Fortsæt til hovedindholdet

Biskopper om fremtiden

Foto: Miklos Szabo

Hvad tænker en biskop om fremtiden? Skal vi være bekymrede, og kan vi gøre noget for, at fremtiden bliver god? 

Vi har stillet tre spørgsmål til alle landets biskopper.

Der er altid mere at sige

Frihed, demokrati, menneskerettigheder og retssikkerhed er ikke noget, der ’bare er’. Det samme gælder hospitaler, skoler og uddannelse. Mennesker i generationer før os har brugt deres liv på at gøre det til virkelighed. Og det skal vi og næste generation fortsat gøre. Det kommer ikke af sig selv. 

Af: Tine Lindhardt, Fyn

Du bærer ikke verden på dine skuldre

Der, hvor vi nu er, skal vi bygge med på det gode samfund. Vi skal lære de nye generationer at knokle på, som om der venter en god dag i morgen, og at det alt sammen nok skal ende godt. 

Af: Henrik Wigh-Poulsen, Aarhus

Slap af og nyd turen!

Fremtiden er noget, der hele tiden skabes. Vi er alle med til at forme fremtiden gennem vores erfaringer og forestillinger, forestillinger, der enten er formet af frygt eller tillid. Vi skal have tillid til den næste generation og tro på, at de finder deres egne veje. Og det er jeg overbevist om, at de gør!

Af: Marianne Gaarden, Lolland-Falster

Vi skal turde handle nu

Vi skal orientere os imod meningsfylden – imod det, som skaber livsværdi for os som verdensborgere. I stedet for at pakke os ind i de lammende bekymringer skal vi gå på udkig efter de bæredygtige muligheder, som vil vise os de små glimt af håb midt i alt det, som kan synes så håbløst. 

Af: Henrik Stubkjær, Viborg

Vi skal tænke længere end vores egen tid

For at skabe en god fremtid er der brug for andet og mere end den optimisme, som vi selv kan mobilisere, mere end vitalisme, livskraft og stoisk ro. Der er brug for tro, håb og kærlighed. Behov for nærvær og vilje til at tænke længere end vores egen tid og på andre end os selv. 

Af: Elof Westergaard, Ribe

Fremtiden gribes bedst i fællesskab

Fremtiden kommer til os med gaver, opgaver, problemer og muligheder. Det kan virke overvældende, hvis vi tænker, at vi skal kunne håndtere fremtiden alene. Men det skal vi ikke. Vi har mulighed for at gøre det i fællesskab, vi kan gribe fremtiden sammen.

Af: Peter Fischer-Møller, Roskilde
Læs mere om

Fremtiden

Grib forstyrrelserne

Fremtiden er per definition usikker, men vi kan ikke planlægge os ud af problemerne. Og det gælder både på fodboldbanen og i livet, siger tidligere fodboldtræner Troels Bech. 

Brian bærer sin undergang i generne

Brian ved, at han kommer til at dø af en hjernesygdom i en alt for ung alder. Den tanke har han vænnet sig så nogenlunde til. Men der er en bestemt stue på plejehjemmet, der gør hans fremtidsperspektiver lidt for konkrete for ham. 

Vi har brug for drømmene

Det er nødvendig for mennesker at have fremtidsforestillinger, der bygger på håb. Som traumatiseret flygtning kæmper psykologen Mozhdeh Ghasemiyani stadig indimellem med at turde tro på en god fremtid. Så meget, at hun ikke har kunnet fortælle nogen, at hun har fået et barn.

Håbet for i morgen findes når dagen i dag giver mening

For Cathrine Nørgaard er overgangen fra ung til voksen forbundet med sorg. Hun har talt med en hospitalspræst om at genfinde fremtidshåbet gennem de små ting, der giver livet værdi.

Det bliver sommer igen

Vi har glemt, hvordan det er at leve i nedgangstider. Tiden kalder på, at vi lærer at holde pause og undersøge, hvad der skal til, for at vi kan være i verden på en god måde og skabe en fremtid for både os selv og verden, siger præst Signe von Oettingen.

syv år og halvanden uge og aldrig eller altid nu

Det anorektiske paradoks er, at anorektikeren midt i sit umulige liv holder alle muligheder åbne. Fremtiden kan være hvad som helst, når den nu alligevel aldrig kommer, skriver Lea Muldtofte, 40 kilo.

