vi forvente af fremtiden? Hvad stiller vi op med det faktum, at det er nærmest umuligt at forudsige og dermed kontrollere, hvad der kommer til at ske? Hvordan bærer vi os ad med at have et godt liv i dag, imens vi forsøger at påvirke det, vi ser ind i? Og hvordan fastholder vi det håb, der er helt afgørende for, at det lykkes?
 

Læs, hvad fodboldtræneren, kulturanmelderen, den anoreksiramte, filminstruktøren, klimaaktivisten, præsten og mange flere har at sige om det.
 

Læs artiklerne

Grib forstyrrelserne

Fremtiden er per definition usikker, men vi kan ikke planlægge os ud af problemerne. Og det gælder både på fodboldbanen og i livet, siger tidligere fodboldtræner Troels Bech. 

Brian bærer sin undergang i generne

Brian ved, at han kommer til at dø af en hjernesygdom i en alt for ung alder. Den tanke har han vænnet sig så nogenlunde til. Men der er en bestemt stue på plejehjemmet, der gør hans fremtidsperspektiver lidt for konkrete for ham. 

Vi har brug for drømmene

Det er nødvendig for mennesker at have fremtidsforestillinger, der bygger på håb. Som traumatiseret flygtning kæmper psykologen Mozhdeh Ghasemiyani stadig indimellem med at turde tro på en god fremtid. Så meget, at hun ikke har kunnet fortælle nogen, at hun har fået et barn.

Håbet for i morgen findes når dagen i dag giver mening

For Cathrine Nørgaard er overgangen fra ung til voksen forbundet med sorg. Hun har talt med en hospitalspræst om at genfinde fremtidshåbet gennem de små ting, der giver livet værdi.

Det bliver sommer igen

Vi har glemt, hvordan det er at leve i nedgangstider. Tiden kalder på, at vi lærer at holde pause og undersøge, hvad der skal til, for at vi kan være i verden på en god måde og skabe en fremtid for både os selv og verden, siger præst Signe von Oettingen.

syv år og halvanden uge og aldrig eller altid nu

Det anorektiske paradoks er, at anorektikeren midt i sit umulige liv holder alle muligheder åbne. Fremtiden kan være hvad som helst, når den nu alligevel aldrig kommer, skriver Lea Muldtofte, 40 kilo.

Fem gode tv-serier

Når vi fortæller historier – hvad enten det er romaner, sange omkring bålet, malerier eller tv-serier – er det vores måde at forholde os til vores glæder, sorger, udfordringer, dilemmaer og livets store spørgsmål på. Det gælder også historier, der foregår i fortiden eller i fremtiden.  

En fremtid for de skæve ...

Produkter, der ellers var dømt til døden og på vej i affaldscontaineren, får nyt liv i Wefood. Til gavn for hele klodens fremtid.

Din hverdag i 2050

Du har helt sikkert hørt om klimaet i 2050. Om storme og tørke. Men hvordan bliver din kost, din bolig og din transport? Vi har leget kvalificeret gætteleg med nogle af landets førende forskere.

Rettet mod fremtiden

Mød tre unge, hvis nutid er præget af fremtiden. De bruger hver især det meste af deres tid på at forholde sig til klimaet, menneskets aldring og økonomien.

Verden skal fortrylles

- og det er kulturen, der skal gøre det. Arkitekt Ane Cortzen efterlyser bøger, film og bygninger, der gør verden større.

På rejse ud i rummet – til større klimabevidsthed

Vores hjerner kan ikke reagere på farer, der ligger langt ude i fremtiden – som konsekvenserne af klimaforandringerne. Virtual reality er et bud på, hvad vi stiller op med det problem. Men virker det? Og er det altid en god idé?

Hverdagens forudsigelser

Spådomme om fremtiden smager af sandsigersker, tarotkort og clairvoyance. Men forudsigelserne behøver ikke være så eksotiske – de er en helt almindelig del af vores hverdag, og det kan være dyrt at gætte forkert.

Kiksede kig i krystalkuglen

Det er svært at spå, især om fremtiden … Her er et overblik over nogle af de mere spektakulære flop i forudsigelsesbranchen.

Dyrs fornemmelse for fremtiden

Egentlig fremtidssans er defineret ved evnen til behovsudsættelse - og den har dyr ikke. De udsætter ikke deres behov, men forsøger at få dem stillet.

Biskopper om fremtiden

Hvad tænker en biskop om fremtiden? Skal vi være bekymrede, og kan vi gøre noget for, at fremtiden bliver god? Vi har stillet tre spørgsmål til alle landets biskopper.

Brug 2022-magasinet

Gå på opdagelse i

Andre magasiner

2021

Mørke

Vi søger lyset, men hvis vi ikke vil stå ved mørket som et grundvilkår, noget der hører med til livet, får vi sværere ved at finde det. Det gælder både mørket inden i os og det omkring os. 

2020

Valg

Vi lever i en tid, der hylder forestillingen om, at vi selv vælger, hvilket liv vi vil have. Vores uddannelse, vores helbred, vores partner, vores fremtid. Til gengæld står vi også selv med ansvaret, hvis det ikke falder heldigt ud

2019

Kontrol

Læs om videokontrol i fodbold, perfekthedskultur, kærlighed og døden. Om kontroltab, køn og højdeskræk. Om telefoner og lukkede grænser. Og om, hvorvidt vi kan bruge kirken, når det handler om at give slip.

2018

Dommedag

I over 2.000 år har kristendommen fortolket dommedag på mange forskellige måder. Her er den hurtige tur gennem historien. Vi spørger også fremtrædende kirkepersoner: Hvordan tolker du dommedag?

2017

Trofaste og troløse

Folk&kirke lader troende møde ikke troende til en snak om deres forhold til tro.

2016

Forlad os vor skyld

Siden Adam og Eva har skyldfølelsen været menneskets tro følgesvend, en følgesvend vi ofte vil ryste af os, men kan det ansvarlige menneske undgå at være skyldig? 

2015

Til jord skal du blive

Memento mori – husk, at du skal dø. Det er emner som disse, man kan læse om under temaet ‘Til jord skal du blive’.

2014

Kærlighed og kristendom

Kærligheden en følelse af at høre sammen; det, man ikke altid kan forklare andre, men som andre måske alligevel kan se

2013

Mad, tro og traditioner

Hvad næres mennesket af?