Fem gode tv-serier

Når vi fortæller historier – hvad enten det er romaner, sange omkring bålet, malerier eller tv-serier – er det vores måde at forholde os til vores glæder, sorger, udfordringer, dilemmaer og livets store spørgsmål på. Det gælder også historier, der foregår i fortiden eller i fremtiden.  

En fremtid for de skæve ...

Produkter, der ellers var dømt til døden og på vej i affaldscontaineren, får nyt liv i Wefood. Til gavn for hele klodens fremtid.

Din hverdag i 2050

 Du har helt sikkert hørt om klimaet i 2050. Om storme og tørke. Men hvordan bliver din kost, din bolig og din transport? Vi har leget kvalificeret gætteleg med nogle af landets førende forskere.

Rettet mod fremtiden

Mød tre unge, hvis nutid er præget af fremtiden. De bruger hver især det meste af deres tid på at forholde sig til klimaet, menneskets aldring og økonomien.

Verden skal genfortrylles

- og det er kulturen, der skal gøre det. Arkitekt Ane Cortzen efterlyser bøger, film og bygninger, der gør verden større.

På rejse ud i rummet – til større klimabevidsthed

Vores hjerner kan ikke reagere på farer, der ligger langt ude i fremtiden – som konsekvenserne af klimaforandringerne. Virtual reality er et bud på, hvad vi stiller op med det problem. Men virker det? Og er det altid en god idé?

Hverdagens forudsigelser

Spådomme om fremtiden smager af sandsigersker, tarotkort og clairvoyance. Men forudsigelserne behøver ikke være så eksotiske – de er en helt almindelig del af vores hverdag, og det kan være dyrt at gætte forkert.

Kiksede kig i krystalkuglen

Det er svært at spå, især om fremtiden … Her er et overblik over nogle af de mere spektakulære flop i forudsigelsesbranchen.

Dyrs fornemmelse for fremtiden

Egentlig fremtidssans er defineret ved evnen til behovsudsættelse - og den har dyr ikke. De udsætter ikke deres behov, men forsøger at få dem stillet.

Gå på opdagelse i

Andre magasiner

2021

Mørke

Vi søger lyset, men hvis vi ikke vil stå ved mørket som et grundvilkår, noget der hører med til livet, får vi sværere ved at finde det. Det gælder både mørket inden i os og det omkring os. 

2020

Valg

Vi lever i en tid, der hylder forestillingen om, at vi selv vælger, hvilket liv vi vil have. Vores uddannelse, vores helbred, vores partner, vores fremtid. Til gengæld står vi også selv med ansvaret, hvis det ikke falder heldigt ud

2019

Kontrol

Læs om videokontrol i fodbold, perfekthedskultur, kærlighed og døden. Om kontroltab, køn og højdeskræk. Om telefoner og lukkede grænser. Og om, hvorvidt vi kan bruge kirken, når det handler om at give slip.

2018

Dommedag

I over 2.000 år har kristendommen fortolket dommedag på mange forskellige måder. Her er den hurtige tur gennem historien. Vi spørger også fremtrædende kirkepersoner: Hvordan tolker du dommedag?

2017

Trofaste og troløse

Folk&kirke lader troende møde ikke troende til en snak om deres forhold til tro.

2016

Forlad os vor skyld

Siden Adam og Eva har skyldfølelsen været menneskets tro følgesvend, en følgesvend vi ofte vil ryste af os, men kan det ansvarlige menneske undgå at være skyldig? 

2015

Til jord skal du blive

Memento mori – husk, at du skal dø. Det er emner som disse, man kan læse om under temaet ‘Til jord skal du blive’.

2014

Kærlighed og kristendom

Kærligheden en følelse af at høre sammen; det, man ikke altid kan forklare andre, men som andre måske alligevel kan se

2013

Mad, tro og traditioner